Скърцена на ляв курбел ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцена на ляв курбел ?

Мнениеот HERO » Вто Яну 18, 2011 6:50 pm

Добър вечер от днес почна едно скрибучене при силен натиск на левия курбел.Незнам от какво може да е давайте идеи
HERO

Рейтинг: 1094

Re: Скърцена на ляв курбел ?

Мнениеот subritual » Вто Яну 18, 2011 7:02 pm

Може би колелото плаче,че не се грижиш добре за него?
Или пък му се е развалила или обърнала резбата ?
Знам ли :dontknow:
Защо не го свалиш този курбел,да видиш дали му е развалена резбата ако е на квадрат,да му мацнеш съвсем малко грес и да го затегнеш здраво?
Кой знае,може пък да се оправи :dontknow:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Вто Яну 18, 2011 7:21 pm

... а може и да не е курбел, а педал, пък може даше да е седалката... а може и рамката... ама ние не знаем даже дали рамката е мека или твърда , па даже не знаем и какъв е курбела :dontknow:

Без ясновидската си сфера мога да кажа само следното:

Такива скрибуцания в средното не могат да се усетят с ухо, откъде точно идват.

1. Пробвай на тежка предавка да караш станал от седалката. Ако пак скрибуца, това изключва седалка и колче.
2. Смени педалите с други и пак пробвай. Ако и тогава остане същото скрибуцане, значи още един потенциален елемент отпада.
3. Ако ти е мека рамката, няма как да усетиш, дали скрибуца от курбела или от лагер, който е близо до него и се е разлуфтил. Тук вече влизаме в хипотези, които нямаме достатъчно информация, за да обсъдим.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот HERO » Вто Яну 18, 2011 7:26 pm

значи рамката е рам хт2 и е от курбела не е от рамката ... ще пробвам да намажа с грес сигурен съм,че е от курбела защото като не съм на колелото и натисна самия курбел и пак се чува това !
HERO

Мнениеот did » Вто Яну 18, 2011 7:29 pm

HERO написа:значи рамката е рам хт2 и е от курбела не е от рамката ... ще пробвам да намажа с грес сигурен съм,че е от курбела защото като не съм на колелото и натисна самия курбел и пак се чува това !

Няма рамка XT2. Има HT2 и XC2. Кое от двете?

И все пак, за какъв курбел говорим?

Намазване с грес отвън няма да помогне в никакъв случай, само ще ти изцапа крачолите на панталоните.

Продължавам да се мъча, все едно изпитвам очевидно нищо незнаещ студент, зорлем да му пиша тройка...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот HERO » Вто Яну 18, 2011 7:31 pm

Курбелът е Prowheel а рамката е RAM ht2
HERO

Мнениеот did » Вто Яну 18, 2011 7:35 pm

Дотук добре.

А кой точно модел на prowheel и на какво средно движение е закрепен? На квадрат ли е, с външни лагери ли е, :dontknow:

Това със смяната на педалите пробва ли го?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SeSSion » Вто Яну 18, 2011 8:13 pm

Ще използвам темата за да не пускам нова.
Рамката ми е HT2, курбелите са Shimano Hone. Когато натисна по- силно започва да се чува пукане. Преди също имаше такова и се оказа, че пука от връзката между педала и курбела. Сега съм сигурен, че не е от там, защото в момента е гресирано и затегнато (преди беше сухо и не достатъчно затегнато). Чудех се дали не е от лагерите на средното, но и тях смазах и скърцането продължава. Пукането не се чува за кратко ами е през частта от оборота, когато съм натиснал въпросния педал (и двата пукат). Остава вариант да е от рамката, самата ос на педалите или средното. От кое може да е?
SeSSion

Мнениеот HERO » Вто Яну 18, 2011 8:19 pm

SeSSion написа:Ще използвам темата за да не пускам нова.
Рамката ми е HT2, курбелите са Shimano Hone. Когато натисна по- силно започва да се чува пукане. Преди също имаше такова и се оказа, че пука от връзката между педала и курбела. Сега съм сигурен, че не е от там, защото в момента е гресирано и затегнато (преди беше сухо и не достатъчно затегнато). Чудех се дали не е от лагерите на средното, но и тях смазах и скърцането продължава. Пукането не се чува за кратко ами е през частта от оборота, когато съм натиснал въпросния педал (и двата пукат). Остава вариант да е от рамката, самата ос на педалите или средното. От кое може да е?

