Искърското дефиле

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Искърското дефиле

Мнениеот jd » Сря Сеп 14, 2011 10:59 am

А някаква идея колко е денивелацията по асфалта?
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 14, 2011 3:19 pm

Нищожна е. Дай някакви параметри за да ти измислим неща по -смислено в район. Своге ли е твърдо изходна точка, Свидня задължителна ли е? От Искрец (които е малко след Свидня) тръгват и на юг и север някои маршрутчета, верно малко по -стръмнички за начинаещ. Девойката колко е карала до сега и какво? Такива въпроси.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот jd » Сря Сеп 14, 2011 5:45 pm

За да не разводнявам допълнително темата - Явка имаш ЛС :beer:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот dob111 » Съб Сеп 24, 2011 8:39 pm

Вчера се качих на Голема планина от към Литаково(ботевградско). Естествено идеята за това каране ми я подхвърли Гъгъл ърт , общото познаване на географията в района и желанието да поблъскам. От дома до Литаково завъртях 30км по един асфалт, който много харесвам, и после не ми се размина да изкатеря билото на Голема планина, което се оказа към 1400м. Оказах се на място(където минава и КЕ), което е своеобразен кръстопът в тази част на планината. Едната посока, в която може да се поеме е към долината на река Габровница, с.Осеновлаг и манастир 7-те престола. Друга посока е към х.Лескова. Трета посока се оказва, че е по билни пътища, които свалят в долината, в която лежи с.Ябланица.
Аз избрах, или по скоро се озовах на пътя за х.Лескова. Оттам до Огоя, Батулия и Реброво.
Цялото каране стана непланувано и на един дъх, малко самоуверено и припряно. Успях да се обезводня и едва се измъкнах от мрака...излязох на асфалта в Огоя 19.30, и после беж 18км до реброво за влака 20.28.
Голема планина е наистина голяма...и има много километри за каране. Специално по тези места се отвори гледка и беше много хубаво. Ще ми се да се върна пак и ако на някой му се кара, може да се обади и да направим един тур из района. Може да тръгнем от Бов или Лакатник да завъртим по тези места и да излезем чак към селата на южния склон на Стара планина - Бухово, Кремиковци...
Изображение
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот ivcho01 » Съб Сеп 24, 2011 11:29 pm

Хубава разходка си направил. Да те питам нямаше ли роми из гората над Литаково, които да те притесняват. Имаш ли идея от къде ще е най-леко /ако може така да се каже/да се качи в.Козница. Ако има желаещи може да сформираме една група.
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот dob111 » Нед Сеп 25, 2011 3:25 am

Литаково по принцип е циганско село, като съм минавал е пълно с роми , но не срещнах други хора по пътищата над селото освен едно момче на кросов мотор, което беше учтиво. Козница се води най-високия връх на Ръжана, което е съседно на Голема планина, но това са условни разделения. Ако изходната точка е някоя ЖП гара в Дефилето, то от Елисейна ще е удобно да се тръгна и да се качи до 7те престола и Осеновлаг и оттам има черни пътища до Козница.
Аватар
dob111

Мнениеот ivcho01 » Пон Сеп 26, 2011 7:55 am

Идеята е да се тръгне от Осеновлаг или някъде в околността.
Аватар
ivcho01

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 26, 2011 9:38 am

За връх Козница имаше много приятно качване от към Зверино. От към Осеновлаг си е доста по -стръмничко. Имам доста идейки за този район, но пусто време не стига :banghead:
От Осеновлаг се получава интересен затворен маршрут - Осеновлаг -към х.Лескова (без да се стига до хижата) излиза се на билото под в.Чукава в местността Разделената вода -горски дом Чукава, покрай в.Издремец -х.Тръстена -спускане до манастир Седемте престола -с.Осеновлаг.
Май обаче си трябва по -дълъг ден или по -бързо темпо за този маршрут.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот ivcho01 » Пон Сеп 26, 2011 11:55 am

Yavkata за качването от Зверино колко време трябва? Може ли за ден с лежерно темпо да се качи и спусне човек /евентуално пак на Зверино/? За втория маршрут, който споменаваш си е доста зор ми се струва. Скоро качвах от Лесков дол под Издермец до Чукава, беше супер.
Аватар
ivcho01

Мнениеот EmZo » Пон Сеп 26, 2011 12:44 pm

Има бая варианти за стигане до Козница. Ние обикновено се качваме откъм Седемте престола и се пускаме към Зверино, според мен е по-добрия вариант. Един от най-приятните според мен: от Елисейна по пътя за Седемте престола, след с. Габровница на един обратен завой на моста се отклонява черен път, много приятен стига нагоре до една махала, като преди нея се отклонявате вдясно. Изиза се на билото на Ржана, от там нататък е лесно. Не е много стръмно на 100% караемо. Много приятно изкчване. Нямам търпение октомври месец да го направя пак, много е красиво есента там:
Ето малко снимки:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... a03&type=1

Друг вариант е, след манастира се продължава и преди Осеновлаг, се отклонявате вляво за село Зимнишки дол. Много красиво място. Продължавате и се минава също доста готин баир, малко по-стръмен но пак 100% караем. Излиза се малко преди билото и се засичат с горепосочения път.

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... bcc&type=1

От самото село също има два варианта. Единия е от фермата със щраусите, право нагоре. Тиова е може би най-стръмния, но с повече напън и той е караем.
http://emzo.eu/blog/image/2000up/index.htm

Другия е, като се мине през цялото село се продължава по един черен път с лек наклон и после се отклонява вляво към билото.
http://emzo.eu/blog/image/Vratza%20-%20 ... index.html

Явка, обаждай се да направим нещо съвместно ако искаш. Вероятно в неделя ще тръгнем от Своге - Батулия - Огоя - Лескова за към Тръстеная и от там една мноооого палава пътека вдясно от връх Ручева глава която излиза на Оплетня. Ако имаш желание пиши ми. :)
Ако ви трябват имам и GPS тракове на някои от горепосочените неща. :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 26, 2011 1:28 pm

Няма да мога да дойда, този уикенд съм по Средна гора. Напоследък съм с мисията да карам с жената за да привиква. Кратки маршрути до 50 км и около 1000 м денивелация. Естествено района е бъкан с такива.
Аватар
Yavkata

Мнениеот ivcho01 » Пон Сеп 26, 2011 9:37 pm

EmZo, благодаря ти за подробните описания и снимки! Ако не ти е проблем да ми изпратиш и някои GPS тракове ще бъде супер :eyebrow:
Аватар
ivcho01

Мнениеот dob111 » Пет Юни 01, 2012 11:49 pm

Здравейте!
Предлагам на вашето внимание каране Бов-Тръстеная-Батулия-Реброво за неделя 03 юни.

Идеята е следната. Тръгване от гара Бов. Катерим по пределно живописен и чист асфалт до село Бов. Никак не е полегато, но е страхотно. От село Бов следва черното. Катерим към х.Тръстеная. В подножието на връх Издримец отбиваме на дясно по път който върви на юг и подсича върха от западната му страна. Излизаме на билото след върха и караме до връх Високата кукла, където следва спускане към Батулия и Реброво.
Основни параметри на карането - грубо, около 40-45км, 1600м катерене.
Ето схема на маршрута, която може да се отвори с Google Earth: http://dox.bg/files/dw?a=2636609d10

Среща на гара Бов. Мога да бъда там или в 9ч или в 11ч.
Транспорт за хора ползващи влак София-Бов: 07:56-09:02, 10:12-11:18
За връщане към София. От Реброво последният влак за София е 19:32, евентуално при нужда от Своге последният влак за София е 20:38
Със сигурност ще има много простор, и надявам се най накрая да има много слънце.

