Иглен лагер на шок - въпроси?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Иглен лагер на шок - въпроси?

Мнениеот x3m_ » Нед Юли 03, 2011 7:30 pm

Здравейте,
След като тефлоновото покритие на втулката на шока ми замина и се получи доволен лифт, реших да я сменя. Поразрових се във форума за моят проблем и научих за възможност за заменяне на втулката с иглен лагер. Искам да кажа първо, че аз нямам особени познания за лагери, втулки, размери и т.н., такаче ако може по-подробни обяснения или поне да са по простички. Шока е FOX DHX 5.0 рамката е Iron Horse Sunday 2008, и от тук изникван въпросите ми. Порових малко из виртуалното пространство и попаднах на http://www.enduroforkseals.com/id323.html, което ще ми свърши идеална работа, самоче естествено за да не е толкова просто е out of stock. И реших да пробвам да си го направя сам. Въпросите са ми:

1) Размера на игленият лагер и съответно къде в България се продава, ако е по специален размер?
2) Понеже окачването на IH е с ос, игленият лагер направо върху оста ли трябва да ляга или трябва да се направи някаква преходна ос?
3) Тези лилавите втулки от линка по-горе продават ли се отделно или трябва да се правят. Не съм сигурен, но бях гледал някакви гумени уплътнения между тези втулки и лагера, те задължителни ли са?

Ще съм благодарен на всякакви съвети и мнения. Моля, само запознати хора да изказват мнения за да може темата да остане по прегледна и подредена.
Аватар
x3m_

Рейтинг: 1282

Re: Иглен лагер на шок - въпроси?

Мнениеот bikerider » Пон Юли 04, 2011 2:43 pm

1. Fox: 12.7x15x16 (ако не ме лъже паметта, може и да беше x15). В България такъв едва ли да намериш, още повече, че е full complement, т.е. няма сепаратор.
2. Лагера идва със собствена закалена ос, която ще служи за "преходна ос". Не съм в час специално със Съндея, но ми се струва, че наричаш ос крепежния хардуер на рамката, който ще мине през закалената ос.
3. Лилавите втулки идват в комплекта и служат за спейсъри (т.е. центрират аксиално лагера) плюс изолация чрез маншетите в тях. Различните комплекти имат различна дължина според отстоянието на окачването, но за твоя случай имаш точно съвпадение - поръчай си комплекта за Съндей и нищо повече (освен скоба за монтаж на лагера) не е нужно. Вече ти го написах и на PM, но да повторя и тук: много е важно лагера да се набива окомплектован, т.е. да не се набива само черупката.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот x3m_ » Пон Юли 04, 2011 5:56 pm

Благодаря за изчерпателният отговор и за тези на ПМ, малко ми е ограничено свободното време, но въпреки това мисля да си поиграя. Обясненията ти са достатъчно подробни, но ако изникне нещо считай се за предопреден за още въпроси. ;)
Аватар
x3m_

Рейтинг: 1282

Мнениеот bikerider » Вто Юли 05, 2011 6:42 am

Извинявам се, вътрешния диаметър е 11мм. 12.7мм е на оригиналните триещи лагери. Успех.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик