Карането в неделя !

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Карането в неделя !

Мнениеот Kitolino » Пон Юли 16, 2007 9:14 pm

Пиша разказчето с надеждата занапред повечко да мислим, понеже можеше да стане и нещо неприятно ... внимавайте !
И така, след вчерашно/днескашното каране се изложихме и вечерта се оказахме в едно дере.
Предисторията: Сутринта Тръгнахме от Пловдив към 9.00, тръгнахме към Яврово и от там към Добралък.
По пътя спряхме, за да си направим скаричка и тинтири минтири .... и стана около 16-16.30, а изкачването беше точно пред нас...
Както и да е аз и още едно приятелче от групата нямахме физическа подготовка и възможност за каране, но въпреки това си въртяхме.
От Добралъка продължихме нагоре за билото м/у Бяла Черква и Бачково, като стигнахме разклона вместо на Изток в посока за Бачково( това е път, който ни е до болка познат, ние видяхме една маркировка на Юг, която според нас водеше до Нареченски бани.

Е в началото имаше нещо като пътека, въпреки всичката папрат, карахме докато не се загубихме, нито пътека, нито ориентир ... :(
Гледахме, умувахме и решихме, че е най-добре да слезнем долу в водослива(дерето), склонът беше смразяващ, на моменти имаше отвесни скали, а на места просто се пързаляхме като с шейна.
Като слезнахме във водослива си напълнихме всичките бутилки от едно поточе, което беше сравнително чисто.
Набрахме близки и роднини, за да предупредим за случилото се и да съощим, че може и да не се преберем вечерта.
Тръгнахме по протежение на рекичката, вече беше 20.20 и знаехме, че времето няма да стигне, за да излезнем на пътя.
През това време майката на едното приятелче(бяхме 4ма с 3.5 литра вода и един сандвич+Боровец4-ка) се беше обадила на планинската спасителна служба и на полицията в Асеновград, хората ни се обадиха но нямаше как да ни помогнат, казаха или да се качим на хълм и да сигнализираме с огън, или да се движим по дерето.
Вечерта беше адски гадна, въпреки поддържаният огън и дрехите пак ни беше студено, по едно време чухме и голяма животно да се движи на около 100м от нас .
На сутринта продължихме по една римска пътека нагоре, но като видяхме, че и тя се губи в продължение - видяхме предавател на М-тел, който ни послужи за ориентир.
Върнахме се долу при реката и продължихме по нея, след не много време се появиха поляни с крави, а отсрани пътека - кеф,радост и много екстаз...
Бързо каране и стигнахме до Наречен ...
Обадихме се на хората от Спасителната служба и им съобшихме, че сме добре - живи и здрави !
40км асфалтово каране и бяхме в Плодив, краката на всички ни са надрани от коприва и от папрата, накрая на епичното каране дори не усештах болката от копривата, рецепторите ми за болка се бяха претъпили...

Това е едно неделно каране, което няма да забравя доста дълго време и ще има какво да разказвам на децата си живот и здраве, ако ми е останала възможност за такива от гадната седалка :(!:

Като извод си изкарвам факта, че винаги трябва да се преценят доста фактори, дори когато един е нарушен е по-добре да се поеме по безопасният път ;)

Простите глави бяхме:
Аз,
Ванко(BikeArea),
Мариан( Мъро) и
Иво(Jlido)
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот screamBoy » Пон Юли 16, 2007 9:19 pm

незнам майна, на мен ми звучи като доста интересно и заслужаващо си изживяване
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот 4getcredo » Пон Юли 16, 2007 11:08 pm

Всичко е добре, когато свършва добре... и тъй като съм на повечко бири, ще споделя една попреносена, че и даже износена пръдрост: за да се намериш, трябва да се изгубиш :D ... и още една: неволята учи...

Айде стига да не се на**ам!

Извинете! :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот bi » Вто Юли 17, 2007 12:00 am

:bigeyes: Според мен доса безрасъдна постъпка.Първо да тръгнете с толкова малко вода,храна.Второ да незнаете маркировката та пак не може да изгубиш маркировка в родопите! :crazy:
Някаде сте се заблудили.Не сте си преценили възможностите.Тцтцтц
Но на тази възраст ви е позволено колко подобни изживявания ще имате още. браво отцелели сте
:)
Сега да почерпите. ;)
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Re: Карането в неделя !

