Как да почистя дискове и накладки ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да почистя дискове и накладки ?

Мнениеот KrisLord » Пон Фев 24, 2014 1:13 pm

Здравейте, имам един проблем и не намира решение. А именно хидравликата или по-скоро накладките на захапват моментално диска, а се движат някак си мазно по него. На 99,9% съм убеден, че диска и накладките за зацапани и въпроса ми е как да ги почистя така че да си коват пак.
Давам допълнително инфо: Диска е промакс( двата диска), хидравликата е Shimano BR-446 двубутална, накладките са нови ( 2 месеца каране ) Shimano - оригиналните ( за по 35 лева май си ги взех). Сега преди да се нацапат тия спирачки ковяха за страх. Така че съм убеден, че системата работи коректно.
Пробвахме да тръкнем финно накладките - без резултат, чистихме диска със спирт . .. пак нищо. Дайте съвети или някакви препарати ( мегльо :) не е опция )

Мерси !
KrisLord

Рейтинг: 1200

Re: Как да почистя дискове и накладки ?

Мнениеот Phreak » Пон Фев 24, 2014 2:02 pm

Вземи обезмаслител онова дето се пръскат прозорците и печките :Д:Д натискаш и то пръска надявам се да се сетиш аз с него си ги чистя
Phreak

Рейтинг: 1180

Мнениеот marto_bikeara » Пон Фев 24, 2014 2:08 pm

Имам 2 въпроса:
Когато натиснеш спирачката скърца ли?
Органични ли са ти накладките?
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот Pencho93 » Пон Фев 24, 2014 2:23 pm

С обезмаслител изчисти диска, накладките ги почисти също, след което накладките ги сложи на загрят котлон и ги дръж до толкова, че да пропушат леко и да понамиришат, изчакай ги да изстинат и ги сложи, така няколко пъти си оправям омазнените накладки.
Pencho93

Рейтинг: 1428

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Фев 24, 2014 3:30 pm

Айде пак се почна с рецептите за готвене - омазнил си или диска или накладките или двете. Първо виж източника на омасляване и го оправи. После почисти диска и накладките с обесмаслител (хората са най-доволни от Меглио) и ако не става сменяш накладките и ако трябва диска.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пон Фев 24, 2014 4:26 pm

Аз зная за: диска с обезмаслител, накладките - нови.

Имах едни ББ5 дето още на първия ден реших да си смажа "обстойно" колелото. То не бяха ацетони, шкурки - нищо не помогна.

Това при положение, че наистина са заляти с масло, а не че са мръсни от кал. И че проблема наистина е там, а не, примерно, с въздух в спирачката.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот ABSOLUT » Пон Фев 24, 2014 6:17 pm

За накладките има и друга опция, може да ги запалиш.
Взима се спирт от аптеката, поливаш накладките и ги палиш, чакаш да изгори и изстинат и монтираш.
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот raptor1987 » Пон Фев 24, 2014 6:35 pm

Pr3d4t0R написа:Първо виж източника на омасляване и го оправи.
После почисти диска и накладките с обесмаслител (хората са най-доволни от Меглио) и ако не става сменяш накладките и ако трябва диска.

+1

Имай предвид, че меглио също оставя мазна следа, аз я почиствам със сапун.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот PtD » Пон Фев 24, 2014 7:03 pm

raptor1987 написа:Имай предвид, че меглио също оставя мазна следа, аз я почиствам със сапун.

