Малко отчет

Като цяло мръднах по-назапад и тръгнах от Ресиловския манастир (голям кич). Карах по границата на склона и равнината, набелязах няколко слизащи пътеки и така, докато хванах асфалта за х. Отовица. Само че бързо го оставих, защото последвах "летен път" за хижата - доста крива пътека в широколистна гора. Надолу ще е добра забава. Пътеката е сравнително добре маркирана с бяла боя по камъните... като цяло ми направи впечатление, че местните мацат доста последователно и обилно

Пътеката излезе на "Червения площад". Сериозно! Така викат на един от големите завои на пътя към хижата. Това го разбрах на чаша чай и леща в хижата. Доста приятно място. После хванах пътя за "басейна" - началото на каскадата на ВЕЦ-а долу. Ама не изтраях и хванах един по-горен, дето отиваш по към Голяма Сиврия. Стръмното и големите камъни ме разколебаха и затова хванах една пряка пътека. Тая пътека също беше обилно мазана със синя боя. Излязох на една поляна в подножието Малка и Голяма Сиврия. Не можах да открия ясен път/пътека към високото, но попаднах на една подсичаща от любимите ми... сече по хоризонтала и стига до подножието на в. Чалмалиташ, най-вероятно, щото аз се върнах. Трябваше да се прибирам. Малко пътища до Долен Самовиляк и малко след него се хваща една... познайте, конска пътека

В началото е широчка, ама поръсена с много и всякакъв подвижен каманяк. Доста коварна. Наченах там някъде и една друга, успоредна, но тя ще се види някой друг път. После спускането стана като последната част от пътеката към Овчарци - постоянни завои в пясъчник и камъни. Веселба. Маркирана със синьо по дърветата, ама тук-таме - не така обилна.
Изводите от първото запознанство са, че там има доста пътища, между които има много и забавни пътеки, ама сравнително кратки (сравнение с онази над Овчарци

). Надеждата ми е за реброто от Голяма - Малка Сиврия в посока Овчарци или Ресиловския манастир. Там може да изкочи нещо. Туристическата пътека от другата страна на р. Отовица, дето идва от х. Иван Вазов също е добре поддържана. Ползват я да носят разни работи до хижата с... коне.
Ще пусна скоро следите и малко снимки.