как ви звучи малко Старопланинско...

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

как ви звучи малко Старопланинско...

Мнениеот ferdi_mruvkata » Вто Юни 05, 2012 2:49 am

... тъя голям респек към тази планина...

как ви звучи ?
Петък -
София - Кърнаре(оставяме транспорта в Кърнаре) - Беклемето - Орлово гнездо
Събота - заслон Орлово гнездо - х. Дерменка - х. Добрила - х. Васил Левски - заслон Ботев
Неделя - заслон Ботев - х. Рай - в. Ботев - х. Тъжа - х. Триглав - - с. Тъжа - Кърнаре ( за превоз с кола ) или влак от където и да било ?!?!

Как ви се струва ?

Поздрав с това че ми е на дневен ред http://www.youtube.com/watch?v=PdArrp7c--8
ferdi_mruvkata

Рейтинг: 1273

Re: как ви звучи малко Старопланинско...

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юни 05, 2012 9:56 am

Този уикенд?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот kibikoff » Вто Юни 05, 2012 10:42 am

заслон Ботев - х. Рай - в. Ботев - х. Тъжа
това звучи абсурдно!
kibikoff

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 05, 2012 10:56 am

До Беклемето използвайте стария път от село Христо Даново - той вече е почти пътека и е много приятен начин за излизане на билото - срутен асфалт има само в първите два-три километра, после е нещо средно межди черен път и пътека, но се кара навсякъде. Събота е ОК, ама неделя не става - по-добре от заслона обратно до Петолъчката и оттам към Рай, ако си любител на тесни пътечки и стръмни склонове. После от Рай надолу към Калофер - поне аз така бих постъпил.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferdi_mruvkata » Вто Юни 05, 2012 10:57 am

още не съм го решил, но ми се мота нещо такова в главата за тоз уикенд. Не е лек маршрута, но за себе си мисля че ще се справя..

относно абурда на маршрута - прав си :) НО , на хижа Рай не обичам да нощувам, че често се образуват чалготеки и ходи куцо и съкато там. А пък пътеката от петолъчката до разклона за Тързановата е уникално красива и не е за изпускане. А и ми е интересно да износя колелото по Тързановата :) Това разбира се не е задължително.Все пак може да се рискува и да се спи на Рай :)
ferdi_mruvkata

Мнениеот tanya » Вто Юни 05, 2012 2:23 pm

kibikoff написа:заслон Ботев - х. Рай - в. Ботев - х. Тъжа
това звучи абсурдно!

На мен и маршрута за събота малко не ми е ясен. От какъв зор ще слизаш от билото към х.Левски и ще се качваш пак обратно за да продължиш към заслона?
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот ferdi_mruvkata » Вто Юни 05, 2012 2:50 pm

tanya написа:
kibikoff написа:заслон Ботев - х. Рай - в. Ботев - х. Тъжа
това звучи абсурдно!

На мен и маршрута за събота малко не ми е ясен. От какъв зор ще слизаш от билото към х.Левски и ще се качваш пак обратно за да продължиш към заслона?

ами защото по билото между в. Амбарица и в.Жълтец не става за каране. А пътеката от Добрила до Левски е 80% караема. Само в гората преди Левски има малко бутане. А после за час и половина до петолъчката и после пак може да се кара. Сумарно ми се струва че ще е доста по бързо като време. А и денивелацията по билото е доста голяма.
Подсичащите пътеки са интересни за каране според мен, за това ги мисля тях.

И да, вече и аз мисля че е ходенето до Тъжа е безсмислено. Доста ще е натоварването а и няма да остане време за бири :). Неделята може да е както спомена колегата, от заслона до х. Рай и после пускане до Калофер :)
ferdi_mruvkata

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 10, 2012 1:42 am

Днес извъртяхме двамата с Кроко пътеката от Добрила през Левски и после масива Равнец, със спускане от Кочмара през х. Равнец. Супер яка си е пътеката, суха е в боровата гора, в началото на подсичането, няма кравешки бомби на пътеката. На говедарника под Купена обаче като ни сбараха 4 песа от тия, тип БГ овчарско или пък каракачанки и нема отърване - налитат на месо направо. Наложи се да правим с Кроко римска бойна формация "костенурка" - с гръб един към друг и колелата отпред като щитове, щото гадовете се опитват да ни минат в гръб. Та така се придвижвахме на малки крачки сума ти време, докато им говорехме меланхолично и успокояващо. Накрая системата проработи и отказахе най-дъртото куче. С останалите три доста време се занимавахме още. Особено проклета бе една женска, която се меташе директно да хапе. Та който минава да си знае, че все съм виждал кучета ама такова пък нещо не бях. Добре че бяхме двама, че сам човек завалията щяха да го обградят.
После пък в гората към Левски се оказа че има паднали доста дървета по пътеката от гадната зима. Някои разичстихме, но по-големите за съжаление ще останат дълго, защото няма кой там да ги реже.
Пътеката през Равнец е супер як брутализъм и е доста дълга.:)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот traveler » Нед Юни 10, 2012 6:21 pm

Кое наричате петолъчката?
traveler

Рейтинг: 1251

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 11, 2012 3:29 am

Петолъчка или Дюза е разклона на превала над хижа Левски, където се събират няколко пътеки.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот tanya » Пон Юни 11, 2012 9:27 am

Тези песове как ги мразя. Информацията хич не ми харесва. Аз по тая пътека мисля хлапетата да водя :crap:
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пон Юни 11, 2012 4:02 pm

tanya написа:Тези песове как ги мразя. Информацията хич не ми харесва. Аз по тая пътека мисля хлапетата да водя :crap:

А аз щях сам да ходя.... Вие що не порекохте бре хора
ferdi_mruvkata

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 11, 2012 4:10 pm

Ние до последно не знаехме къде ще караме. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Бат'Весо » Пон Юни 11, 2012 5:09 pm

Защо избирате почти невъртими маршрути , подходящи за пешеходен туризъм ?
Според мен маршрутите за планинско колоездене трябва да бъдат преминати на колело а не колелото да е езлишен товар .Също така от съображения за безопасност трябва да бъде носена и спускаческа екипировка + другите необходими неща багажа става ужасно много . За кучетата единственото спасение е - клякате и заставате неподвижно те ви обграждат , започват да лаят но спазват дистанция . Това ще продължи около дестина минути и след това ще си разотидат - НЕ БЯГАЙТЕ И НЕ ГИ НАПАДАЙТЕ .
Аватар
Бат'Весо

Рейтинг: 1233

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 12, 2012 12:08 am

Ами виж сега - невъртим маршрут е относително понятие - този който ние правихме е напълно караем, освен това е кеф да се кара по тези тесни пътечки в стръмния склон. Да, за надолу задължително се носи предпазна екипировка и да, тя тежи малко...но не много - повече тежат инструменти, вода и т.н. Пътеката през х.Равнец пък е просто уникална.
Ние с Кроко това си се чудехме пък горе - как пък при наличието на такива места на каране, почти никой от Сопот и Карлово не ходи да кара там. :)
Лично на мен карането по черни пътища не ми носи особено удовлетворение и ги възприемам само като начин за набиране на височина - хората са различни.
Кучетата уж знам как да се оправям с тях, но от стотиците си срещи с тях, само 3 пъти съм бил наистина застрашен - тези бяха много агресивни и твърдо решени да ръфат месо. Дистанцията на която едвам ги удържахме бе само един метър и те и нея се опитваха да скъсят с моментни атаки - ако не бяха колелата като преграда, можеше да има отръфани крайници.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пон Юни 18, 2012 8:25 am

тая седмица вече се хванах и отидох в Балкана. Е не ми се получи карането което си бях замислил, но пък това дето направих хич не беше зле

Габрово - Узана - Мазалат - Тъжа - Острец - с. Батошево.... интересни пътеки, пътища, гледки и едно ужасно спускане от Тъжа към Острец..... стопих накладките, подбих задната капла, спуках гума ... и добре че се разминах само с това :)
около 90 и малко километра с 2100 метра качване ... накрая освежаване в един вир и разбира се бира !