:crap: :crap: :crap:

Сега кажи, че следата от сапун я почистваш със спирт...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот mopper » Пон Фев 24, 2014 9:43 pm

Омазнени органични накладки нямат чистене.
PRobably написа:..Яко се мрънка,че твърдак с 203 ход било боза,ама имам чувството,че народа не схваща,че т'ва се прави от немане на пари,а не щото е много яко...
Аватар
mopper

Рейтинг: 1256

Мнениеот subritual » Пон Фев 24, 2014 11:05 pm

А полу-метални имат ли чистене?
Аватар
subritual

Мнениеот KrisLord » Вто Фев 25, 2014 11:42 am

Добре, имам един обезмаслител за метални компоненти. Спрей които си купих от магазина (10 кинта) почистих си с него веригата, венците и тн.. много хубав. Чудя се дали да не пръсна с него диска ? (мисля че е лоша идея имайки в предвид, че ми казаха че трябва да се остави компонента да изсъхне след него).
От друга страна ме накефи идеята за ипичането на накладките - има няква логика ... за съжаление явно няма да избягам от меглио ...
Иначе спирачките, накладките, диска всичко е правилно монтирано. Опция като купи си нов диск и накладки е безсмислена. Какво пречи на на новите да се случи същото ...
Пробвах на Rhino накладките - спираха, не бяха лоши, след това пробвах на ice(нещо си) - много не доволен. И накрая ми писна и взех Shimanskite и всичко заспа! За определено време.
Много благодаря на всички драснали по някой ред! Ще тествам и ще видим как ще се получи :bowdown:
KrisLord

Рейтинг: 1200

Мнениеот dviktor » Сря Фев 26, 2014 10:10 pm

Някой пробвал ли е това - препарат за почистване Muc-Off Disc Brake Cleaner http://www.scott.bg/bg/-muc-off/562--muc-off-disc-brake-cleaner.html
До колкото съм чувал продуктите на Muc-Off са общо взето читави.
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Мнениеот screamBoy » Съб Мар 01, 2014 3:26 am

не, много е скъп
пробвал съм един обезмаслител с мирис на лимон, и той беше скъп към 10лв флакона но го свърших и все се чудя
меглио и всякакви мр пропъри дори и концентрирани са слаби

към автора на темата - ако накладките веднага като нови са ти ковали това не е метална накладка, невъзможно е
вземи си метални накладки от discobrakes да речем, другите евтини материали просто така си работят ... в смисъл почват да спират различно и това е непоправимо
35лв с жълтурската надценка не е кевлар нито нещо друго хубаво керамично, със сигурност, може да е няква полуметална което ще рече пластмаса и метални стружки или прах
сладостта на пластмасата - евтина ама за някои неща не става

Май си със Деоре 525 съвместими; ако случайно опреш до нови накладки хвърли око на такива
http://www.discobrakes.com/?s=0&t=0&c=14&p=768&

този спрей за 10лв дето трябва да изсъхнат след него - да, точно това е ок, пръскаш и завърташ с ръка да се повърти минута-две, само не обръщай колелото като е хидравлика ще че глътне въздух

обезмаслителя можеш да го тестваш по 2 прости начина:
*намираш някъде под с плочки, с гладки плочки
пръскаш малко на плочките и като засъхне трябва като ходиш отгоре с гуменки/маратонки да скърца; това е ок обезмаслител
*пръскаш малко на външната гума на грайфера, като засъхне трябва там да скърца и на асфалт и на цимент и на мрамор .. сещаш се

такова нещо на мен с домакински обезмаслител (и меглиа и някви други, кеф ти концентрати кеф ти всьо) не ми се случва много успешно

иначе има (имаше преди) по автомагазини 'обезмаслител за гуми'; в едни по-големи флакони ... имаше дори в Практис ... е те са мнооого благи за тая цел а и идваха на по-прилична цена предвид обема
но, това е инфо от преди 2-3 години, не съм купувал и не знам скоро ква е хавата ... не са специален консуматив и може би ще ги има по доста места дето продават неща за коли ...
бонуса е че това е перфектно за гуми и седалки в смисъл много добре почиства ... но за някви семеринги и втулки не става, щото е твърде силно и освен че маха смазката и доста време пречи новата смазка да работи ок

обаче не забравяй че стъпките са както писа Pr3d4t0R - първо виждаш ква е причината, да не е протекъл маркуча, или нещо от вилка и после се заемаш с окончателното очистване
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Назад към Веломеханик