Здравейте мое ново семейство ;-)
Преди 3 дни си взех първия байк - scott voltage yz-1, мисля от 2006-та. Зарибен съм да си го обслужа старателно и да го поддържам в топ форма - поне до Юни, когато мисля да се пробвам на обиколката на Витоша.
Кажи-речи съм се ориентирал от къде да почна, но може и да пропускам нещо - а допълнителни мнения няма да са излишни.
Колело не съм карал (и ремонтирал) от малък, но пък от години се занимавам с мотори и всичко сам си правя, така че умения и инструменти имам - само трябва да понаваксам с устройството и прецедурите по байка.
Та да си дойден на думата - първоначално обслужване. Набелязъл съм следния план:
- Щателно измиване
- Смазване на веригата
- Спирачки (дискови, с жило - Shimano BR-M465)
До колкото разбирам, въпреки че не са хидравлични, схемата е като на кола или мотор - купувам накладки и сменям. Пулих се доста и не успях да видя колко точно са износени, но скърцат, което предполагам значи, че са за смяна
- Колове (вилката е Manitou Trace Comp, 80mm)
Загледах в нета какво казват. Процедурата гледам е като на мотор - разглабят се, слага се ново масло и се сглабят. На мотор е сложна процедура, но тези са по-малки - може би ще е по-лесно
И до тук общо взето ми стига списъка. Гумите ми изглеждат ОК - няма да ги сменям.
Скоростите се сменят добре - вече му навъртях 50км по разнообразен терен, не съм имал никакви грижи, та не виждам смисъл да пипам (ама кажете ако трябва нещо да погледна)
Друго - по колелата има ли нужда нещо да обслужвам, баланс на джанти, ала бала? Мога примерно да вдигна колелата едно по едно във въздуха, да ги развъртя и да видя дали играят. Ама ако играят какво - лагери ли трябва да сменям?
Мерси за мненията и ще се видим на 23ти юни на Витоша с тези, които ще се пускат - до тогава съм в чужбина.