чертежи на bike-ове

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

чертежи на bike-ове

Мнениеот GothicMan » Чет Сеп 21, 2006 2:49 pm

:)Да знаете от къде мога да си "дръпна" чертежи на разни байкове?Или на части за тях.А най добре е ако ви се намират 3D модели или формат за AutoACAD(*.dwg). Без значение какви.Занимавам се конструиране и искам да направя някои подобрения по моето"скорпионче" (MTB CROSS "Scorpion",(не се смейте)).Въпроса е сериозен и чакам смислени отговори а не разни остроумия.
Благодаря предварително.
Убий тъпака с мълчание.
Аватар
GothicMan

Рейтинг: 1200

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 21, 2006 3:03 pm

"Всякакви съмоделни модификации, могат да завършат с тежки наранявания и/или дори смърт."
Не се занимавай с глупости, пък дори и да ти е работа, ако ще правиш модификации, просто сменяй:beer::angel2:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот did » Чет Сеп 21, 2006 3:13 pm

[quote="airborneone"]

Не се занимавай с глупости[/quote]

GothicMan
Occupation: Designer

Airbornone, няма смисъл. Не му се бъркай в темата. Той знае какво прави. Въобще, дизайнерите много разбират от веломеханика. Не случайно най-продаваните колела от български производители (включително тоя MTB Cross Scorpion) са създадени от дизайнери, а не от инженери.

Моля без повече спам. Човека иска да си прави подобрения, пращайте му файлове!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 21, 2006 3:19 pm

[quote="did"]

[quote="airborneone"]

GothicMan

Airbornone, няма смисъл. Не му се бъркай в темата. Той знае какво прави. Въобще, дизайнерите много разбират от веломеханика. Не случайно най-продаваните колела от български производители (включително тоя MTB Cross Scorpion) са създадени от дизайнери, а не от инженери.

[/quote]

Много съжалявам:indiffe:, сега ще ходя да се съмонакажа:V::headach::skull:
Аватар
airborneone

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 21, 2006 3:33 pm

:emlaugh:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Сеп 21, 2006 7:48 pm

Използвам AutoCAD за какво ли не, но не виждам с какво би ти помогнал в тази област:confused:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот octane » Чет Сеп 21, 2006 10:07 pm

Никои няма да ти даде чертежи на колела или части за тях!
Аз лично съм си копирал водач на RaceFace, но все пак съм инжинер, а не дизаинер. Копирах го от опътването, което беше в pdf формат. pdf формата е вркторна графика и може да се оголемява в произволен мащаб без загуба на качеството. Лошото е, че частите са в специална проекция, която не е от голяма полза за инжинерите. Но с един такъв pdf чертеж + информация за стандартни размери (например ICMS) + няколко размера от колелото, успях успешно да копирам Raceface Diablous Chainguide.
Но щом си дизаинер и не си добре запознат с колелата, препоръчвам ти да не правиш никакви подобрения и копия на коела и части за тях, освен лепенки и други детайли, които се рисуват по колелото (нали все пак си дизайнер)
Аватар
octane

Рейтинг: 1260

Мнениеот did » Чет Сеп 21, 2006 10:13 pm

Ясно, значи не щете да давате файлове.

Добре тогава, аз ще му дам няколко идеи за подобрения.

[img]http://bikedir.com/usr/did/sc1.jpg[/img]

1. Подсилваш рамката. За целта я режеш с ъглошлайф в позиции 3, 4, 5, 9, 12 и на няколко други места (навсякъде, където видиш заварки) и вместо оригиналните тръби, свързващи тези точки, слагаш някакви здрави тръби от качествен алуминий, като внимателно заваряваш. Може да промениш дължините на някои от тръбите по свое усмотрение. Ти ги разбираш тия работи, нали си дизайнер. Ако искаш да стане като Канондейл, може след това да изпилиш заварките.

2. Тръбата, която е в позиция 5 я заменяш с по-широчка, нека да е инч и 1/8 вместо досегашния 1 инч, а ако искаш, може да сложиш и инч и половина. За новата тръба ще трябват нови чашки.

3. Хвърляш онова нещо, на което е закрепено предното колело (позиция 6) и вместо него слагаш вилка.

4. Сменяш седалката (1) с някоя по-лека. Сменяш колчето (2) с качествено карбоново или такова от качествена алуминиева сплав.

5. Курбелите, средното движение и педалите (10, 11) са за хвърляне. Мяташ ги надалече и си купуваш нови, качествени.

6. Гумите (15) са за смяна. За около 160 лева можеш да си купиш в България комплект Schwalbe Racing Ralph плюс хубави леки вътрешни.

7. Венци, зъбчатки, заден дераельор, верига (12-14) - постъпва се както с курбелите и педалите.

8. Сменяш оная пружина под седалката с някакъв шок.

9. Двете колела, предно (8) и задно (15), се нуждаят от подмяна с такива с по-качествени главини, нормално наплетени 32 или 36 спици и здрава лека шина.

10. След смяната на челната тръба и вилката, естествено ще трябва да хвърлиш това стърчащото напред, на което е закрепена оная железната пръчка с гумите в двата края и да ги замениш с лапа и кормило. Разните неща по кормилото (команди, грипове, лостчета) е добре също да се подменят.

