Урааа!!!!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Урааа!!!!!

Мнениеот Keen on » Съб Сеп 04, 2010 6:28 pm

Драги съфорумници,преди известно време когато си смазвах вилката капна солидно количество масло върху спирачката ми ,но аз карах така няколко дена и накрая се рачетох тука из форума и се реших да я обезмасля ,но проблема беше ,че нашите бяха тука.Най-накрая след две седмици безсънни нощи си обезмаслих накладките и диска!! :jump2: :jump2: :jump2: Та...как стана всичко:баща ми и майка ми заминаха на почивка и аз веднага се възползвах от това ,тъй като ако го бях направил докато бяха тук щяха да ме вкарат в психиатрията.Днес следобед отидох в гаража решен веднъж за винаги да го направя,въоръжен с Meglio и парцали (в промишлено количество :D ),махнах предната гумата и напръсках от двете страни диска с препарата след което облях с топла вода понеже предварително бях пуснал бойлера,после махнах там нещото което държи накладките (забравих да спомена ,че спирачката ми е Shimano BR-M486),пръсках накладките с Meglio после изтривах хубаво с парцал,потопих накладките в разтвор от вряла вода и препарат след което ги минах пак с парцал,следваше водната шкурка полсе пак пръскам ,после пак чистя и накрая с едра шкурка (тука малко се бях вбесил ,защото все оставаше съвсем малко черно по парцала) и накрая монтирах всичко! А сега ли?Сега спира като ЗВЯР да не кажа по-добре от преди!! :eyebrow: :eyebrow: Само,че сега има друг проблем,толкова мощно спира ,че тегли цялата гума по посока ротора и имам чуството ,че ще се изърти всеки момент,може би това е до голяма степен липсата на втори диск от другата страна ,но това не ме притеснява важното е че СПИРА!

Поздрави :beer:
Keen on

Рейтинг: 1200

Re: Урааа!!!!!

Мнениеот subritual » Съб Сеп 04, 2010 7:07 pm

Браво,честито!
Защо не поговориш с вашите да ти дават малко повече свобода в действията?
Както изглежда,се справяш добре :) :beer: :agree:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Съб Сеп 04, 2010 7:45 pm

Това за врялата вода с препарат хич не е лоша идея. Браво. Все пак кажи каква ти е вилката и големината на диска, за да ти кажем дали може да усучеш вилката от спиране.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Keen on » Съб Сеп 04, 2010 8:18 pm

zafirovp написа:Това за врялата вода с препарат хич не е лоша идея. Браво. Все пак кажи каква ти е вилката и големината на диска, за да ти кажем дали може да усучеш вилката от спиране.

Вилката е Sr Suntour Duro - DJ-D а диска ми е 180.Според мен не би трябвало да се суче след като съм купил колелото с тази окомплектовка... :confused:
Keen on

Мнениеот zafirovp » Съб Сеп 04, 2010 8:22 pm

Еми просто си си свършил работата добре. Спокойно с такъв ротор дурото ще издържи.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 8:30 pm

Провери, дали покрай ръчкането не си отворил луфт в главината и си затегни по-добре QR-а!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Keen on » Съб Сеп 04, 2010 8:34 pm

Това явление не се забелязва отсега, още преди да направя инцидента с маслото дърпаше гумата настрани ,че даже един път опря в ботуша. :D
Keen on

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 8:37 pm

did написа:Провери, дали покрай ръчкането не си отворил луфт в главината и си затегни по-добре QR-а!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот subritual » Съб Сеп 04, 2010 8:40 pm

Приятелче,аз съм с 203мм диск и не наблюдавам такова явление.
Прави си сметката да не ожулиш зъбите и вашите да ти вземат колелото ;)
Аватар
subritual

Мнениеот Keen on » Съб Сеп 04, 2010 8:40 pm

did написа:
did написа:Провери, дали покрай ръчкането не си отворил луфт в главината и си затегни по-добре QR-а!

Първо как да разбера дали го имам този луфт и второ аз така си затягам QR-а ,че после с хиляда зора го отварям!
Keen on

Мнениеот Keen on » Съб Сеп 04, 2010 8:41 pm

Малко :offtopic: ама как се предодвратява това дърпане?
Keen on

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 04, 2010 9:05 pm

Keen on написа:Първо как да разбера дали го имам този луфт и второ аз така си затягам QR-а ,че после с хиляда зора го отварям!

Като монтираш и затегнеш оста на главината за ботушите на вилката, ще усетиш клатенето на колелото наляво-надясно. Внимавай и да не пренатягаш прекалено много QR-a, че да не сменяш после оси и ботуши.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот hobi » Нед Сеп 05, 2010 4:35 pm

Браво, че си си оправил спирачката, макар че само мокра кърпичка и една шкурка биха ти свършили работа (поне на мен са ми вършили). А оносно придръпването съм почти сигурен, че са ти разбити лагерите на главаината. Ако като си спрял и с ръка размърдаш гумата наляво - надясно и се клати, и има луфт, би трябвало да е това. Ако не се клати, не знам каде би могъл да ти бъде проблема, след като казваш, че оста е наред и си затягаш достатъчно QR-a, и вилката ти е наред, проблема би трябвало да е влагерите. :)
Със здраве.
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Рейтинг: 1187

