Съживяване на стар байк и хоби...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съживяване на стар байк и хоби...

Мнениеот nubits » Пет Май 18, 2012 2:48 pm

Здравейте,

най-първо искам да се извиня, тъй като вероятно ще пиша доста и то още в първия ми пост. :look: Искам и да ви поздравя за уникалното място, което сте създали тук. С радост ще го посещавам и дано някой ден и аз да бъда в помощ на някой! :beer:

Преди време (повече от 7-8 години) карах доста. Обичах да излизам в планината с байка, бях член в няколко клуба и се стараех да го поддържам. В последствие, обаче, "животът ме награби", започнах яко работа и някак си (за съжаление) това ми хоби беше забравено. Тези дни видях колелото си и ми стана доста болно... цялото в прах и мръсотия, не виждало светлина толкова време, а ми беше толкова добър приятел преди... :V: Зарекох се да го стегна и да започна отново да излизам с него! Но тъй като е минало толкова много време, вече не разбирам почти нищо :dontknow: Всичко се е променило доста и наистина не знам какво точно трябва да подменя... Не съм екстремен колоездач. Ще карам по асфалт и от време на време в планините, но в рамките на нормалното - по-лесни пътечки, черни пътища и т.н. Всичко по-скоро с цел разтоварване и любуване на природата, от колкото вдигане на някакъв див адреналин :)

Ще сложа снимки на състоянието в момента, ще опиша и проблемите, които виждам, ще опиша частите, които имам в момента и наистина ще ви бъда искрено благодарен, ако ме посъветвате какво бихте си купили, ако вие бяхте на моето място. Не искам да ходя в сервиз. Искам да си купя всичко и да си се занимавам сам в свободното време, докато не го съживя.. дължа му го :blush:

Ето:
Изображение
поизчистих го и е червено, макар че тук изглежда розово :blush:

Взех го преди страшно много време и имам спомен, че пипах това-онова по него. Ето и другите чаркалаци (поне, които ги знам):
- Рамка - Bachini Storm. Доста лека, алуминиева, мисля и че е здрава. Не мисля да я сменям.
- Лапа - пише някакво Neco.. малко е дълга и може и да я сменя.
- Кормило - не го знам. Алуминка е, криво.. харесва си ми. не мисля да го сменям
- Рога - Trans Х.. нека си стоят.. само ще си взема едни тапи отстрани за кормилото.
- Велокомпютър - VDO C3.. купих го преди няколко години и така и не го пробвах (срам!!)
- Вилка - някакъв Zoom. Не знам дали да го сменям. Малко чука.. мога да го наблъскам с грес и да си купя нови маншони, че тези са скъсани..
- Чашка за вилката - никаква идея нямам каква е. Гледам, че е паднало някакво уплътнение отдолу...
- Спирачки - каквито са ми сложили.. нямам идея. Искам да си остана с V-brake, но не знам дали да подменям апаратите и накладките... може би да, но с какви? Трябва да сменя и лостчетата, тъй като единият е счупен. Жилата и по-специално броните ми изглеждат леко попрецакани в краищата си.. не знам дали да не ги сменя.. така и така съм почнал.
- Капли - Bereta CX 2 Dual - леки, уж хубави.. имат прорези там където се трият гумичките на спирачките. На задната, обаче, забелязвам един дооста голям прорез и имам спомен, че май я бях надрал с изтъркана накладка. Също така, задната бие, но не знам дали е крива капла или главина (които също са някакви стандартни).
- Гуми - вътрешни - 100% трябват нови, външни - също. В момента съм с някакви Кенда 26х1.95, но са толкова стари, че са се нацепили. Мислех си за Schwalbe Land Cruiser, тъй като ще карам и по асфалт, но не знам дали ще имам прилично сцепление, когато се спускам по някоя пътека из Витоша, например :)
- Скорости - Някакво Shimano, но не знам точно какво Тук-там пише 050... Вършат ми работа. Командите са ок, имат нужда от стабилен реглаж и почистване, но не мисля да ги сменям... кажете си мнението.
- Верига - KMC.. не знам дали да я сменям. Ще я посмажа малко...

Изображение
Изображение
Тук се вижда скъсаният маншон, уплътнението, което виси от чашката.. кажете какво мислите за тези спирачки? Нямам никаква идея какво да ги правя... Можете да видите и вилката.. изглежда малко слаба.. но не знам..

Изображение
Тук можете да видите кормилото и лапата. Дали да не я сменя?

Изображение
Задната част ми се струча "читава". Трябва само да си намеря от някъде пластмасата, която е между венците и спиците. Сегашната е счупена

Изображение
Изображение
Какво мислите за това? Не ме е оставило, макар че се чува чукане от вътре при силно натоварено натискане на педалите.. може би ос касетата. Иначе педали и т.н.. май ще вършат работа.. За дерайльора не знам... мисля, че ще ми върши работа.

