Велогурме "Урдини езера"

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Велогурме "Урдини езера"

Мнениеот Yavkata » Вто Авг 27, 2013 8:48 am

От известно време пусках фитили на рилските байк спецове за този пропуск във Рилските Карания. Общо взето отговорите не бяха много ентусиазирани. Аз също бях минавал пеша неколкократно тази пътека, но от дестанцията на времето спомените се ми размиваха и не бях сигурен до колко е караема средната част на пътеката, особено "Серпентините". Е, дойде време и за Урдината долина. Урдините езера са защитена местност,и с разположението си между свръхпосещаваните райони на Мальовица и Седемте езера,за щастие остават леко в страни от големия наплив на хора.
Началото на спускането започва в близост до Раздела. Най-лесния достъп до там за нас се оказа от към ЦПШ Мальовица. По готината пътечка се фирнахме, до пътчето към Яворова поляна, от там с каране и тук-там побутване до пътеката Вада -Зелени рид-Раздела. Е нагоре си е бутане, но пък за около 3 часа без особено да се натоварим бяхме на Раздела. До тук очакванията ми се потвърдиха-това е най-лекия достъп до там. Следваше спускането до първото езеро.
Изображение
Очаквах някакво туфесто и малко тегаво спускане, а то пътечката се оказа една перфектна Т-чеворка, със всичките му екстри.
Изображение
Серпентинки, прагове, скали.
Изображение
Изображение
Това езеро, с меандрите около него за мен е най-красивото в Рила.
Изображение
Следва една подсичаща пътечка, за която се изисква доста кураж и вяра в баланса за каране.
Изображение
Още повече, че погледа постоянно се отклонява в ляво за да се наслади на долината с меандрите.
Изображение
След премката се спуснахме с лек фрирайд, до заслончето при долното езеро. Кратка почивка и се хвърлихме в следващия етап.
Изображение
Пътеката към "Горните серпентини" е приятна и забавна.
Изображение
Серпентинките обаче са доста интересни. Остри, без много сцепление, но пък си се карат.
Пътеката постепенно заравнява, без да спира да е интересна.
Изображение
На места е като тесен улей, което я прави некараема и трябва да се измъкнем в страни.
След долния заслон , си е повечко въртене, отколкото спускане.
Изображение
Терена е коварен, и може да хлътнете в някое тресавище при пресичане на поточетата.
Изображение
Следва кратко каменисто прекачване, през гориста зоничка.
Изображение
Очаквах след водопада да има каране до меандрите.
Изображение
Терена обаче се запази доста тежък. Не бих казал невъзможен, ама Т-5 в горната му граница.
Изображение
Е, с достигане на меандрите на Урдина река при Куки, си казах "Тук е часът на истината!".
Да ама пътеката се оказа бая тегава. Надолу, леко нагоре, равно...и всичко това със скали, прагове, улеи. Много трудно и предизвикателно. Караемо, но да си свеж. Ето добираме се и до Серпентините. Ами няма други такива! :eyebrow: :evil: Може да се минат изцяло, но от първия път няма как да стане. Някой от тях успяхме да минем с търкаляне надолу. Точно от тези места по традиция снимки няма, щото там мисълта отива за друго.
Веднъж преодолели Серпентините, надолу няма сериозни предизвикателства. Пътеката става широка , бърза. Има си заигравки , но след това което сме минали си е просто едно прибиране.
Изображение
Е, късмета и времето беше с нас. Бруталния порой с градушка се изсипа докато бяхме в кръчмата при ЦПШ-то. Мальовица ни изпрати с гледка.
Изображение
Какво да кажа за тази пътека. Истинско гурме. В горната част , късчета различни пътеки , коя от коя по-интересни и предизвикателни. Гарнирани с лавина от гледки. Средната част е само за ценители с отлични умения. Това май е най-трудния участък от Рилска пътека с който съм се сблъсквал.Последния участък с прибиране до ЦПШ Мальовица, бих го нарекъл просто релаксиращ.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Re: Велогурме "Урдини езера"

Мнениеот Admin » Вто Авг 27, 2013 9:39 am

Догодина ще се ходи, то се е видяло... :D :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Назад към Индивидуални карания