Мнениеот taurus13 » Нед Сеп 05, 2010 6:27 pm

Металните накладки съм ги заливал със смазка и след това директно по наклона - след 100 метра смазката изгаря и почват да си спират без проблем. Не така става обаче с резиновите - те спират хубаво и тихо до първото омасляване. Чистил съм ги как ли не и ефекта е временен - явно смазката попива в дълбочина и премахването и от повърхностния слой помага за кратко, но после пак се скапват. Затова вече купувам само металните. Тук визирам шимански накладки, тъй като имам 6 бр. шимански спирачки и една тектро. Виж, за тектро-то така и не намерих хубави накладки и отдавна съм се примирил, че градското ми колело няма да има свястна предна спирачка, докато не си купя още една шиманска.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Keen on » Нед Сеп 05, 2010 10:11 pm

taurus13 написа:Металните накладки съм ги заливал със смазка и след това директно по наклона - след 100 метра смазката изгаря и почват да си спират без проблем. Не така става обаче с резиновите - те спират хубаво и тихо до първото омасляване. Чистил съм ги как ли не и ефекта е временен - явно смазката попива в дълбочина и премахването и от повърхностния слой помага за кратко, но после пак се скапват. Затова вече купувам само металните. Тук визирам шимански накладки, тъй като имам 6 бр. шимански спирачки и една тектро. Виж, за тектро-то така и не намерих хубави накладки и отдавна съм се примирил, че градското ми колело няма да има свястна предна спирачка, докато не си купя още една шиманска.

Колкото и да съжалявам,трябва да призная ,че ефектът беше само временен,затова искам да ви попитам само нови накладки ли ще трябва да си купя или и диск с тях?!

п.п Не знам това колело от както съм го взел все проблеми :banghead: :banghead: :banghead: това с омасляването си го признавам ,че беше в мене грешката ,но сега имам и криви капли и разбити лагери, а няма и драскотинка по колелото,просто направо нямам думи :banghead: :banghead: :banghead:
Keen on

Мнениеот X_NRG » Нед Сеп 05, 2010 10:18 pm

Keen on написа:само нови накладки ли ще трябва да си купя или и диск с тях?!

Нов диск не ти трябва. Този дори да е омаслен, вече знаеш как се обезмаслява. Проблемът най-вероятно е както taurus13 спомена, че маслото е проникнало по-дълбоко в накладките и ще е почти непосилно (или поне неоправдано времеемко) да ги обезмаслиш.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Keen on » Нед Сеп 05, 2010 10:38 pm

Да,прав си,наистина и аз смятам така ,но мисълта ми е ,че като си купя нови накладки няма ли да се омаслят ,макар и с почистен ,но вече един път омаслен диск?! :dontknow:
Keen on

Мнениеот Tonkata1 » Нед Сеп 05, 2010 10:47 pm

Ако дискът е обезмаслен(знаеш как) и апарата е хубаво почистен,няма откъде да се омаслят наново накладките,освен ако не капне пак масло ... :) :beer:
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот Keen on » Нед Сеп 05, 2010 10:49 pm

Tonkata1 написа:Ако дискът е обезмаслен(знаеш как) и апарата е хубаво почистен,няма откъде да се омаслят наново накладките,освен ако не капне пак масло ... :) :beer:

Да пази бог! :praying:
Keen on

Мнениеот Drag4o0 » Пон Сеп 06, 2010 8:37 pm

Какъв стил караш, че си разбил така колелото??Аз също съм с клаймър, също с дуро дж д , също с 180мм ротор отперд и нищо му няма, а го блъскам здраво!
DownHillara написа:НЕ БАТИСВАЙ РАКИЯТА БЕ!!!ГРЕШНИК!Давам ти най-смръдливия чорап..Цопнат във зелев сок+миризма на ноги!
хахахахаха
Drag4o0

Рейтинг: 991

Мнениеот Keen on » Вто Сеп 07, 2010 9:05 am

Drag4o0 написа:Какъв стил караш, че си разбил така колелото??Аз също съм с клаймър, също с дуро дж д , също с 180мм ротор отперд и нищо му няма, а го блъскам здраво!

Засега за стил не може да си говори ,тъй като съм в малко населено място и няма къде да се кара!Поради тази причина съм принуден да го карам леко стриит,ако мога така да се изразя.Може би донякъде проблемите идват от това ,че съм го давал няколко пъти на некъдърници :banghead: :banghead: Иначе аз минавам половината град на мануал и понякога правя един два дропа както едно две скокчета,подчертавам скокчета а не някакви грамадни скокове.В момента имам луфт във вилката,двете ми капли играят като за световно,а отгоре на всичкото си омаслих и спирачката,а също така вилката я няма никаква ,като я смажа на следващият ден вече не става за нищо! :dontknow: :dontknow: :banghead: :banghead:

П.П Засега е така ,но от 15-ти септември отивам на Търново и там вече само по пътеки :evil:
Keen on

Мнениеот grebo » Пет Сеп 10, 2010 4:51 pm

Ами и аз имах подобен проблем, въоръжих се с носни кърпички и шишенце спирт от аптеката, (95%) Свалих накладките, и ги забърсах със спиртосаните кърпички - докато спре да пуска черно, същата процедура и с диска и калипера. Шкурка нямаше смисъл, само няколко по-дълги спирания и те накладките си "улегнаха" и почнаха да спират здраво. Много важно е в случая - омаслен диск с който вече е спирано, да се почистят и дупките от натрупаната чернилка. Ако в хладно състояние тя е твърда, то при загряване на диска маслото в нея намалява вискозитета, тя омеква и почва да се маже по диска.
Колкото до "дърпането" на гумата наляво си е нормално, все пак повишен въртящ момент = повишена опорна реакция = повишени деформации, даже бих се учудил ако ги няма, особено с по-висок клас спирачки.

ПП : Това го пиша, защото колегите често заявяват - "омаслени накладки -> смяна" - ами не е така, зависи от накладката - има такива които "поемат" и такива които - не, а много често проблема е в не-добре-почистен диск. ;)
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Назад към Веломеханик