Експедиционна неделя

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Експедиционна неделя

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 24, 2012 1:27 pm

Ако не знаете, последните 10-ина дена около Сапарева баня настана голяма велосипедна суматоха. Причината е една Пътека. А навярно има и други :liplick: (ще простите богохулството ;) )?

Тази неделя ще съм свободен (докъм 14.00 часа) и мисля да отида пак там. "Карането" нанагоре е свързано предимно с бутане и дирене, а спусакнето... само Корояда знае :D Трябва и ставането от сън да е ранно. Ще се радвам на компания. :beer:

Точната дестинация ще се определи след като Yavkata даде данни за своя опит по същия склон предния ден (събота).
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Re: Експедиционна неделя

Мнениеот outfaced » Сря Окт 24, 2012 4:27 pm

Само от любопитство ... десния или левия склон от ПЪТЕКАТА гледана от долу ?
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Yavkata » Сря Окт 24, 2012 4:54 pm

"Левите" но не склонове а билни ребра. Тези спускащи се към Сапарева баня. От към в.Стария бор. "Десните" с подход от Самораново и х.Отовица, ще отлежават за някое двудневно. Там предполагам ще е доста по-интересно.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 24, 2012 8:43 pm

Yavkata написа:Там предполагам ще е доста по-интересно.

То ще си покаже, но аз съм по-скоро предпазлив скептик. Уникалното, според мен, при Овчарци (вижте името) е наличието на големите кошари горе и страхотните пасища по склоновете на Крива Соспа, Ташмандра и Кабул, а пътеките, за които говорим, са служили за свалянето на продуктите с коне/мулета, пък после са налазени и от мотористите. Планината над Дупнишката Бистрица и Самораново е по-различна. Билата се по-остри, по-каменисти, по-насечени от дерета, има и пътища и не вярвам да има такива големи обекти и съответната инфраструктура (само да не чуе Бат Бойко :lol: ). Разбира се, че ще има пътеки, включително и туристическите, но така характерни като над Овчарци... едва ли :love: Ще видим някой хубав ден :D

Крупнишката мрежа от пътеки съществува пак заради кошарите. Изобщо там, дето се движи/движел кон (щото друго не може), стават най-яките пътеки за каране на велосипед. Означенията на старите руски карти са много точни по отношение на кошарите/отдалечените махали и евентуалните оцелели пътеки... Отплеснах се във някои от основните начала на короядството ;) :lol:
Аватар
4getcredo

Мнениеот taurus13 » Сря Окт 24, 2012 9:54 pm

Митак, що не напишеш една библия - теоретични основи на короядството. :lol: Не знам дали си давате сметка, обаче ние имаме късмета да бъдем пионери. След 20 години всички ръбове по планините ще бъдат спуснати с велосипед и всичко ще се знае....е, ако някой вземе да го опише някъде.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Чет Окт 25, 2012 4:44 am

Да бе, пионери :rofl: Просто намираме старите пътеки към топлата вода (в Сапарева баня). Кой знае колко пътеки дето са "зловещи", "Умопомрачителни" и т.н. се "крият" в туристическите справочници и старите хартиени карта. Номера е , че мнозинството от хората вече са свикнали, че ако го няма описано в нета, и не могат да си си го дръпнат като трак, едва ли не "не съществува". Малка част от велобудалите са хората дето си казват като видят нещо баирчесто, обрасло и тук там с озъбени скали: " Я тва требва некой път да го преслушам! Нека е другия уикенд!". Е, много често , вследствие упадъка на планинското животновъдство и обезлюдяването на малките махалички човек се Тънкопосира или МиНджурясва, ама ако упорито следва дирите на "тежките рицари" бръмчащи нагоре с моторите туко попадне на идеалната жена...ъъъ пътека. Всъщност кво съм се разфилосовствал и аз в тази тема не знам. Тук четат повече корояди дето си го намират....кефа :D :beer:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот 4getcredo » Нед Окт 28, 2012 9:10 pm

