Ще започна с малко предистория.
Купих си колело от OLX втора употреба (на снимката). На колелото беше посочено, че е напълно изрядно само задната гума е спукана.
Като го взех залепих гумата и реших да си направя 20 км. преход за да го тествам. Тръгнах в едната посока добре вървеше, но на половината път взе да се измества каплата и опираше в долната част на рамката. Имах универсален ключ, който ме спаси да се прибера, защото над 10 пъти трябваше да слизам и да намествам каплата.
По пътя срешнах един майтор на колелелта (занимава се от 40 години непрофесионално с поправка), които ми предложи да му оставя колелото за да го погледне и оправи. Проблема се оказа в главината, в нея имаше една чашка в която влизат лагерите – тазичашка беше скъсана и хлътнала навътре. В един веломагазин имаха такава чашка, казаха че се пресова, но не ми я препоръчват, понеже пак щяла да се изплюе/повреди след време (не знам дали е вярно, но го послушах). Препоръчаха да си взема главина с ос и да я заменя с моята.
Взех си новата главина и имах голямо желние да се науча да пренареждам спици от нулата на капла. Само че въпросния майстор реши да ми я пренареди понеже знаел как става и аз по негови думи няма да се справя. Доверих се за 2 дни ми пренареди спиците с новата главина на старата капла, сложи и я на колелото и ми остави само да си оправя спирачките.
Обаче като тръгнах да си оправям спирачките и забелязах, че едната колодка е плътно до каплата дори не може да се регулирата, а другата е толкова отдалечена, че трябва да я изкарам напълно за да стигне до каплата. И също каплата беше изместена вдясно спрямо калника, който е абсолютно в центъра. С две думи проблема е че каплата от едната страна спрямо 2 допрни точки на рамката опира или максимум може да е настрои на 0,5 см. разстояние, а от другата стран е отдалечена на 3-4 см.
„Майстора“ поиска да оправи това отдалечване и започна да разголобява новата ос, като каза че „тази ос не е оригнинална“ и в нея е проблема и започна да сменя втулки, гайки, но колкото и да нагаждаше гумата спрямо рамката винаги вдясно от 2-те страни опираше, а от ляво отстоянието си оставаше голямо.
Взех колелото в това състояние и реших да прочета в интернет за подобен проблем. От това което четох из руските форуми се оказва, че проблема е в каплата и понеже е изкривена. И аз смятам, че при пренареждането на спиците не е центровани правилно, натегнати са вероятно в едната страна повече, макар и визуално да изглежда напълно права (при оглед преди да се сложи).
След като казах на велотехника, че ще проверя в интернет – той заяви „няма смисъл, там само ще те излъжат, трябва да ти заменя оста на задната капла и където се захваща (ушите) имам изкривяване“. А там реално нямам никакво изкривяване, визуално не се забелязва, освен това преди да заменя глаавината старата ос нямаше това изместване и пасваше от първия път. Как от едно каране ще се изкриви без да съм падал.
Мисля да си дооправя центровката сам и смятам, че всяка друга замяна на части или насилствено оправяне на изкривяване ще влоши проблема или най-малкото е излишно действие. Каква е вашата гледна точка, дали съм в правилната посока? Най лесния вариант е да си купя нова капла 28“, но идеята ми е да се науча от това което имам да го оправям сам. Малко дълго стана, но исках хронологично да посоча как стана проблема и ми е интересно най-вече вашето мение.