Хижа Рай

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Хижа Рай

Мнениеот Antares » Чет Юли 07, 2011 6:13 pm

Още на Комплексната Вселена (перпендикулярната добавка) пуснах мухата за евентуално каране до хижа Рай. За мен местността "Рай" е една идея фикс, тъй като за последните години ми се превърна в една от любимите туристически дестинации, а не съм я покорявал с колело, което си е срам.

Идеята за сега е събиране в Калофер (ако не изскочи друго - аз поне ще ида до там с автобус), от там "Паниците" и вече самата хижа. От там вариантите са два - единия - спускане по обратния път към Калофер (по-удобно за хората, дошли с коли), а другия - през хижа Левски към Карлово. Второто доста усложнява нещата за хората с коли, а и си е наистина сериозно каране. Но пък... пътеката, поне по спомените ми от пешеходното й преодоляване е болница. Втория вариант и доста удължава карането като времетраене и трябва да се съобрази с участниците (може би най-добре е решението да се вземе на място).

Качването не е от най-леките и си има немалко участъци, където си е само бутане. Но пък местността е прекрасна и само природните дадености са достатъчни, за да компенсират трудното качване.

Идеята е да го организираме за другата неделя, тоест 17.07.2011. Примерен час на срещата в Калофер - желателно към 8 часа, има участъци, които са на открито и е добре да ги минем по-рано, иначе ще се изпържим. Часа подлежи на коментар, разбира се, ако ще идват хора от по-далечни краища.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: Хижа Рай

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Чет Юли 07, 2011 7:02 pm

Здравей Пешо.Гледам и чета , то добре си го написал, така че там съм.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот taurus13 » Чет Юли 07, 2011 11:27 pm

Съвсем наскоро я пуснах тая пътека от Левски към Карлово и какво да ти кажа.....това е нещо, което правиш веднъж, щото не вярваш на другите :lol: - много камънак и малък наклон, а накрая повече наклон(дори и насрещен) ама трябва окачването на байка да е 250мм+....
Мисля, че едно спускане през масива Равнец към Калоферския манастир е алтернатива(ама с неизвестен характер :D ). Аз самият не съм карал и пътеката от Паниците до Рай, така че и първия вариант ме устройва.
Обаче все още не знам как ще съм със времето....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот botroid » Пет Юли 08, 2011 11:12 pm

Недейте рискува с пътеки тип "болница", защото трудно ще ви стигне деня, а и последствията върху колелото и самите вас от грухане по камънак, могат да бъдат с (не)известен характер :) Пътеката Паниците-Рай е достатъчно трудна за минаване с колело, на немалко места не може да се кара, има доста бутане, мъкнене и влачене. На някои по-начинаещи колоездачи, това им идва в повече и се отказват, като оставят колелото в храстите и продължават пеша. За редови МТБ карач няма проблем по този маршрут, което обаче не може да се каже, за пътеките за спускане през Равнец и от Левски към Карлово. Те са подходящи само за изключително закоравяли планинари и карането с колело по тези места би имало чисто експериментален характер.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Antares » Съб Юли 09, 2011 1:11 am

Да, четвъртъка говорих със Иво от спиците, който го е минавал и разбрах, че са замръкнали, а въобще не са били случайни хора (Наката, например). Определено хора, каращи по-добре и повече от мен, та гласа на разума нашепва или да го правим два дена (ако ще се минава през Левски) или връщането да си е през паниците.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот botroid » Съб Юли 09, 2011 12:45 pm

На връщане съществува вариант, да не се минава пак през "Паниците". В горния край на обширната поляна "Долен Параджик", стандартната пътека има отклонение за спускане към Калоферския манастир. Но не съм го пробвал и не знам в какво състояние е. Може да питате на х.Рай за това.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Юли 09, 2011 2:14 pm

Antares написа:Да, четвъртъка говорих със Иво от спиците, който го е минавал и разбрах, че са замръкнали, а въобще не са били случайни хора (Наката, например). Определено хора, каращи по-добре и повече от мен, та гласа на разума нашепва или да го правим два дена (ако ще се минава през Левски) или връщането да си е през паниците.

Аз съм навит за двудневка!
Пък и ме блазни идеята за някой по-интересен фотос там!
Пък и ако пътеката е тип "болница" - определено ще е оферта да се насладим няколко пъти на по-палавите участъци!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Redhat » Съб Юли 09, 2011 4:32 pm

Денят е дълъг...

Паниците - Рай - Левски - Карлово определено е бая, ама наистина бая за един ден, но не е невъзможно. Ако са два дни, то нека е през в. Ботев, тогава си заслужава с нощувка на заслон Ботев. Тъкмо ще можем да се наквасим подобаващо. Обаче едно много ранно, даже нощно тръгване от Калофер по пътя с набиране на височина по хладно и тъмно и отделяне по някое време по алтернативните кози пътеки към Рай не е никак лоша идея. Така или иначе карането там е една трета от целия маршрут, така че да се изкъртим докрай...

:)

p.s. Еднодневното каране, разбира се, е опция, само ако всички участници са убедени във възможностите си да се справят с 12 - 16 часово каране по прекалено предизвикателен терен.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот did » Съб Юли 09, 2011 4:58 pm

Сещам се за стааарите времена, когато още можех да карам и с Наката вършехме простотии като Пловдив-Рай-Пловдив на самоход за 1 ден :crazy:

Рекордът ни за спукани гуми за километър оттогава не е подобрен :D

Дано и спомените на участниците в поредното райско каране да са толкова трайни. :beer: Аз по това време ще заминавам на море :boggled:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Нед Юли 10, 2011 3:40 pm

Двудневната идея все повече и повече започва да ме привлича. Какво ще кажат останалите?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот outfaced » Нед Юли 10, 2011 7:34 pm

HepBeH_XaMcTep написа:
Antares написа:Да, четвъртъка говорих със Иво от спиците, който го е минавал и разбрах, че са замръкнали, а въобще не са били случайни хора (Наката, например). Определено хора, каращи по-добре и повече от мен, та гласа на разума нашепва или да го правим два дена (ако ще се минава през Левски) или връщането да си е през паниците.

Аз съм навит за двудневка!
Пък и ме блазни идеята за някой по-интересен фотос там!
Пък и ако пътеката е тип "болница" - определено ще е оферта да се насладим няколко пъти на по-палавите участъци!

На нас една двундневка с преспиване на Левски ни е в плана ... само датата още не е ясна :D
Нещо като началото на август ми се върти, че после много ангажименти. :eyebrow:

Иначе миналия път на спускането от Левски бяхме кат самоулови войници ... мрак, един кара напред с мижаво градско фарче и 3ма зад него се опитват да му следват следата :clap: :roll2: ... незабравимо. Пътеката иска здрави ръце и крака, не 200+ ход ... и е феноменално забавна, дори и когато трябва да се върти или може би именно и заради това ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Redhat » Нед Юли 10, 2011 9:43 pm

Аз съм за еднодневно или нощно плюс дневно...

@Antares: Утре захождам с колелото към Пловдив (вечерта може да обсъдим плановете на по бира), яхам Росинант и се връщам в събота, за да ти гостувам (ако не си заминал на двудневка) и евентуално да покараме в неделя. :)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Пон Юли 11, 2011 8:38 pm

Пешо , първоначалната идея започва да се разводнява. Спокойно ако се съберем в 08.00. на центъра в Калофер, и потеглим в 08.30., с прилично темпо отиваме до Рай и се връщаме.Правил съм го, и си е приятно разтоварващо каране. Поне за мен.Виж тези варианти ала Левски, са по хард.Нямам възможност да съм за два дена, така че идеята да еднодневка по ми допада.
Silvestroff Gabrovo

Мнениеот al » Пон Юли 11, 2011 9:58 pm

И според мен Калофер -Рай-Калофер е достатъчно, но както решите.
От Рай до Левски също е приятна пътека с много интересно спускане до Левски, но от Левски до Карлово си е за меко колело и на мен лично с твърдака не ми се кара по камънака, не че не става.
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот hitar_potar » Пон Юли 11, 2011 11:07 pm

Silvestroff Gabrovo написа:Пешо , първоначалната идея започва да се разводнява. Спокойно ако се съберем в 08.00. на центъра в Калофер, и потеглим в 08.30., с прилично темпо отиваме до Рай и се връщаме.Правил съм го, и си е приятно разтоварващо каране. Поне за мен.Виж тези варианти ала Левски, са по хард.Нямам възможност да съм за два дена, така че идеята да еднодневка по ми допада.

Силвестров, я кажи какво представлява въпросния маршрут до Рай? Че ей сега на "тикането" на Мазалатите не даде големи подробности - да не е същото като тази неделя? 80% тикане по ебати склоновете и после една сравнително дългичка пътека, която макар и убийствено яка, свърши прекалено бързо за нашите изтормозени от XC-изпълнения DH-душички? Или пък е нещо като Мазалат-х.Тъжа-село Тъжа-т.н.???
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот joropc » Вто Юли 12, 2011 2:54 pm

Според мен е хубаво да обърнете внимание и на прогнозата за времето в неделя.За това каране не е маловажно:
http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... 7&weekday=Неделя
:magnify:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Вто Юли 12, 2011 6:42 pm

Васко, кажи го като с.Тъжа-х.Тъжа. Има тук таме малко бутане, но е наистина малко. А на връщане от Рай, мисля че ще се изкефиш.
Silvestroff Gabrovo

Мнениеот hitar_potar » Сря Юли 13, 2011 7:30 pm

Ще обмислим сериозно предложението - Никито има опасност да е на смяна в събота, а аз току що се разделих с байка - отиде в бокса. Помниш ли като ти казах за горните граници на вилката? Еее, в Русе стана още по-страшно, та се налага да му се направят няколко профилактики - не съм сигурен дали до събота ще е готов... :crazy: :crazy:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Antares » Чет Юли 14, 2011 8:04 pm

Занемарих темата... Така, предлагам час на срещата - 8:30 в Калофер. За място - може би централния площад.

За сега двамата с Добрян обмисляме идеята събота вечерта да хванем последния влак за Карлово и от там - на самоход към Рай, катеренето да го минем на хладно. След х. Рай - намираме сянка, където да поспим през деня, като се стопли времето, макар и аз да мисля да си обърна режима и да спя през деня Събота. От там идеята е да пуснем към х. Левски и Карлово. С оглед на прогнозите за времето - вероятно ще решим събота вечерта.

Така че - не ни чакайте много, най-много до 9, 9:15 и ако ни няма - директно потегляйте. Съжалявам за отцепването, ама много, много ме сърби да направя такова каране.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Antares » Съб Юли 16, 2011 7:19 pm

Последен ъпдейт - с Добрян се отказахме от идеята за нощни приключения, а той има шанс и нацяло да се откаже.

Та, утре си поемам с автобуса от 7 часа и ще се чакаме на площада в Калофер.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Antares » Нед Юли 17, 2011 6:48 am

Тъпанарите са пуснали по линията Пловдив-Казанлък някаква шибана маршрутка и нямаше място за колелото :@
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 17, 2011 10:26 am

А сигурно дори не са били заети всички места... И сега няма хижа "Рай" ли? :eek3:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Нед Юли 17, 2011 7:05 pm

Имаше Рай, ама с участие на габровско севлиевска група.Нещо с Пловдив нещата не се получиха, ама нищо. Следващия път да се надяваме че няма да има проблеми, а и като почерпят всичко ще забравим.Ето снимки от излета. https://picasaweb.google.com/117033687189002540173/2011_07_17?authkey=Gv1sRgCI_er5_Z1cuE6wE
Silvestroff Gabrovo

Мнениеот pacy4 » Пон Авг 08, 2011 7:22 am

Карал съм от Паниците до Рай по туристическия маршрут и мога да кажа, че на отиване е 60% бутане и 40% каране, а на връщане 70% каране и 30% бутане. Това в случай, че сте с XC колело и сте със средно ниво на подготовка. Просто по пътя има адски много камъни и препятствия. Кара се от паниците до края на откритата поляна. От там през гората и нагоре - почти само бутане или каране за по 100- 150 метра, слизане от колелото и после пак. Според мен този маршрут не е добър за колелета.
П.С> Трима бяхме - на слизане и тримата паднахме по минимум един път от колелетата.
Аватар
pacy4

Рейтинг: 1273

Мнениеот taurus13 » Пон Авг 08, 2011 8:34 am

:) Много е относително това средно ниво на подготовка - според мен аз дори не съм го достигнал, въпреки че карам на места на което и на пешаците им е трудно. Именно за това е трудно да се категоризират маршрути за велосипеди - това което за един е 30% караемо, за друг е 95%.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Индивидуални карания