https://plus.google.com/photos/10218271 ... 0tyyh-TtMg
ferdi_mruvkata

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 18, 2012 11:39 am

С тоя спешълайзер, нямаш никви ядове за каране където и да е в Балкана. :D - само мерак да имаш.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferdi_mruvkata » Чет Сеп 27, 2012 2:53 pm

Почнах да се зачудвам, пътеката от Петолъчката до х. Рай караема ли е ?! Ходил съм я преди доста време и не ме е вълнувало дали става за колело. Имам няква идея тая събота да се покатеря на Ботев и се чудя от къде да пусна ...
ferdi_mruvkata

Мнениеот taurus13 » Чет Сеп 27, 2012 4:32 pm

Как откъде - баш през петолъчката и Равнец. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пет Сеп 28, 2012 9:20 pm

мчи аз утре съм към Ботев връх... ако има колеги ше се засечем ако нема колеги, да има :)

пускането ше е или по Равнец или по Тързановата или по Подсичащата през башмандра... дет се вика , след бирите на заслона ще се реши

поздрави
ferdi_mruvkata

Мнениеот xcII » Пет Сеп 28, 2012 10:05 pm

..
поздрави..

По принцип не си падам много по метал, но тва ми хареса :P

Ако минаваш някъде по масива Равнец, би ли разказал после дали има кучета? :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пет Сеп 28, 2012 10:21 pm

xcII написа:
..
поздрави..

По принцип не си падам много по метал, но тва ми хареса :P

ми то си е яко :)
бичкия си е .

да се върна ... ще споделя ;)
ferdi_mruvkata

Мнениеот ferdi_mruvkata » Нед Сеп 30, 2012 8:35 pm

xcII написа:Ако минаваш някъде по масива Равнец, би ли разказал после дали има кучета? :agree:

По масива не минахме, така че точно там не знам дали има кучета. Всички добичета са ги свалили. Силно вероятно да не срещнеш от тези гадове.

А иначе карането беше уникално ..5* От Ботев пуснахме към хижа Рай през заслона и Башмандра и после към Паниците.
Пътеката от заслона до х. Рай ми взе акъла.. нечовешкиа, страхотна! 85% караема, камънак, серпентини, улеи ... абе бижу! кофтито е че ни свари тъмница малко след заслона и тея красоти трябваше да се карат на лампа, което отрепа малко от кефа. От х.Рай надолу също е страшно приятно през гората.

Със сигурност ще се повтори това по светло... За един ден е чудно каране стига да е светло до 21ч.

ей тук един трак http://www.2shared.com/file/31QnPM_P/Pa ... _-_h_.html
ferdi_mruvkata

Мнениеот xcII » Пон Окт 01, 2012 8:16 pm

Бравос вам, добре сте покарали.. 2000m. UP :smash: :) Нищо чудно че спускането ви е било на челник, предвид дължината на деня. Аз да си призная, не бих минал 1500-600м. UP освен ако нямам друг избор, просто ми се иска да имам някакви сили и за спускане, но това си е при мен де.. :)

Щях да ти предложа да сложиш някакви снимки за цвят или линк към снимки, но предполагам не сте имали светлина и време за снимки за надолу..

P.S. Мерси за инфото за кучетата :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пон Окт 01, 2012 9:35 pm

xcII написа:.... просто ми се иска да имам някакви сили и за спускане.....

ми то сили си има. Даже тъкмо сме загряли и идва пускането ;)

xcII написа:Щях да ти предложа да сложиш някакви снимки за цвят или линк към снимки, но предполагам не сте имали светлина и време за снимки за надолу..