С педалите не съъм пробвал защото нямам други централното е на квадрат с капсуловни лагери май не съм сигурен
HERO

Мнениеот ico 1 » Вто Яну 18, 2011 8:30 pm

@ HERO, просто си затегни курбела яко.
Ако имаш инструмент за демонтаж го свали, почисти го добре и го смажи с грес. После следва монтаж и сериозно затягане на болта.
В случай, че скърцането и след това продължи търси на друго място.
Аватар
ico 1

Мнениеот HERO » Вто Яну 18, 2011 8:57 pm

ico 1 написа:@ HERO, просто си затегни курбела яко.
Ако имаш инструмент за демонтаж го свали, почисти го добре и го смажи с грес. После следва монтаж и сериозно затягане на болта.

А да попитам каде точно да го намацам с грес >
HERO

Мнениеот geco » Вто Яну 18, 2011 11:18 pm

HERO написа:
ico 1 написа:@ HERO, просто си затегни курбела яко.

А да попитам каде точно да го намацам с грес >

Върху квадрата където контактува курбелът с оста.При мен понякога(средно на квадрат) се получава едно скърцане ,което си го знан че кат осе появи е необходимо да затегна болтовете на курбела.
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот did » Вто Яну 18, 2011 11:39 pm

geco написа:Върху квадрата където контактува курбелът с оста.При мен понякога(средно на квадрат) се получава едно скърцане ,което си го знан че кат осе появи е необходимо да затегна болтовете на курбела.

И щом при теб скърца оттам, значи при всички скърца от същото място??? :bigeyes: :nono: :dontknow: :crazy:

Още даже не знаем какви курбели коментираме (всъщност знаем, но е добре да го прочетем и тук, написано от неграмотния автор на темата).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Voiso » Сря Яну 19, 2011 12:46 am

@Автора : Като гледам колко си запознат с материала по-хубаво в сервиз отиди ,сам няма да можеш :agree: .
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот geco » Сря Яну 19, 2011 8:42 am

geco написа:
did написа:
geco написа:Върху квадрата където контактува курбелът с оста.При мен понякога(средно на квадрат) се получава едно скърцане ,което си го знан че кат осе появи е необходимо да затегна болтовете на курбела.

И щом при теб скърца оттам, значи при всички скърца от същото място??? :bigeyes: :nono: :dontknow: :crazy:

Още даже не знаем какви курбели коментираме (всъщност знаем, но е добре да го прочетем и тук, написано от неграмотния автор на темата).

Просто споменах, че може да е от развити болтове.Пък и автора спомена за курбели на квадрат...
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот ico 1 » Пет Яну 21, 2011 11:10 am

SeSSion написа:....Остава вариант да е от рамката, самата ос на педалите или средното. От кое може да е?
Ако си още със същата рамка, с която се изумяваше лятото, мисля че сам знаеш отговора. т.е. има голяма вероятност плоблема да е миниатюрна пукнатина.
Средното стегнато ли е добре?
Аватар
ico 1

Мнениеот veskoz » Пет Яну 21, 2011 2:20 pm

Средно. Разглабяш, леко смазваш резбите и стягаш обратно. :agree:
Получава се от водичка в рамката. Изпишквай колелото след мокро каране - без седалка и нагоре с гумите.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот ivan2565 » Пет Яну 21, 2011 2:26 pm

Имах същия проблем и скърцаше,защото квадрата на курбелите се беше разбил и при самото педалиране курбелът мърдаше леко и скърцаше ужасно.
ivan2565

Рейтинг: 1180

Мнениеот SeSSion » Пет Яну 21, 2011 7:01 pm

veskoz написа:Средно. Разглабяш, леко смазваш резбите и стягаш обратно.

Това ще го направя утре, ако продължи остава да е
ico 1 написа:миниатюрна пукнатина
SeSSion

Назад към Веломеханик