Мнениеот naka76 » Вто Юли 17, 2007 7:08 am

Kitolino написа:
От Добралъка продължихме нагоре за билото м/у Бяла Черква и Бачково, като стигнахме разклона вместо на Изток в посока за Бачково( това е път, който ни е до болка познат, ние видяхме една маркировка на Юг, която според нас водеше до Нареченски бани.

http://www.bikedir.com/usr/did/trima%20ludi/index.html

Последните 5 снимки са от този маршрут. Пътеката е луда и не става изобщо за каране.Носене на колела, пързалки от шума, стръмни изкачвания и др. Не препоръчвам да се минава повторно. Колкото за маркировката е трябвало да е следите по-добре. Правена е от долу нагоре и така се вижа! Без да се обиждате, но това което сте направили е било доста неразумно. Веднага щом сте усетели че няма маркировка хвърляте колелата и се разпръскате да я търсите.

bi написа: Второ да незнаете маркировката та пак не може да изгубиш маркировка в родопите!

Ако ми кажеш къде другаде можеш да се изгубиш така добре освен в Родопите ще те поздравя!
Аватар
naka76

Re: Карането в неделя !

Мнениеот Kitolino » Вто Юли 17, 2007 8:35 am

Kitolino написа:...

Хмм,
вчерашният разказ сега като го прочетох разбрах, че не е изразил какво точно съм имал предвид.
Главно като цяло си беше чудесно приключение, като недостатък мога да спомена, че разтревожихме родителите си :) .
Днес като си помисля много се радвам за объркването на пътеката, това ми е първото загубване и малко или много занапред при такава извънредна ситуация, ще знам как да постъпя . :D

Съвет от спасителната служба: Винаги когато се загубиш в планината, тръгваш надолу по пътя на реката ;)
:agree:
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Мнениеот Yavkata » Вто Юли 17, 2007 10:19 am

Има доста реки в български планини които са труднопроходими и опасни без алпийска екипировка, така, че този съвет е правилен само частично! Иначе поздравления за загубването! Така се "коват" спомени( ако оцелееш ;) ).
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Вто Юли 17, 2007 11:36 am

Yavkata написа:Има доста реки в български планини които са труднопроходими и опасни без алпийска екипировка, така, че този съвет е правилен само частично! Иначе поздравления за загубването! Така се "коват" спомени( ако оцелееш ;) ).

:agree:

Тактиката със следването на реките в Родопите може да ви забие така, че с дни никой да не ви намери.

:offtopic:
@Yavkata: Честита ти втора щерка! :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Юли 17, 2007 12:14 pm

В планината без карта шансът от загубване и грешно предвиждане на времето и разстоянията нараства значително. Винаги съм се чудел как ходите на излети така неподготвени.

Когато Ванко ми звънна в 20:30 да ме пита дали мога да извадя карта и да ви ориентирам нещата откровено ми замирисаха на нощуване в гората. Имали сте късмет с топлото и ясно време, при дъжд/студ нещата могат да станат доста зле.

Колкото до самата пътека, комбинацията от широколистна гора с тонове шума и ниска растителност (папрат, коприва) е идеална за нейното затулване. А и от снимките ясно се вижда как е поставяне маркировката.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Мъро » Вто Юли 17, 2007 6:23 pm

Я, даже тема има тук... :)
Всъщност не беше чак толкова зле. Кофти беше нощуването, още по-кофти беше газенето по някакви места, където човешки крак не е стъпвал, ама какво да правиш... случва се :) Целият съм надран, де...
Като цяло грешката определено беше в това, че пътечката просто е неизползвана. По нея никой не е ходил от невероятно много време и това си личеше още в първите 200 метра. Намилах на другите да се върнем и да си прашим по познатия път до Бачково, ама ей, на...
В крайна сметка след тикане в папрати, ходене по някакви измислени пътечки, които в последствие свършват... се озовахме на майната си. Нямаше време за връщане, ама то пък и така се бяхме заблатачили, че не можехме посмъртно да се върнем...
Слезохме в дерето колкото да не умрем от жажда и така... А водата не беше кой-знае колко чиста... като се има предвид, че в две от бутилките имаше дори попови лъжички :D Нищо де, поне може да се каже, че сме яли жабешки бутчета... бъдещи...
Всъщност основният проблем беше родителското тяло, която се панира уникално много. Градско чадо, какво да правиш...

Важното е, че успяхме да се върнем и днес интервюто ми мина успешно, така че от четвъртък почвам работа в реномирано уеб-студио... въпреки, че съм надран по ръцете като депресирана метълизирана девойка:)

П.П. Не си мислете, че можете да покорите планината.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Persenk » Вто Юли 17, 2007 7:09 pm

Мъро написа: По нея никой не е ходил от невероятно много време

Две години, ако не ме лъжи паметта

Мъро написа:Важното е, че успяхме да се върнем и днес интервюто ми мина успешно, така че от четвъртък почвам работа в реномирано уеб-студио... въпреки, че съм надран по ръцете като депресирана метълизирана девойка:)

Честито :beer:

Мъро написа:П.П. Не си мислете, че можете да покорите планината.

Не сме си и помислили даже
everything is fine
Аватар
Persenk

Рейтинг: 1765

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Юли 17, 2007 7:10 pm

Мъро написа:от четвъртък почвам работа в реномирано уеб-студио... въпреки, че съм надран по ръцете като депресирана метълизирана девойка:)

До сватбата ще мине :D

Успехи и когато спечелиш първия милион да черпиш :beer:
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот BikeArea » Чет Юли 19, 2007 3:05 pm

Е... май е време и аз да се обадя... (всъщност чак сега влизам във форума де).

Благодаря на спътниците ми в неделя, че така умело ме прикриваха, но всъщност аз бях виновен за всичко това! Аз ги поведох по пътечката, аз изгубих същата тази пътечка и аз продължих да "водя" без пътечка.
Като цяло имам не малък опит в планината, но за съжаление като резултат от него не съм натрупал достатъчно познания за нея. (удебелявам думите, за да подчертая разликата между тях)
Когато онази вечер си говорихме въобще за посоките Мъро каза "понякога ги оцелваш", та може би това ми дало малко самочувствие, с което злоупотребих и което надцених.
Както и да е, станалото станало, остават поуките.

Искам да отдам специално внимание на някои моменти.
А именно:
Обаждането до Владо. Още, когато Мариан предложи да му се обадя бях наясно, че е безмислено понеже вече виждахме виещото се в ниското дере, което явно бе изхода ни от ситуацията и на практика Владо нямаше какво ново да ни каже...
Специални благодарности на Sony Ericsson и vivatel за добрата връзка към света въпреки крайно затруднените обстоятелства.
Благодарение на тях се чухме последователно с родителите, с Планинска спасителна служба, с Владо, с полицията в Асеновград, с класната от училище :) (неясно поради какви причини научила...)

Общо взето смятам, че бяхме доста далеч от "оцеляването" в най-крайния му смисъл.
Другите да кажат, но като изключим провалените планове (професионални най-вече) и разтревожените родители не беше чак толкова зле. Крайно недоволни от излета не съм чул да се изкажат. :)
Може би не е било напразно някои хора научиха как се нощува в планината (в ясно време), аз научих някои неща за себе си като планинар (ако мога да се нарека такъв), с човека от спасителната служба почти се сприятлехме...

Както казах станалото-станало, остават поуките... :beer:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот Kitolino » Чет Юли 19, 2007 3:22 pm

BikeArea написа:Специални благодарности на Sony Ericsson и vivatel за добрата връзка към света въпреки крайно затруднените обстоятелства.
Благодарение на тях се чухме последователно с родителите, с Планинска спасителна служба, с Владо, с полицията в Асеновград, с класната от училище :) (неясно поради какви причини научила...)

Хи-хи-хи,
М-тел да си ядът ушите с тяхната реклама, че имали най-доброто покритие !
НО-киа - и те имат какво да догонват :D
В реална обстановка си пролича коя реклама е вярна и коя не ...

Ване, недоволни няма :beer:

Кой е бил виновен е трудно да се каже, понеже и ние си имаме глава на раменете и трябваше да решим какво ще правим, по този път поехме, по него и продължихме ...

Не знам за вас момчета, но за мен беше много приятно изживяване, стига да не се беше притеснило "родителското тяло".

В този ред на мисли и след това "каране", ме обзеха помисли за малка екскурзия през следващият месец. Пешеходна екскурзия ми се прави, желаещи ?
:popcorn:
Аватар
Kitolino

Мнениеот Мъро » Чет Юли 19, 2007 3:43 pm

Проверете се хубаво за кърлежи, че Иво си е намерил един.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Назад към Мероприятия - архив