То и без да предлагаш снимки ще има ;) Ама докато се организират нещата, отнема си време

ето и малко картинки от забавата ;)
https://plus.google.com/photos/10218271 ... 8055679489

не са кой знае какво, но толкова. Липсата на повече снимки надолу е разбираема ;) Екшън си беше!
НаздравИ
ferdi_mruvkata

Мнениеот xcII » Пон Окт 01, 2012 11:10 pm

загрявате на около 2000 оборота? ...евала! за снимките: разбирам, че на никой не му се снима на спускане.. ама пък аз понякога спирам, щото на кой му се гледат снимки ня качване? :)
Аватар
xcII

Мнениеот IY » Пет Окт 05, 2012 10:11 pm

Здравейте колеги! Замисляме с приятели каране Калофер-връх Ботев-х.Рай-Калофер тези дни.Никога не сме карали в раьона.Интересува ме от къде става изкачването до върха (с най-малко бутане) ?От това което прочетох във форума горе долу разбрах пътя от Ботев за х.Рай,но после надолу към Калофер не ми е много ясно.От къде е най-доброто спускане.Гора,технични пътеки такива неща. Чета из форума за еко пътека Бяла река и Калоферския манастир.Това добър вариант ли е за прибиране?С меки колела сме,физически и технически сме на прилично ниво.Благодаря за помоща предварително!
IY

Рейтинг: 1243

Мнениеот xcII » Пет Окт 05, 2012 10:26 pm

IY написа:Здравейте колеги! Замисляме с приятели каране Калофер-връх Ботев-х.Рай-Калофер тези дни.Никога не сме карали в раьона.Интересува ме от къде става изкачването до върха (с най-малко бутане) ?От това което прочетох във форума горе долу разбрах пътя от Ботев за х.Рай,но после надолу към Калофер не ми е много ясно.От къде е най-доброто спускане.Гора,технични пътеки такива неща. Чета из форума за еко пътека Бяла река и Калоферския манастир.Това добър вариант ли е за прибиране?С меки колела сме,физически и технически сме на прилично ниво.Благодаря за помоща предварително!

със сигурност @ferdi_mruvkata в по-горните постове е посочил като GPS трак класическата (т.е. маркираната) пътека от х.Рай към Калофер. Ако ще искате Калоферски манастир да минете, вземете си топографска карта и като излезете на една голяма поляна (м.Параджика) фанете вдясно :)

P.S. не съм го карал, ама наскоро съм го разглеждал на карта и си е така :)

а откъде е най-доброто спускане, да каже друг който е карал всички спускания от х.Рай към Калофер :P
Аватар
xcII

Мнениеот IY » Съб Окт 06, 2012 1:11 pm

Мерси! Явно има маршрут през Джандема, еко пътека Бяла река и Калоферски манастир,но това не е класическия път на обратно така ли?
Може ли някой който е минавал да даде джокери :)
IY

Рейтинг: 1243

Мнениеот milestone » Съб Окт 06, 2012 2:18 pm

Ако под Джендем разбираш Южен Джендем (т.е. ждрелата на реките Джендемска и Бяла в горната и част преди в нея да се влее Джендемска) там нямаш работа с байк - и без него ще ти е трудно да минеш (не е невъзможно). Както xcII вече е казал, разклон към Калоферския манастир от класическата пътека към Паниците има. След като се пуснат серпентините в гората под х.Рай, пресече се реката (Голяма Бъзовица) и след изкачването се излезе на голия рид (Параджика) с малко късмет може и да намериш останки от маркировката към манастира, която завива надясно от пътеката за Паниците и върви по рида. Пътища и пътеки надолу има, така че с малко импровизация не е трудно да се слезе до началото на екопътеката и манастира - правил съм го, само че пеш. Нещо кой знае колко технично не се сещам да имаше, освен ако не забиеш прекалено на дясно - към скалите над ждрелото на Бяла река - там съм се качвал по една доста стръмна и скалиста пътечка, която тогава намерихме след като стигнахме горния край на екопътеката (вървяхме отдолу нагоре).
Самата екопътека също не е за велосипед - има доста тесни клатещи се въжени мостове и почти отвесни стълби на места.

СХЕМА
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Следваща

Назад към Индивидуални карания