Проблеми при смяна на скорости. Нова касета?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблеми при смяна на скорости. Нова касета?

Мнениеот mart1nn » Чет Дек 10, 2020 11:37 am

Здравейте,
Имам леки проблеми със смяната на скоростите и по-конкретно преминаване от големите към малките зъбни колела. Реално касетата (Х01 11ск) вероятно е стара (колелото е от 2016-та и предполагам че е оригиналната, но не съм сигурен тъй като е купено втора употреба), но нямам проблеми с прескачане или прекомерно износване на верига. Както се вижда от снимките, черното покритие е изтрито, но не виждам да има заостряне на зъбите или образуване на ръб. Най-зле е превключването от 32 към 28 и 24 зъба.

Това което съм опитал до момента е ново жило и настройка на дерайльора от-до. Когато е на стойката (и съответно няма никакво натоварване) превключва перфектно. Когато го карам задържа на 32-та зъба и почва да шуми, да се мъчи да свали на 28, но рядко/трудно успява и обикновено трябва да сваля още един клик и да върна нагоре, за да попадна на 28 зъба. Дерайльора няма повреди (или поне не видими), колелото е Норко и няма hanger, а е със болт, който ако имаше какъвто и да е проблем би се скъсал. Не изключвам повреда, но поне на първи прочит не намирам такава. Не съм свръх специалист, но на другото ми колело със много по-лоши компоненти (XG 9ск касета и ... някакъв Deore дерайльор и шифтър от 2014) съм постигнал в пъти по-добро превключване от това на Х01, което ... малко ме дразни. Трябва да се спомене, че не съм имал никакви проблеми, когато купих колелото и нещата почнаха да се появяват едва в последните 50-70км.

Не успях да намеря причина да инвестирам в нова Х01 касета и се спрях на GX за 1/3 от цената. За мен е по-важно да работи правилно от колкото да е с определена конструкция или тегло. Преди да монтирам нова касета, верига и венец реших все пак да попитам дали не пропускам нещо, което би ми помогнало да продължа да ползвам сегашните си. От както аз имам колелото са изминати около 600км на две вериги като и двете са се разтегнали около 0.5.
https://i.imgur.com/o4kss65.jpg
https://i.imgur.com/u54f6YQ.jpg
https://i.imgur.com/VYPhIEy.jpg

ПП: Поради някаква причина не ми даваше да прикача картинките с нормалния таг.
mart1nn

Рейтинг: 1240

Re: Проблеми при смяна на скорости. Нова касета?

Мнениеот Alexi » Чет Дек 10, 2020 12:03 pm

тъй като вече имаш друга касета ,сложи я и ако проблема се отстрани ще си отговориш сам на въпросите .. тия касетки 1195 са мекички и по скоро състезателни ,като гледам 42т ( която е алуминиева ) е видяла доста каране но все пак смятам че някъде другаде ти е проблема де ,щом не прескача
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Чет Дек 10, 2020 12:18 pm

...ми ,разгледай внимателно -не само износени ,но и на втората снимка се вижда и счупен зъб... та за т,ва... :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот mart1nn » Чет Дек 10, 2020 12:31 pm

ЕДИН ЗАВЕТ написа:...ми ,разгледай внимателно -не само износени ,но и на втората снимка се вижда и счупен зъб... та за т,ва... :wavey:

На 32-ката? Наистина не успявам да го видя. Мога ли да те помоля да го отбележиш, защото предполагам не е отчупен да го няма, но просто явно не ми е ясно за какво да гледам.

Да, намислил съм да разкостя всичко и имам частите, но реших преди да започна да попитам. @Alexi, точно ти ми помогна за идентифициране на проблема при Деоре-то предния път и реално новата касета се оказа едно от ключовите неща. Просто тогава имеш очевадна разлика в зъбите на касетата в момента в който видях новата до старата, а тук разликата е основно в липсата на покритието (или поне това виждам аз ... :dontknow: ).
mart1nn

Мнениеот Gworan » Чет Дек 10, 2020 12:56 pm

Зъбите на венците в една касета не са всички с еднаква форма, и някои може да изглеждат като счупени, защото са по-къси, или по-заострени ;)
Аватар
Gworan

