Нещата са много условни, дадох го само като пример, за който се сетих, а не като нещо, за което примерно има определения в закона и т.н.
Принципната постановка вече ти я казах - ако имат разрешението на фотографа, то е най-важното. Оттам нататък според мен ти можеш да претендираш обезщетение или махане на снимката или нещо друго само ако публикуването й нарушава някакви твои права.
В примера със снимка от личния живот евентуално се нарушава правото на лична неприкосновеност. Но при състезание случаят съвсем не е такъв.
В другия пример, който ми хрумна, за рекламната цел, може би има начин да се претендира нещо, ако успееш да докажеш, че е нормално в такива случаи да ти платят, за да те ползват за рекламно лице. Само че има твърде много конкретни подробности, които могат да имат значение, поне така мисля. Трудна работа ще е, по-скоро съм песимист. Ето ти примери: Организатор на състезания има разрешение от фотографа, за да ползва снимката за плакат на предстояща проява. Според мен не можеш нищо да му кажеш. Спонсор на състезания използва снимката, за да рекламира подкрепата си за състезанието, а покрай нея и продуктите си. Пак не виждам шансове. Обаче, някоя марка изтипосва реклама със снимката на шампиона Х и казва: той спечели, защото караше нашия продукт. Да, ама шампионът си карал с този продукт, щот го кефи, а не щот му плащат и фирмата не му е спонсор - тогава виждам шансове, защото го ползват за рекламно лице, ползват и победата му и т.н., а за тези неща е прието да се плаща. Както виждаш, варианти много.
Аз самият не съм действащ адвокат

Поради това и не взимам хонорари, особено за приятели. Но и съветите ми, като всяко безплатно нещо, не тежат толкова, нямам практически опит. Ако се налага да се занимаеш сериозно, пиши ми РМ или в ICQ да търся някой колега

Също така, ако решиш да ми кажеш повече подробности там, ще мога и аз да помисля дали и какво ще ми хрумне.
Съветът на TOYAGA да пратиш адвокат при тях може да подейства, ако са в нарушение или ако са по-плашливи, но ако са умни, те също ще си изпратят адвоката и ... сещаш се