Малко отчет :D

Като цяло мръднах по-назапад и тръгнах от Ресиловския манастир (голям кич). Карах по границата на склона и равнината, набелязах няколко слизащи пътеки и така, докато хванах асфалта за х. Отовица. Само че бързо го оставих, защото последвах "летен път" за хижата - доста крива пътека в широколистна гора. Надолу ще е добра забава. Пътеката е сравнително добре маркирана с бяла боя по камъните... като цяло ми направи впечатление, че местните мацат доста последователно и обилно :D Пътеката излезе на "Червения площад". Сериозно! Така викат на един от големите завои на пътя към хижата. Това го разбрах на чаша чай и леща в хижата. Доста приятно място. После хванах пътя за "басейна" - началото на каскадата на ВЕЦ-а долу. Ама не изтраях и хванах един по-горен, дето отиваш по към Голяма Сиврия. Стръмното и големите камъни ме разколебаха и затова хванах една пряка пътека. Тая пътека също беше обилно мазана със синя боя. Излязох на една поляна в подножието Малка и Голяма Сиврия. Не можах да открия ясен път/пътека към високото, но попаднах на една подсичаща от любимите ми... сече по хоризонтала и стига до подножието на в. Чалмалиташ, най-вероятно, щото аз се върнах. Трябваше да се прибирам. Малко пътища до Долен Самовиляк и малко след него се хваща една... познайте, конска пътека :D В началото е широчка, ама поръсена с много и всякакъв подвижен каманяк. Доста коварна. Наченах там някъде и една друга, успоредна, но тя ще се види някой друг път. После спускането стана като последната част от пътеката към Овчарци - постоянни завои в пясъчник и камъни. Веселба. Маркирана със синьо по дърветата, ама тук-таме - не така обилна.

Изводите от първото запознанство са, че там има доста пътища, между които има много и забавни пътеки, ама сравнително кратки (сравнение с онази над Овчарци ;)). Надеждата ми е за реброто от Голяма - Малка Сиврия в посока Овчарци или Ресиловския манастир. Там може да изкочи нещо. Туристическата пътека от другата страна на р. Отовица, дето идва от х. Иван Вазов също е добре поддържана. Ползват я да носят разни работи до хижата с... коне. :roll2:

Ще пусна скоро следите и малко снимки.
Аватар
4getcredo

Мнениеот Yavkata » Пон Окт 29, 2012 6:05 am

Браво Митак отметнал си доста ...работа (както би казал Админ :D ) Голяма Сиврия -Овчарица (Ресильовски манастир) е единствената надежда да излезе конкурент на Овчаришката пътека. Другите била нямат необходимата денивелация и дължина. Трябва да се преслуша западната пътека тръгваща преди екопътаката за водопад Горица. За съжаление сезона напредва бързо, но пък знае ли човек, някой хубав ноемврийски уикенд може едно пешеходно от долу нагоре да го спретна. Мда.
Аватар
Yavkata

Мнениеот 4getcredo » Пон Окт 29, 2012 11:43 am

Ето обработената следа и малко информативни снимки.
Извинявам се, за правописните грешки в описанието на следата, ама не видях как мога да ги редактирам...
Аватар
4getcredo

Мнениеот 4getcredo » Пет Ное 16, 2012 10:45 am

В името на последователността... и правописа. :D
4getcredo написа:
Малко ъпдейтнати следи: http://bgmountains.org/en/tracks?task=v ... ad&cid=450 (и се пише "удължавам", да се *ба!)
В горната част под Малка Сиврия, Явка, няма ясна пътека по реброто към Овчарци. Долната част на същото това ребро не съм я изследвал.

Изобщо впечатленията са ми, че в посока Овчарци склона не е много посещаван. Гората в горната част, където бях, обаче не е гъста и позволява каране дори и по въображаеми пътеки. Ама е еднообразно стръмно и шуместо. Няма камъни. Човеко и другият поток се насочва към х. Отовица и съседните ребра.
Аватар
4getcredo

