Хижарите много ги не знаят тия пътеки - те визират една пътека, която се отклонява за Иганово още след Дерменка в ниското в началото на гората, при една табела за кабел. Тая действително вече не съществува и освен подвеждащата табела Иганово, друго няма. Пътеки към Иганово обаче има поне 3, като едната е отбелязана на картата - тази от Гердек тепе. Тия пътеки там човек трябва да ги знае визуално, защото са животински и лесно се губят. Аз като човек с лятна къща в Иганово, често се прибирам по тях и действително понякога, като не съм минавал известно време се зачудвам къде се влизаше в гората.

За мен по-готиното спускане е пътеката през Сакарица към Карлово - за целта се продължава след Добрила до разклона за Левски и там се хваща вдясно по билцето. Обаче тази пътека в началото малко обрасла, а после следва тежък участък с много подвижни камъни. За сметка на това от средата надолу е много добра пътека. Последните години има засилена туристиеска дейност и се възстановяват някой забравени пътеки, та гледам че и тази са почнали туристите лека полека да я маркират горе с пирамидки. Плаче си за едно нелегално разчистване в горната част и ще стане чудо. Всъщност може би не е нелегално, тъй като то там не е парк или резерват, той започва по високо и са от север. Иначе същата тази пътека има вариант и през говедарниците вдясно, като там са дори две, а има и трета водеща към Сопот над едно водопадче на края на града, но нея още не съм я тествал.