Команда Deore LX M580 и обтегач RD-M580 - монтаж?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Команда Deore LX M580 и обтегач RD-M580 - монтаж?

Мнениеот Sky_Knight » Пон Яну 07, 2008 9:11 pm

Става дума за монтажа и впоследствие работата на тези два компонента. За пореден път си сърбам попарата, като не внимавам. Погледнах бегло списъкът за съвместимост в сайта на Шимано и като реших, че ще си взимам въпросната команда (задна), доста бързо, реших и че съответният дерайльор ще е именно М580, но...

Оказва се, че командата е модел SL-M580 и е стандартно за обтегачи с "Top normal" пружина, а едноименният RD-M580 е "low-normal return" пружина. Това го разбрах, едва, когато в упътването за инсталация на командата прочетох, че ако се комбинира с обтегач от серията Rapid Rise, а именно M580, индикацията и съответно работата на командата ще бъдат наобратно. И много се зачудих, каква ли глупост ще да става...

В крайна сметка, реших да ги монтирам, така и така са си тук. Първо забелязах, че във възможно най-отпуснатата си позиция, обтегачът е на най-голямата зъбчатка, а не както при другите обтегачи - на най-малка. След известна доза неуспешно настройване и пробване, успях да го настроя що годе прилично и даже си сменя съвсем безшумно и леко.

Като резултат от настройките се получи следното: От голямото лостче на командата, това което е за издърпване на жилото, минавам на по-малки венци. А другото лостче, което е за освобождаване на жилото (и може да се движи в двете посоки :) ) ги качвам.

Та това ме навежда на мисълта дали няма да се окаже проблем при реално каране (още не съм излизал с колелото) нагоре, да кажем да качвам венци, защото сега даже ми позволява да кача 4-5-6 венеца на един път...!?!? Макар, че предполагам не е много разумно да се прави това. И изобщо какви са последиците от такава комбинация, която не е според предписанията на Шимано?
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Re: Команда Deore LX M580 и обтегач RD-M580 - монтаж?

Мнениеот bikerider » Пон Яну 07, 2008 9:19 pm

Освен, че ще размениш пръстите - никакви. Разликата е само в пружината на обтегача и в индикатора на командата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sky_Knight » Пон Яну 07, 2008 9:27 pm

:D Надявам се да е само това, понеже така май ми е доста удобно :) Само се притеснявам, че ако да кажем, въртя нагоре по по-тежък баир и се наложи да кача още един венец нагоре, естествено отпускайки натиска върху педалите? Пак ли ще си реагират нормално? Просто тази пружина ме шашна малко, че работи наопаки :)
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот did » Пон Яну 07, 2008 9:32 pm

Sky_Knight написа:Само се притеснявам, че ако да кажем, въртя нагоре по по-тежък баир и се наложи да кача още един венец нагоре, естествено отпускайки натиска върху педалите? Пак ли ще си реагират нормално?

Ще си реагират така, както по принцип си реагира един low-normal дераельор - ще качи с помощта на пружината.

Това разменяне на лостчетата е доста объркващо за привикнал към нормалната ситуация човек, но наистина, ако теб лично не те притеснява, можеш да си караш и така. Няма никаква причина за шаш и паника.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Яну 07, 2008 9:46 pm

Въпрос на навик е! ;)
ще свикнеш рано или късно... ако не свикнеш - сменяш командата. :beer:

Както каза bikerider просто се "обръщат пръстите"
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Sky_Knight » Пон Яну 07, 2008 10:25 pm

Благодаря за отговорите :)

За свикването нямам притеснения - лявата ми команда е въртяща, така че няма нищо общо с дясната :) Само за работата се чудех, но щом нищо притеснително няма, още по-добре :agree:

Все пак на другите като мен горещо препоръчвам винаги да си четата Compatibility Chart-овете на Shimano, за да избегнат подобни изненади.
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот PtD » Пон Яну 07, 2008 11:13 pm

Няма никакви проблеми да се кара така, даже може би е по-приятно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Яну 07, 2008 11:15 pm

@Sky_Knight:
Лично аз свикнах за два дена, когато си смених обтегача, така че вярвам, че ще забравиш лесно за проблема, освен ако разбира се не разчиташ на индикатора, който може да те обърква в началото.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Вто Яну 08, 2008 1:58 am

И аз карам от 2 години така, без никакви проблеми. Даже като свикнеш, другия вариант ще ти се струва странен - да цъкаш по сто пъти, когато наклона тръгне надолу и ти притрябват малките зъбчатки.
Brave

Мнениеот Sky_Knight » Чет Яну 10, 2008 10:29 pm

@bikerider Всъщност, така индикаторът е по-добре - Стои в най-лява позиция, когато съм на най-голям венец и се движи надясно, когато веригата се движи надясно към по-малките венци.

@Brave всъщност аз сега точно това правя - с голямото лостче, с което минавам на малките зъбчатки, мога да цъкна максимум 2 (или май 3) наведнъж, докато с другото за качване, мога да нацъкам колкото си искам.

Ще пиша пак, като изляза да врътна няколко кръгчета ... още не съм :D
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Brave » Пет Яну 11, 2008 2:40 am

Явно не си ме разбрал - за мен е по-лесно и по-удобно е да премествам по три предавки наведнъж с палеца, а не да цъкам с показалеца по веднъж за всеки венец. Но няма значение, явно на тебе другото ти е по-удобно. Важното е, че системата си работи. :agree:
Brave

Назад към Веломеханик