Проблем с най-ниската предавка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с най-ниската предавка

Мнениеот icemans » Пон Юни 13, 2011 1:21 pm

Вчера се хванах да почистя малко велосипеда - вериги и подобни. Но първо тръгнах да си настройвам дерайльора и така и не остана време за друго. Проблемът ми беше, че когато свалям скоростите трябваше да сваля с една повече и тогава да кача една нагоре за да не трака. В началото се видях в приключение :) Успях да разбъзикам всичко до неузнаваемост и се бях отчаял. Обаче нещата взеха да си идват на мястото. Мисля, че успях да докарам нещата донякъде. Сега вече сваля без проблеми. Следвах изрично стъпките описани на няколко места във форума и сайта. Накрая обаче ми остана едно несигурно поведение на дерайльора когато е на най-големия венец. Получава се леко клатене и не е стабилен както когато сменя на която и да е друга предавка. Не знам дали си заслужава да продължавам да се бъзикам. Едва ли и ще я използвам кой знае колко тази предавка, но ако някой може да посъветва за нещо което мога да пробвам ще съм благодарен да пробвам. Прилагам снимка на дерайльора - старичък е и до колкото успях да разгадая е top-normal.
Изображение
icemans

Рейтинг: 1220

Re: Проблем с най-ниската предавка

Мнениеот vleka4a » Пон Юни 13, 2011 1:38 pm

Ето тук е описано как се регулира обтегач ако ти работи на всички останали скорости а само не на първата може да опиташ да притегнеш регулатора за опън на жилото (пластмасовата част която свършва с бронята на жилото) ако започне да прескачат на някоя друга по добре опитай да развиеш болта за максималното изнасяне на дерайльора навътре чрез винта L.
Успех и дано съм помогнал :beer:
Live for today because yesterday is gone and tomorrow may never come.
Изображение
Аватар
vleka4a

Рейтинг: 1304

Мнениеот icemans » Пон Юни 13, 2011 2:38 pm

Аз като казах, че съм прочел описаното в сайта и форума, означава, че съм го направил. темата която ми даваш съм я прегледал няколко пъти. Играх си с двата винта "H" и "L", регулирах и жилото, но продължава само на ниската предавка да се държи така. Щях да питам и още нещо. Не виждам на този дерайльор регулатор за разстоянието му до венеца - дали няма такова?
icemans

Мнениеот bikerider » Пон Юни 13, 2011 4:08 pm

Или е започнала да заминава пружината на дерайльора (нормално при такъв клас), или бронята е зацапана и трябва да се профилактира. Най-вероятно става дума и за двете.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот bobi124 » Пон Юни 13, 2011 7:49 pm

Поиграй си малко повече с настройването, задължително да си пред блока или на улицата за да можеш да тестваш. На моето колело е същата скоростна система, бях я направил като часовник преди година, сега се е разбъзикала но ще я настройвам пак след някой ден. По принцип като някъде ти трака и се мъчи да превключи, натисни леко командата към по долната скорост примерно без да превключваш на нея и след няколко секунди веригата ще се премести на която скорост си задал. Не знам за комбинирани команди дали важи тоя номер, но с палцови и RevoShift действа.
bobi124

Рейтинг: 1262

Мнениеот icemans » Пон Юни 13, 2011 8:46 pm

А как тогава да профилактирам бронята - да я смажа ли?
icemans

Мнениеот icemans » Чет Юни 16, 2011 8:12 am

Такааа, вчера се хванах да си профилактирам малко колелото и да се позанимавам пак с дерайльора. Е, явно проблема с лекото чукане на най-големия венес ще си остане - не можах да го изчистя. Обезмаслявах всичко и после наново смазвах. Обаче днес забелязах, че от време на време задния дерайльор нещо отпуска веригата. Не знам как да го обясня - когато пускам по инерция се получава едно отпускане на веригата и после се обира от дерайльора, но не знам това защо се получи така - не е винаги. Какво съм направил в повече след вчерашното чистене или какво съм пропуснал. Миналата година пак в началото ми направи няколко пъти така, но след известно каране и сякаш изчезна. Тази година не ми го беше правил до вчера.
icemans

Мнениеот Insight » Чет Юни 16, 2011 8:54 am

Най-вероятно проблема е със свободния ход на главината (ако си с главина на шлици) или зъбния блок (ако главината е на резба). При движение по инерция вдигни краката от педалите - най-вероятно те малко или много ще продължат да се въртят.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот icemans » Чет Юни 16, 2011 9:13 am

Какво мога да направя в такъв случай?
icemans

Мнениеот Insight » Чет Юни 16, 2011 9:18 am

Някои главини и зъбни блокове подлежат на ремонт и профилактика, други - не (доколкото знам).... мисля, че тук вече ще ти трябва сервиз. Най-добре - смена проблемната част.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот icemans » Чет Юни 16, 2011 9:34 am

Интересно защо след вчерашното почистване стана това. Ще покарам малко, пък ако ме дразни много ще отида на сервиз. Аз се притеснявам най-вече да не започне да ми пада веригата.
icemans

Назад към Веломеханик