Вчера се качих на Голема планина от към Литаково(ботевградско). Естествено идеята за това каране ми я подхвърли Гъгъл ърт , общото познаване на географията в района и желанието да поблъскам. От дома до Литаково завъртях 30км по един асфалт, който много харесвам, и после не ми се размина да изкатеря билото на Голема планина, което се оказа към 1400м. Оказах се на място(където минава и КЕ), което е своеобразен кръстопът в тази част на планината. Едната посока, в която може да се поеме е към долината на река Габровница, с.Осеновлаг и манастир 7-те престола. Друга посока е към х.Лескова. Трета посока се оказва, че е по билни пътища, които свалят в долината, в която лежи с.Ябланица.
Аз избрах, или по скоро се озовах на пътя за х.Лескова. Оттам до Огоя, Батулия и Реброво.
Цялото каране стана непланувано и на един дъх, малко самоуверено и припряно. Успях да се обезводня и едва се измъкнах от мрака...излязох на асфалта в Огоя 19.30, и после беж 18км до реброво за влака 20.28.
Голема планина е наистина голяма...и има много километри за каране. Специално по тези места се отвори гледка и беше много хубаво. Ще ми се да се върна пак и ако на някой му се кара, може да се обади и да направим един тур из района. Може да тръгнем от Бов или Лакатник да завъртим по тези места и да излезем чак към селата на южния склон на Стара планина - Бухово, Кремиковци...