Мнениеот 4getcredo » Пет Ное 23, 2012 4:38 pm

Утре, по-раничко ще понавестя отново района на Самораново и Бистрица край Дупница... Бистрица и Дупница - номинално не си подхождат хич. :roll2:
Жанрът пак е проучване. Идеята е да се кача до х. Комсомолец по черен път, а после по пътека (носене и бутане), а от хижата по подбилна пътека към заслон Юрта в подножието на Черни връх (това е Рила) и после спускане към х. Отовица по Първата пътека, ама много по-отгоре... :liplick: Тъй, ще имаме представа за две възможни спускания от Отовишкото било. Ако по-време на карането се види, че време достатъчно няма за пълната програма, ще се върнем по Комсомолската пътека, а после други спускания към Бистрица (Админ днес е проучил някакви). Програмата е развлекателна! :popcorn:

Цялата таз работа ще трябва да поприключи към 12-13.00... айде може и 14.00 часа, а после аз ще трябва да отскоча до Благоевград и да прибера един труп, по-скоро една четвърт труп, нарязан.

Тръгването ще е ранно 6.30-07.00 часа от София. Аз съм сам засега в колата.

И ако стигнахте до края на написаното и все още не ви е свило под лъжичката (заради трупа, не за друго), очаквам компания... :wavey:

Сега ми хрумва, че аз докато отивам за трупа, компанията ми може да направи още 1-2 спускания, а после да я забера за София... с трупа. :eyebrow:
Аватар
4getcredo

Мнениеот 4getcredo » Съб Ное 24, 2012 4:53 pm

:xx(: Гооооляма греда! Моето каране приключи малко преди Долна Диканя. Делкото не искаше да карам днес. :smash:
Пристъпвам, рия прахта и подритвам чакъла пред сервиза в Дупница, а слънцето препича, облачета бели в сянката на Рила... идеше ми да вия...
:D А в София под похлупак. :nuts:

Трупа го прибрах обаче. :lol:
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Нед Ное 25, 2012 12:10 pm

Ейй, на тия коли хич не може да се разчита в наши дни... :D Язък!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 16, 2013 10:37 am

Хайде, слънцето напече и на Рила бялото отече :D

Време е да подновим набезите по Дупнишките гънки. Няма да е неделя, а тази събота (18.05.) Пак раничко, около 6.30-7.00 най-късно да тръгнем от София. Ще се покатерим до х. Комсомолец (или каквото е останало от нея) и ще видим какво има там.

Докъм 13.00-14.00 е хубаво да приключим...

Сменил съм делкото :evil:

:beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот sailman » Чет Май 16, 2013 10:40 am

Ако не ми мине котка път - с теб съм! :praying:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот hrissim » Чет Май 16, 2013 11:56 am

И аз мисля да изтръскам паяците от Дзверо :D
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот TheAnimal » Чет Май 16, 2013 12:26 pm

+ Животно и Извънземно
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 16, 2013 1:19 pm

Ми ся да видим дали и Любчо ще дойде и да мислим транспорта. Ристе да не го мислим за возенето, нали?
И да знаете, че наистина е добре да тръгнем рано. :love:
Аватар
4getcredo

Мнениеот delPierro » Чет Май 16, 2013 3:03 pm

Много изкушаващо каране
4getcredo написа:Ще се покатерим до х. Комсомолец (или каквото е останало от нея) и ще видим какво има там.
Според картата може би една от най-хубавите пътеки, а според Ристо в другата тема храсталясване :D . Само до Комсомолец ли ще се качите или и по-нагоре до заслон Юрта ?
delPierro

Рейтинг: 1390

Мнениеот Admin » Чет Май 16, 2013 3:09 pm

Ех,тия ранни ставания, милост нямате! Ама ще се става, щом трябва... Нямам време да гледам карти и планети, така че, Митак, само от теб зависи дали ще се приберем до колкото искаш. ;) Чертай внимателно! :smash:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 16, 2013 3:16 pm

delPierro написа:Много изкушаващо каране. Според картата може би една от най-хубавите пътеки, а според Ристо в другата тема храсталясване :D . Само до Комсомолец ли ще се качите или и по-нагоре до заслон Юрта ?

До Юрта засега няма да ходим, защото точно участъка от Шамаците до Юрта бил малко много неразличим, според Ристе. :evil: Пък и там ще има ощя сняг... Пътеката от Комсомолец надолу си я има, но ще трябва да проверим и други работи: благ заход до Комсомолец и вероятността за хоризонтална пътека от Комсомолец към склона над Камилата (или Голямата могила, според друга карта) - според древните карти има нещо такова :nuts: .
Аватар
4getcredo

Мнениеот TheAnimal » Пет Май 17, 2013 8:08 am

4getcredo написа: благ заход до Комсомолец и вероятността за хоризонтална пътека от Комсомолец към склона над Камилата (или Голямата могила, според друга карта).

Мите, докара ми сутрешна мокрота с това изречение.
Любче, звънни ми да ми кажеш към колко да съм пред вас, че съм в движение днес.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот sailman » Пет Май 17, 2013 10:16 am

Такам! Начи, последно идваме аз и Зеро. :D Сарбът ме ногите!
Въпроса е, че не знам още с буса ли ще пътуваме или с някоя лека кола... Ще пиша малко по-късно (преди да напусна ТВ-то)
ЕдитЪ: Митак, метни некой проектотрак, бре :magnify:
Аватар
sailman

Мнениеот 4getcredo » Пет Май 17, 2013 10:43 am

sailman написа:ЕдитЪ: Митак, метни некой проектотрак, бре :magnify:

Аз не работя така :D btw, кой е Зеро? :)
По принцип на Голфа можем да се качим трима. Какво е колелото на Зеро?
Викам към 6.30 половина да се срещнем някъде за товаране.

Кратко предположение за маршрута: ще тръгнем от Самораново и по пътека в подножието на планината ще стигнем над Бистраца. После се хваща основния черен път, който върви над р. Бистрица. После имаме няколко варианта. 1) като стигнем до отбивката за х. Комсомолец може да проверим дали от там не тръгва подсичащ път, който се слива (по-стръмно, а може и да го няма) с вариант 2), който от пътя за Самоковището има отбивка, която след няколко серпентини се изкачва до едни кошари от южната страна на върха над х. Комсомолец. Там трябва да намерим евентуалния път, който стига до самата хижа. После ще огледаме и ще видим какво ще правим. :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот sailman » Пет Май 17, 2013 11:04 am

Зеро е стар мой приятел, дето от известно време кара с нас. Корав е - няма грижи. И много запален. Кара Iron Horse MKIII - като мойту.
Кажи къде да се срещнем. За мен няма значение - ще взема Зеро от тях и ще се дотътрим, където кажеш. = и трийсе е перфе! Съм караконджул - знае се :lol:
Последна промяна sailman на Пет Май 17, 2013 11:16 am, променена общо 1 път
Аватар
sailman

Мнениеот 4getcredo » Пет Май 17, 2013 11:10 am

Елате ми до нас (кв. Гевгелийски бл.5), щото от там е сгодно излизането към Суходол и магистралата. Нали не е проблем? :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот sailman » Пет Май 17, 2013 11:17 am

Нема грижи! Дай ми адреза си, язе ща найда :)
Едътъ: Ебаси бастуна съм...то ти си го написал, ама... :8D:
Аватар
sailman

Мнениеот hrissim » Пет Май 17, 2013 4:49 pm

Сигур херр Щуроф е гледал тая мулясала мапа. :idea:
Са ми стана ясно отде му идат Изображениеидеи. С първо "у" :lol:
Планирам към 07:30 да съм над Самораново - N42.252187 E23.182132
Последна промяна hrissim на Пет Май 17, 2013 5:50 pm, променена общо 1 път
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот Yavkata » Пет Май 17, 2013 5:49 pm

Чш, Ристе, не с лошо. Ние по тая карта ги пресътворяваме пътеките. :D
Аватар
Yavkata

Мнениеот hrissim » Пет Май 17, 2013 7:42 pm

Yavkata написа:Чш, Ристе, не с лошо. Ние по тая карта ги пресътворяваме пътеките. :D

Нема лошо, бе - ти пък.
Я на тия карти в Рила за северно ориентирани ребра и склонове не вервам. От как одих часове на 2+ метра над земята по вековен РРК след Мусличал /посока Радуил/, уж имаше пътека. :dontknow:
Идат малко шумкарски :D
Статии за:
Аватар
hrissim

Следваща

Назад към Индивидуални карания