За връзка с мен - ЛС.
Изображение Изображение
Аватар
dob111

Мнениеот dob111 » Пон Юни 04, 2012 9:40 am

Статус на горното предложение: карано!
Не бях минавал по по голяма част от маршрута. Оказа се караем. Открит за мен благодарение на Google Earth. Особено се радвам на пътя, който подсича Издримец от западната му страна.
Изобщо страхотно каране. Препоръчвам го.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
dob111

Мнениеот subritual » Пон Юни 04, 2012 11:34 am

Чудесен маршрут наистина,но си е бая въртене. Къде е това заведение на първата снимка?
Аватар
subritual

Мнениеот doodko » Пон Юни 04, 2012 11:43 am

Поздравления и от мен за така направения маршрут, dob111! Малко зор, кал и бутане, прекрасни гледки към необятната Стара планина, че и на снимките какво им е - екстра са си ;) Много хубаво каране! :wavey:

@subritual: В с. Бов
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот dob111 » Пет Юни 15, 2012 4:52 pm

Ако някой му се кара нещо подобно като предното може да пише на ЛС.
Мисля си за нещо като гара Лакатник-х.Пробойница-Петрохан(т.е.каране от другата страна на Пролома). И оттам не съм решил...но може да го измислим... След това може да прекосим Понор планина и да спуснем в Искрец и Своге...или директно Петрохан - София.
За утре - по лежерно и сигурно каране, за горното предложение - от понеделник натам.
Аватар
dob111

Мнениеот dob111 » Пон Юни 18, 2012 5:59 pm

За утре(19-ти юни) или идните дни:

Следния маршрут:
гара Лакатник-с.Губислав-х.Пробойница. Преди години от Пробойница съм ходил пеша към билото и в.Тодорини кукли. (Гледката на север от билото при Тодорини кукли ми е незабравима.) Има идеален караем черен път в гора. Планът е да караме по този път и да излезем на билото, което, доколкото си спомням е доста платовидно с лек наклон на юг. Оттам имаме алтернативи как да продължим. Едната е към в.Тодорини кукли и Петрохан. От Петрохан може директно да хвърчим към Сф по шосето(наклонът ще е силно в наша полза :D ). Другата алтернатива е по билни пътища до Искрец и Своге.

Ако кажа, че съм го минавал с колело - ще излъжа, но винаги има първи път. Ден голям и слънчев.
Който е заинтересован от такова каране за пише ЛС.
:beer:
Аватар
dob111

Мнениеот eksa » Чет Юни 21, 2012 11:42 am

Някой може ли да предложи маршрут от София до Своге? Искаше ми се да е точно по дефилето на Искъра, но там летят с 300 разни ненормалници и не се сещам как да избегна неприятните асфалтирани участъци... някакви идеи :?
Започваш на max и постепенно увеличаваш.
Горд собственик на El Capitan
Аватар
eksa

Рейтинг: 1200

Мнениеот dob111 » Чет Юни 21, 2012 12:31 pm

Така или иначе не можеш да избегнеш напълно асфалта - поне докато излезеш от Сф.
Асфалтът по Дефилето си е караем - не по рисков от всяко друго каране по асфалт с коли.

Но ако искаш да караш повече по черно докато стигнеш Своге, ето някакви варианти:

1) София- Креминовци, после http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... strack0014 , след това ако не искаш да катериш още сериозни била трябва да спуснеш до Реброво и оттам 10км пак по асфалта до Своге.

2) сега погледнах ел. глобус. Има вариант за ясен черен път с.Балша - Своге праз планината като се катери само едно било. Т.е. асфалт ще ти е само София - Балша. Разгледай, пътят се вижда добре.

Не съм минавал по маршрута на Admin, както и маршрута от Балша, но ако ти се кара разгледай и експериментирай. Аз дадох само насочващи идеи.
Аватар
dob111

Мнениеот zImage » Чет Юни 21, 2012 12:39 pm

eksa написа:Някой може ли да предложи маршрут от София до Своге? Искаше ми се да е точно по дефилето на Искъра, но там летят с 300 разни ненормалници и не се сещам как да избегна неприятните асфалтирани участъци... някакви идеи :?

Аз, понеже живея в Люлин, до Своге съм минавал през Обеля, Мрамор, Житен, Голяновци, за много малко излизаш на път 81 и после Градец, Царичина, Свидня, Своге. От Западен парк до Своге по този маршрут са към 50 км от които първите към 30 (до Царичина) са доста равни, след това си има нагоре-надоле бая...

P.S. Това е основно асфалт, но почти 0 автомобилен трафик.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот eksa » Пет Юни 22, 2012 12:56 pm

dob111 написа:
2) сега погледнах ел. глобус. Има вариант за ясен черен път с.Балша - Своге праз планината като се катери само едно било. Т.е. асфалт ще ти е само София - Балша. Разгледай, пътят се вижда добре.

Къде го намери тоя път? Много добре ми звучи, ама не мога да го издиря, би ли дал някакъв линк? И мерси за идеите! :)
Аватар
eksa

Мнениеот dob111 » Пет Юни 22, 2012 2:21 pm

eksa написа:Къде го намери тоя път? Много добре ми звучи, ама не мога да го издиря, би ли дал някакъв линк? И мерси за идеите! :)

Пътят се вижда на Google Earth. За мен е ясно, че там има път и бих го пробвал ако имам каране там. Разучи района с ел. глобус и карай. Е, винаги имаш шанс да се объркаш, това е планина, абсолютни гаранции няма. Трябва си един минимум от внимание.
Ето и една схема: http://dox.bg/files/dw?a=c712c0fee0
Може след като пуснеш схематичния трак на Google Earth да го изключиш и да разгледаш пътя, който се вижда под трака на сателитната снимка.
Аватар
dob111

Мнениеот eksa » Пет Юни 22, 2012 4:17 pm

Вярно имало хубав път. :) Евала, човек, мерси много! Утре се тръгва натам с бандата. :)
Аватар
eksa

Мнениеот eksa » Чет Юни 28, 2012 5:40 pm

Минахме почти по този път, който ми прати тракнат на гугъл ърт(мерси за което), но с леки отклонения по планините. УНИКАЛНО ЯКО ! Имаше доста трудни участъци, имаше и чудни дълги места за спускане и к'во ли не.
Много е гот и е голяма красота. :)
Аватар
eksa

Мнениеот dob111 » Чет Юни 28, 2012 7:25 pm

Extra! :agree:
Тъкмо мислех да пиша как е евентуалния маршрут.
Благодари на ел. глобус Google Earth, аз не съм го карал, аз само го фиксирах. Някой път може да го карам като Своге-София.
А снимки има ли да погледаме? :)
Аватар
dob111

Мнениеот eksa » Чет Юни 28, 2012 10:57 pm

1
2
2.1 :D
3
4
5
6
7
8 - на тоя връх май бяхме се качили... :D
9
10
11
12

Ето я дружината :D .
Аватар
eksa

Мнениеот delPierro » Вто Юли 10, 2012 12:01 am

Здравейте, планирам каране в района от Батулия през Буковец до Седемте престола. Има ли някоя подходяща пътека или черен път (за предпочитане пътека), която се спуска от билото (някъде между горски дом Чукава и вр. Старо Пладнище) до манастира или до пътя към манастира?
delPierro

Рейтинг: 1390

Мнениеот Yavkata » Вто Юли 10, 2012 6:39 pm

Има пътека тръгваща от маркираната пътеката обхождаща Издремец по К-Е.Не е съвсем до горския дом, но пък и не е далече. Пътеките обаче са доста обрасли и с паднали дървета та по -далавера си е по пътя. Зареди се с достатъчно вода защото в момента горе доста от изворите са попресъхнали.
Аватар
Yavkata

Мнениеот milestone » Чет Авг 30, 2012 7:13 pm

Зяпайки вчера картата в района между Доброславци и Своге драснах едно тракче (руутче по скоро), което мисля да пробвам в събота. За съжаление петък съм нощна смяна и ще трябва да тръгна по-късно отколкото ми се иска. Като гледам разстоянието е малко над 25 км.+пътя до Доброславци. Денивелация не ми се смята сега, но сигурно ще е нещо около 800 м. сумарно нагоре. Допускат се и импровизации. Ходи ми се и на север от Искрецка река, но не знам дали ще има пауър за баирите нататък след натоварената нощ. Връщането мисля да е с влак - има някакви малко след 16:00 и 17:30. Темпо - естествено далеч от състезателно, но сравнително стегнато, изкачванията са стръмнички и на места технични (от това, което съм виждал досега из района). Мисля към 10:25 да тръгна от Северния парк и към 11:00 да съм на центъра на Доброславци. Ако има желаещи да заповядат.
За неделя може нещо по-дълго малко по на изток.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

ПредишнаСледваща

Назад към Индивидуални карания