Оказва се, че командата е модел SL-M580 и е стандартно за обтегачи с "Top normal" пружина, а едноименният RD-M580 е "low-normal return" пружина. Това го разбрах, едва, когато в упътването за инсталация на командата прочетох, че ако се комбинира с обтегач от серията Rapid Rise, а именно M580, индикацията и съответно работата на командата ще бъдат наобратно. И много се зачудих, каква ли глупост ще да става...
В крайна сметка, реших да ги монтирам, така и така са си тук. Първо забелязах, че във възможно най-отпуснатата си позиция, обтегачът е на най-голямата зъбчатка, а не както при другите обтегачи - на най-малка. След известна доза неуспешно настройване и пробване, успях да го настроя що годе прилично и даже си сменя съвсем безшумно и леко.
Като резултат от настройките се получи следното: От голямото лостче на командата, това което е за издърпване на жилото, минавам на по-малки венци. А другото лостче, което е за освобождаване на жилото (и може да се движи в двете посоки

Та това ме навежда на мисълта дали няма да се окаже проблем при реално каране (още не съм излизал с колелото) нагоре, да кажем да качвам венци, защото сега даже ми позволява да кача 4-5-6 венеца на един път...!?!? Макар, че предполагам не е много разумно да се прави това. И изобщо какви са последиците от такава комбинация, която не е според предписанията на Шимано?