Каране в Стара планина с преспиване

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Каране в Стара планина с преспиване

Мнениеот iPop » Пон Сеп 08, 2014 2:13 pm

Здравейте.

Обсъждаме с приятели варианта да направим двудневен преход с колела из стара планина с преспиване на хижа, за да не мъкнем палатки чували и прочие.

Ако може да дадете идеи за маршрут и хижи на които може да се спи ще съм адски благодарен.

Благодаря.
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Re: Каране в Стара планина с преспиване

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 08, 2014 3:32 pm

Горе-долу кръгов ли, прекосяване ли? Ползване на транспорт, приблизителна дължина , ХС или по -хард да включва?
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот iPop » Вто Сеп 09, 2014 5:37 am

Yavkata написа:Горе-долу кръгов ли, прекосяване ли? Ползване на транспорт, приблизителна дължина , ХС или по -хард да включва?

Ако е с прекосяване нека има възможност да се приберем с влака. Може и кръгов в крайна сметка. Терена който се търси трябва да е разнообразен - хем да има XC, хем да има по-хард :D
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот Yavkata » Вто Сеп 09, 2014 10:08 am

Може да спретнете нещо от рода на отиване до Лакатник с влака. Качване през Миланово (по пътеката от към Петреница или по асфалта) , по пътя и пътеката покрай х. Пършевица (може и да я пропуснете и директно покрай Бегличка могила. Пускане към Очин дол. По асфалто покрай Лакатник до х.Тръстена, където може да нощувате. Следващия ден карате х.Тръстена-през х.Лескова-хващате трасето към Мургаш , но се откланяте към с.Ябланица. Спускане по някоя от пътеките към р.Елешница- качване на билото над Кремиковци. От там прибиране или по някоя от Кремиковските пътеки или през Локорско.
Мисля , че е доста премерен маршрут с доволно натоварване и много добра комбинация от пътечки за спускане.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот MusicShaker » Сря Сеп 10, 2014 1:15 pm

Много добро предложение на Явката с добра комбинация от качвания и слизания за всеки ден!!! Ето и друго: отиване до Кърнаре с влака - качване по стария военен път през Христо Даново до Чорапогащника - от там ХС по билото през Дерменка до Добрила (с малки изкачвания). Спане на Добрила. На другия ден може да качите Амбарица и спускане към Черни Осъм, но прибирането от Троян е малко по-сложно с автобуси (с влак не знам как е, но май беше сложно). Другата опция е да търсите спускане от Добрила на юг - към Иганово или Анево и пак прибиране с влака.
Миналата година лятото бях в района и хижаря на Дерменка каза, че Игановската пътека е с много паднали дървета - не знам как е сега...
strive al 8.0
Аватар
MusicShaker

Рейтинг: 1520

Мнениеот taurus13 » Чет Сеп 11, 2014 5:37 pm

Хижарите много ги не знаят тия пътеки - те визират една пътека, която се отклонява за Иганово още след Дерменка в ниското в началото на гората, при една табела за кабел. Тая действително вече не съществува и освен подвеждащата табела Иганово, друго няма. Пътеки към Иганово обаче има поне 3, като едната е отбелязана на картата - тази от Гердек тепе. Тия пътеки там човек трябва да ги знае визуално, защото са животински и лесно се губят. Аз като човек с лятна къща в Иганово, често се прибирам по тях и действително понякога, като не съм минавал известно време се зачудвам къде се влизаше в гората. :) За мен по-готиното спускане е пътеката през Сакарица към Карлово - за целта се продължава след Добрила до разклона за Левски и там се хваща вдясно по билцето. Обаче тази пътека в началото малко обрасла, а после следва тежък участък с много подвижни камъни. За сметка на това от средата надолу е много добра пътека. Последните години има засилена туристиеска дейност и се възстановяват някой забравени пътеки, та гледам че и тази са почнали туристите лека полека да я маркират горе с пирамидки. Плаче си за едно нелегално разчистване в горната част и ще стане чудо. Всъщност може би не е нелегално, тъй като то там не е парк или резерват, той започва по високо и са от север. Иначе същата тази пътека има вариант и през говедарниците вдясно, като там са дори две, а има и трета водеща към Сопот над едно водопадче на края на града, но нея още не съм я тествал.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Индивидуални карания