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Чет Дек 10, 2020 1:07 pm

2.jpg
(403.26 KiB) 102 пъти
....отивай в магазина...и нова верига.... :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот Vuc » Чет Дек 10, 2020 3:32 pm

Провери си ухото с derailleur hanger alignment tool. Моето колело е със същото ухо, което много често се размества и резултатът е точно този, който описваш.
Аватар
Vuc

Рейтинг: 1340

Мнениеот mart1nn » Чет Дек 10, 2020 8:22 pm

Vuc написа:Провери си ухото с derailleur hanger alignment tool. Моето колело е със същото ухо, което много често се размества и резултатът е точно този, който описваш.

Мислех, че болта е направен така че има едно място и при разместване се къса? Ще го проверя. А мога и да сложа резервния?
mart1nn

Мнениеот Admin » Чет Дек 10, 2020 10:39 pm

ЕДИН ЗАВЕТ написа:
2.jpg
....отивай в магазина...и нова верига.... :wavey:

Трудно е да се прецени по снимката, но според мен това не е счупен зъб, а просто е от тези, дето са леко скосени и има кал по него, която го прави да изглежда като счупен.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот mart1nn » Вто Яну 05, 2021 11:47 am

Малко развитие по темата:
  • Изчистих касетата перфектно, и износване се вижда само по най-голямата плоча. Според това което четох за х01 касетите от това поколение са адски издържливи с изключение на алуминиевата плоча. За момента не съм я сменил
  • Почистих основно дерайльора
  • Ново жило (от-до)
  • При последното сглабяне (нямам идея дали е от мен или от сервиза, който ползвам от време на време, но мисля че е от тях) жилото не беше прекарано по правилния път. Точно до захващането беше подведено грешно.
Сега превключването е добре, НО имам други две питания:
  • Има лек (може би под мм) луфт в ето тази връзка. Болта е стегнат, но луфта си остава. Може би е нещо заложено фабрично?
    снимка
  • Чува се шум от предната плоча, когато веригата отива в горната част на касетата (да речем последните 3 плочи са осезаемо шумни). Лимитите сякаш са добри, индексирането е на място, линията на веригата не ми изглежда тревожна, но ... На какво може да се дължи или да спирам да го мисля толкова :dontknow:
mart1nn

Мнениеот Alexi » Вто Яну 05, 2021 12:04 pm

за касетите ще ти кажа следното - няма касета която да издържи дълго време верига на 1% и нагоре износване .. ако си сменяш веригите между 0.5 и 0.75 може да се говори за живот от пробег ,Х01 определено не е от най коравите касети все пак няма как да е супер лека и супер здрава .. шум от предната плоча говори за прекомерно усукване на веригата ,това ще доведе до бързо износване на плоча/верига ; лек луфт в болта на дерайльора е нормален ( все пак там е подвижна втулкова става която е предвидена да не блокира в никакви условия - кал прах сняг температурни разширения и свивания ) но луфта трябва да е наистина лек :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот mart1nn » Вто Яну 05, 2021 12:10 pm

Alexi написа:за касетите ще ти кажа следното - няма касета която да издържи дълго време верига на 1% и нагоре износване .. ако си сменяш веригите между 0.5 и 0.75 може да се говори за живот от пробег ,Х01 определено не е от най коравите касети все пак няма как да е супер лека и супер здрава .. шум от предната плоча говори за прекомерно усукване на веригата ,това ще доведе до бързо износване на плоча/верига ; лек луфт в болта на дерайльора е нормален ( все пак там е подвижна втулкова става която е предвидена да не блокира в никакви условия - кал прах сняг температурни разширения и свивания ) но луфта трябва да е наистина лек :beer:

Гледах няколко клипчета за B-bolt assembly и изглежда, че моя луфт е в нормите. Да, прав си че износването зависи и от веригите. Въртя две вериги като и двете са под 0.5 за момента. Като цяло имам възможност и време за често почистване та гледам да се грижа за веригата.

Относно последното - как така изведнъж има промяна там :banghead: Не съм свалял дори средното движение, плочата си е старата ... Някакви насоки за това какво или къде да гледам?
mart1nn

Назад към Веломеханик