Търси се : смазка на силиконова основа

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Търси се : смазка на силиконова основа

Мнениеот Чоко и Боко » Вто Апр 19, 2011 8:10 pm

subritual написа:
fall_out написа:И аз имам един тъп въпрос, open bath трябва ли изобщо да се смазвяат с такъв силиконов спрей, те не изпозлват ли масло от ботушите за да се смазват? Питам защото имах дарт които смазвах, обаче сегашната не съм.

Просто трябва да се поддържат прахоуловителите, че се разпердушинват по-бързо иначе.
Аз ползвам тефлонов.Силиконов не съм ползвал,но ме съмнява да "омекоти" уплътненията

Не е ли точно това идеята на силиконовия спрей - да омкоти уплътненията?
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот subritual » Вто Апр 19, 2011 11:17 pm

Ами а де?
Нека този дето ми цъкна минуса да обясни.
Явно е така.
Аз все съм си мислел,че силикона запълва дупки. :dontknow:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот TENDER » Сря Апр 20, 2011 2:04 am

Няма ли кой да обясни как точно е установил омекотяване уплатненията на вилката си? Ако някой физико-химик го обясни на разбираем език - още по-добре. В описанието на спрея в сайта на Мотип, не пише такова нещо като омекотяване на уплътнения (доколкото аз разбирам Английски). Това дето го пише за киселините и основите, не можах да го разбера. Отслабва действието им, или е неустойчив към тях? И това че предпазва от изсъхване как да го тълкувам? Че предпазва гумените уплатнения от напукване, при системното им излагане на пряка слънчева светлина, или по друг начин?
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот bikerider » Сря Апр 20, 2011 2:53 pm

@TENDER: при положение, че си написал всичко, което трябва да се пише и пак не си разбрал, та питаш за тълкувание на недвусмислени неща... не виждам кой може да обясни по-добре от производителя. Ти не търсиш обяснения, а превод на някакъв си твой език. За мен "предотвратяване на изсъхване" е еквивалентно с "омекотяване", що се отнася до гумени уплътнения. За ръцете ми, с които пипам семерингите след смазването - също. За вилката ми, докато карам - също.

@subritual: минуса ти е от мен за съмненията наизуст. Ако не правиш разлика между строителен силикон и силиконова смазка - направи я преди да се съмняваш. Все едно да се съмняваш, че луната свети, щото не си я виждал. Смешничко е...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Сря Апр 20, 2011 4:09 pm

За да се промени характеристиката на самата гума трябва нещо да проникне или да се отдели в/от нея.
Когато гумата изсъхва,тя се втвърдява и напуква.
А силиконовата смазка не повлиява по никакъв начин гумата и затова се използва при о-пръстени и други. Приложението е предимно за предпазване от проупскане на вода.
Направих си труда да се образовам за да не пиша наизуст и ето какво излезе от Уикипедия:
Силиконовата смазка е водоустойчива такава, съставена от силиново масло,което обикновено е Polydimethylsiloxane и сгъстител.
Polydimethylsiloxane, който пък е от групата на органичните силикони и също известен като PDMS.
При дълготрайно приложение и високи температури се характеризира като вискозитетна течност подобна на меда.
При кратко приложение и ниски температури се характериризира като еластична маса, сходна с гумата.
С други думи при скорошно нанасяне силиконовата смазка се намества или пренася като гумена топка от една повърхност върху друга,а след време запълва всички малки несъвършенства и неравности.......
Ако следваме тази логика,и съставките в силиконовия спрей са тези,то моето предположение е вярно, и нещо повече- силиконовия компонент едва ли ще се задържи дълго върху често триещи се повърхности (като мястото на триене между семеринга и стеншъните)
Последното също е мое свободно предположение.
Едит: bikerider, Последното нещо,което искам е да споря.Представил съм малко по-подробна информация.Всеки,който има желание може да се запознае и да си направи сам изводите за това,което го вълнува.
Твоето обяснение е практически насочено и полезно, но е субективно тълкувание. В крайна сметка въпросното омекотяване се получава от добавяне на компонент върху гумата,а не променя нейните свойства,или греша?
Последна промяна subritual на Сря Апр 20, 2011 4:48 pm, променена общо 1 път
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Сря Апр 20, 2011 4:25 pm

subritual, остави общите разсъждения за силиконови смазки - факт е, че спрея работи, реално омекотява гумени изолации и уплътнения както твърди производителя. Това можеше да го пробваш за две минути вместо да теглиш общи локуми по физикохимия. И да - ефекта е временен и какво от това? Коя смазка е перманентна? Плюс това не разбирам какво си се вкопчил в това омекотяване - основната функция на силиконовия спрей е да се смаже тръбата спрямо семерингите и чак ако някой такъв е стоял много време и е изсъхнал да го омекоти леко за да ляга плътно навсякъде. Пък ако толкова ти се спори - иди и спори с производителите на вилки. Ние тоя силиконов спрей не сме си го изсмукали от пръстите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот fall_out » Сря Апр 20, 2011 7:11 pm

Какво ви омекотяване. Смазките служат за намаляване на триенето/съпротивлението при различни елементи. В случая се ползва силиконова, а не машинно масло (например), защото както съм чувал силиконавата щади гумените уплътнения за разлика от някой други.

Въпроса който повтарям е - Защо е нужно такова мазане при open bath, при положение, че стеншъните се смазват с масло от ботушите?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Апр 20, 2011 8:17 pm

Защото примерно ако маслените семеринги са ти хубави, то те няма да пускат масло нагоре=> няма да пускат масло към праховите семеринги=>те няма да може да се смазват=>ще се ускори тяхното износване=>ще се намали ефективността им=>ще спрат да спират количеството искаща да влезе под тях прах=>прахта ще стигне до маслените семеринги=>ще се прецакат и те=>ще пускат масло и ще се губи количество, ще смазват праховите, така те събират още повече прах, когато не могат да предотвратят навлизането й=>навлизане а частици под маслените семеринги=>ускорено износване на втулки/крака на вилка ;). Ето една примерна схема... :D. Това е най-лошия случай, който зависи от начина на експлоатация, от атмосферните условия по време на експлоатация, от периоди на профилактика, от това как е направена профилактиката. При по-хубавите прахови може и след години да няма проблем! Факт е, че дадена вилка Марзочи '07 имаше перфектни семеринги, друга такава беше с напукани семеринги..... Всеки сам си преценява как да се грижи за компонентите си и дали ще се вслуша в опита на хората, които имат малко повече опит :).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот fall_out » Сря Апр 20, 2011 9:24 pm

Аха благодаря, това не ми беше ясно. Значи ще трябва да сменя маслените семеринги на стария ти Пайк, понеже мажат тръбите.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Апр 20, 2011 10:03 pm

:offtopic:
Аз Пайк съм нямал ;).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот TENDER » Сря Апр 20, 2011 11:28 pm

bikerider написа: За мен "предотвратяване на изсъхване" е еквивалентно с "омекотяване", що се отнася до гумени уплътнения. За ръцете ми, с които пипам семерингите след смазването - също. За вилката ми, докато карам - също.
Сега схванах какво имаш предвид. Но все пак излиза че израза "омекотяване" е изключително неправилен: "Use in industry: ...silicone grease does not swell or soften the rubber," - източник Wikipedia.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот ko6mario1 » Чет Апр 21, 2011 11:52 pm

Aз ползвам тази и мисля че е по-потходяща.http://motip.com/?page=23&id=751
ko6mario1

Рейтинг: 1216

Предишна

Назад към Веломеханик