Изображение
Задна спирачка...

Изображение
Седалката е ужасна. 20-30 мин. каране седнал и задникът ми ме боли ужасно. Ще се радвам, ако предложите нещо приемливо...

И така.. Посъветвайте ме какво да си купя, поне като за начало. Не искам да давам някакви велики суми. Трябват ми оптимално ниски цени и продукти, които ще ми вършат работа за нормално, ненатоварено каране, просто за разтоварване по някоя пътечка. Общо взето, мисля, че със собствен труд ще успея да се вместя в някакъв скромен бюджет от около 150 лв.. 200 макс, ако взема да сменям и разни главини, оси, вилки и т.н.. Все пак положението не е чак толкова лошо :) Но кажете и вие, ще съм искрено благодарен!

Поздрави и извинявайте още веднъж за дългия пост,
Нед
Аватар
nubits

Рейтинг: 1220

Re: Съживяване на стар байк и хоби...

Мнениеот subritual » Пет Май 18, 2012 4:14 pm

Болките в задните части изчезват след известно каране.Така, че не бързай.Аз карам със седалка,която ми е удобна,но това не попречи да ме заболи зверски след едномесечна почивка от каране.
Иди да ти направят една профилактика,ако не можеш сам и започвай да караш.После може да споделиш какво ти се ще,кое не ти харесва и т.н.
Така ще получиш полезни съвети, а не просто предложения къде да си набуташ парите.Успех!
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот aiako » Пет Май 18, 2012 10:21 pm

Нищо не сменяй, освен ако не работи. Само настройка и проверка за луфтове му трябва - ако не можеш сам, хвани някой приятел който разбира че по магазините ми се струват вече доста немарливи.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот nubits » Съб Май 19, 2012 10:54 am

Благодаря за отговорите!
За съжаление някои от нещата няма как да не се сменят... Ето до какво се ограничих.. ако дадете някакво мнение за конкретните чаркалаци, ще съм благодарен.

- Трябват ми гуми 100%. Какво мислите за Schwalbe Land Cruiser? Прочетох доста. За асфалт са супер (ще карам доста и по асфалт), но дали няма да парзалят много по пътеките? Все пак винаги може да ми се наложи да мина от някъде по-стръмно..
- Лостчетата на спирачките са счупени - Мислех си за Shimano Deore BL-M51, понеже ми харесват, но дали има смисъл да давам по 20 лв? Има ли нещо по-специално от по-евтините на Тектро, например?
- Трябва да сменя накладките, защото са заминали. Евентуално с тези Rhino Z-709, защото всички други, които съм пробвал свирят ужасно много.
- Чисто информативно, ако реша да сменям и самите спирачки (едната е леко счупена), дали има смисъл да давам пари за Shimano XT или и по-евтините си вършат супер работа за не толова екстремно каране?

Благодаря и хубав уикенд на всички!
Аватар
nubits

Рейтинг: 1220

Мнениеот GRUEL » Съб Май 19, 2012 2:13 pm

Добре си се насочил към чаркалъците за смяна. Гумите са добър компромис за градско/черно, особено ако черното ще е лежерно, без кал и екстремности ще ти свършат добра работа. За лостчета погледни и fr5 на avid, хубави са, а са на цената на тектро-то (15лв бройката), няма да е лошо да смениш поне жилата и накрайниците на броните, броните може да минат и с почистване и леко смазване. За калодки съм с 2 ръце за 3-компонентното рино, спират много добре, без звуци, а и като се изтъркат се сменят само гумичките(6-7 лева). За смяна на самия в-брейк, мисля че за карането, което описваш няма нужда чак от ХТ, просто гледай да не са пластмасови...
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот Nightlife3344 » Съб Май 19, 2012 9:03 pm

За гуми мисля да ти кажа Kenda аз съм с тях никакъв проблем нямам :clap: :beer: :eyebrow:
Nightlife3344

Рейтинг: 1180

Мнениеот DrioniD » Нед Юли 08, 2012 9:38 pm

Относно лостчетата за спирачки:
Може да съм закъснял малко с тоя коментар ама ще споделя, в събота ако минеш през битака там има един който продава части за велосипеди и от там си взех много бюджетни ръчки за спирачки комбинирани с команди за скоростите (палцови)
Цената им варира според зависи как се договориш но преспокойно ще ти ги даде за 15 лв комплекта

Снимките са малко кофти ама по това време на деня ме свари тая тема :)
Изцяло алуминиеви са и скоростите и лосчетата за спирачките само сивото капаче което скрива системата е пластмасово

Чисто нови са има от тях купища но май само за 6 скорости

Дано съм помогнал :beer:
Прикачени файлове
DSC00563.JPG
(183.45 KiB) 271 пъти
DSC00561.JPG
(211.53 KiB) 182 пъти
DrioniD

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик