Права на снимки ....

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Права на снимки ....

Мнениеот TheUndertaker » Пет Фев 17, 2006 9:07 pm

Интересува ме следното - всеизвестно е ,че без фотографа да си е дал съгласието неможе да се слага негова снимка някъде.
Как стои въпроса ако някои ми направи снимка на някое състезание примерно и аз нежелая въпросната снимка да се появи еди къде си? Има ли такъв филм в България в който можеш да си търсиш правата срещу издание или фотограф?
баси и въпорса антипапарак ... тъп ма все пак ...
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Фев 17, 2006 9:12 pm

[quote="TheUndertaker"]

баси и въпорса антипапарак ... тъп ма все пак ...
[/quote]

не е тъп
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Гост » Пет Фев 17, 2006 9:13 pm

Нямам идея.Виж в конституцията.:)
Гост

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 17, 2006 9:24 pm

Въпросо не е тъп. Наемаш си един адвокатин и го насъскваш по дирите на медията или там квото е...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 17, 2006 9:35 pm

А не би ли трябвало организаторите на състезанието, да разрешават/забраняват присъствието на фотографи? И възможно ли е, насъсквайки адвоката, да спечелиш нещо(пари например)?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Пет Фев 17, 2006 9:48 pm

В общи линии нямаш особени шансове. Ако са снимали нещо от личния ти живот, да, обаче в примера със състезанието ти участваш в една публична проява, където всеки (освен ако организаторът не е задал някакви ограничения в това отношение) има право да те снима, а след това и да публикува снимката.
Евентуално виждам някакви възможности за успех, ко успееш да докажеш, че публикуването точно на тази снимка е имало за цел да те обиди по някакъв начин, или пък ако снимката е използвана от някого за рекламна цел, т.е. да са те ползвали като рекламно лице без твое съгласие. Сигурно могат да се измислят и други подобни варианти, но при всички тях адвокатът ти трябва да е добър. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TheUndertaker » Пет Фев 17, 2006 9:58 pm

мдам в тоя форум много компетенти постотрупачи се навъдели ....

Два допълнителни въпроса?

Как се тълкува понятието "рекламна цел" ?
Как стои въпроса ако е с тази цел и има разрешение на фотографа , но не и мое ?!

Любо колко ти беше тарифата викаш нали си ми юристче :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Admin » Пет Фев 17, 2006 11:14 pm

Нещата са много условни, дадох го само като пример, за който се сетих, а не като нещо, за което примерно има определения в закона и т.н.
Принципната постановка вече ти я казах - ако имат разрешението на фотографа, то е най-важното. Оттам нататък според мен ти можеш да претендираш обезщетение или махане на снимката или нещо друго само ако публикуването й нарушава някакви твои права.
В примера със снимка от личния живот евентуално се нарушава правото на лична неприкосновеност. Но при състезание случаят съвсем не е такъв.
В другия пример, който ми хрумна, за рекламната цел, може би има начин да се претендира нещо, ако успееш да докажеш, че е нормално в такива случаи да ти платят, за да те ползват за рекламно лице. Само че има твърде много конкретни подробности, които могат да имат значение, поне така мисля. Трудна работа ще е, по-скоро съм песимист. Ето ти примери: Организатор на състезания има разрешение от фотографа, за да ползва снимката за плакат на предстояща проява. Според мен не можеш нищо да му кажеш. Спонсор на състезания използва снимката, за да рекламира подкрепата си за състезанието, а покрай нея и продуктите си. Пак не виждам шансове. Обаче, някоя марка изтипосва реклама със снимката на шампиона Х и казва: той спечели, защото караше нашия продукт. Да, ама шампионът си карал с този продукт, щот го кефи, а не щот му плащат и фирмата не му е спонсор - тогава виждам шансове, защото го ползват за рекламно лице, ползват и победата му и т.н., а за тези неща е прието да се плаща. Както виждаш, варианти много.
Аз самият не съм действащ адвокат ;) Поради това и не взимам хонорари, особено за приятели. Но и съветите ми, като всяко безплатно нещо, не тежат толкова, нямам практически опит. Ако се налага да се занимаеш сериозно, пиши ми РМ или в ICQ да търся някой колега :)Също така, ако решиш да ми кажеш повече подробности там, ще мога и аз да помисля дали и какво ще ми хрумне.
Съветът на TOYAGA да пратиш адвокат при тях може да подейства, ако са в нарушение или ако са по-плашливи, но ако са умни, те също ще си изпратят адвоката и ... сещаш се :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 17, 2006 11:25 pm

[quote]Съветът на TOYAGA да пратиш адвокат при тях може да подейства, ако са в нарушение или ако са по-плашливи, но ако са умни, те също ще си изпратят адвоката и ...[/quote]

Начи да се доизясним - на човеко му требе зъл адвокатин! Требе да гледа да е мършав, да му се броат ребрата, да е ритан млого по носо като мънечок и да му е отрезана накриво опашката... Те на такваа гад само й покажи блажен кокал и се пази като скине синджиро! Че ги изеде с парцалете...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Admin » Пет Фев 17, 2006 11:32 pm

:D:D:D
Жоро, аз такива не познавам обаче, отсега да си кажа ;) Моите са все едни такива, добрички :roll2:
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пет Фев 17, 2006 11:35 pm

[quote="Admin"]

Моите са все едни такива, добрички :roll2:
[/quote]

за адвокати ли говориш?

къде ги държиш тия?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Пет Фев 17, 2006 11:37 pm

Всъщност де да знам, може би могат и зли да бъдат, но аз да не съм го заслужил (все още);)
Аватар
Admin

Назад към Архив