11.Спирачките са си добре, още повече, че рамката няма уши за диск, но може да завариш уши и за около 500-600 лева да си купиш хубави дискови спирачки.

12. Брони, жила, ... това са дреболии. Ще ги смениш, щом си почнал да сменяш.

Много е важно при всички тия подобрения да не одраскаш боята и лепенките "CROSS".

В края на краищата, колегата ти дизайнер толкова се е старал за тях, трябва да се уважава труда му, пък и накрая само те ще ти останат от оригиналното колело, след като приключиш с подобренията (ако успееш да ги опазиш).

УСПЕХ!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bobeca » Чет Сеп 21, 2006 10:30 pm

@Did: Ти разцепваш бе!
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот biker-kj » Чет Сеп 21, 2006 10:44 pm

Когато @did говори всички мълчат!!!:agree:
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот kotka12 » Пет Сеп 22, 2006 12:12 am

че то небило сложна работа, бе
аз си мислех, че е кой знае кво, пък то само намираш числата написани по колелото и режеш там

15 мин по-късно:
ПОМОЩ, по моето колело няма числа
did, помагай, не знам къде да режа:(
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Пет Сеп 22, 2006 1:04 am

[quote="kotka12"]

did, помагай, не знам къде да режа[/quote]

Пробвай през a. carotis communis
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mih » Пет Сеп 22, 2006 4:26 am

[quote="octane"]

...все пак съм инжинер...
[/quote]

леко ме съмнява, щом не можеш и да изпишеш правилно професията си...:dunno:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 22, 2006 8:13 am

[quote="octane"]
Аз лично съм си копирал водач на [b]RaceFace[/b]
[/quote]

малеееее :rofl::emlaugh:

ох, ще припадна от смях :clap::lol2::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

@did: :rofl::banana:
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Пет Сеп 22, 2006 9:30 am

Марто, не се хили
Нищо смешно няма. Ако не знаеш, най-важното е точното копиране, а не материалите. Може и от кашкавал да си направиш рамката, курбелите /или водача в случая/, важното е да КОПИРАШ МНОГО ТОЧНО. Точното копиране на водач се прави с милиметрова хартия, линийка, пергел, молиФ и лееееекичко изплезен наляво език:roll2:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот Гост » Пет Сеп 22, 2006 11:39 am

И на мен ми трябват чертежи.Ще си правя рамка.Ако геометрията е точна и материала е добър какъв е проблема?
Гост

Мнениеот axelmax » Пет Сеп 22, 2006 12:20 pm

[quote="did"]

[quote="airborneone"]

GothicMan

[/quote]

Има инженери и инженери ако ме разбираш:),а колкото до дизайнерите без инженерите само се излагат и хабят материала.

@GothicMan-не си губи времето ,от опит го казвам:)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот screamBoy » Пет Сеп 22, 2006 9:31 pm

Nightwolf31 - обикновено основния проблем е: виждаш че става и решаваш да го 'подобриш' още преди да си го довършил т.е. започва се едно нескончаемо подобряване без краен резултат

допълнителния проблем е: ако не си се занимавал с творчество то си променяш насоката, съответно всякаква твоя и на обкръжението ти инерция пречи

GothicMan не съм срещал чертежи скици и др.; срещал съм становището че при материалите използвани за велосипедни конструкции умората настъпва след около 5 години; ако е наистина така, то може би е по-удачно да направиш нещо ново отколкото да преправиш нещо старо.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Мнениеот did » Съб Сеп 23, 2006 10:45 am

[quote="screamBoy"]

може би е по-удачно да направиш нещо ново отколкото да преправиш нещо старо.
[/quote]

Е аз какво казах - да реше и да сменя тръбите!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 23, 2006 3:45 pm

:rofl:

@Волфи: "There's a difference between knowing the path and walking the path" :idea:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Сеп 25, 2006 8:45 am

:rofl:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Гост » Пон Сеп 25, 2006 11:15 am

Имам приятел заварчик.Ако му занеса чертежи, той ще намери кой да реже точно, а материалът е дуралуминии.Реално ли е?
Гост

Мнениеот airborneone » Пон Сеп 25, 2006 11:21 am

[quote="Nightwolf39"]

Имам приятел заварчик.Ако му занеса чертежи, той ще намери кой да реже точно, а материалът е дуралуминии.[color=red]Реално ли е?[/color]
[/quote]

Не не е, но то и други неше не са така че пробвай:xx(:
Аватар
airborneone

Мнениеот Гост » Пон Сеп 25, 2006 11:29 am

А какво мислите за този материал?Подходящ ли е за изработка?
Гост

Мнениеот airborneone » Пон Сеп 25, 2006 11:35 am

[quote="Nightwolf42"]
[color=red][size=200]изработка[/size][/color]?
[/quote]

Сам, НЕ!:splat:
Аватар
airborneone

Мнениеот Гост » Пон Сеп 25, 2006 11:48 am

[quote="airborneone"]

[quote="Nightwolf42"]
[color=red][size=200]изработка[/size][/color]?
[/quote]

Сам, НЕ!:splat:
[/quote]
Нямах предвид да произвеждам дуралуминии.Питах подходящ ли е за рамки?;)
Гост

Мнениеот did » Пон Сеп 25, 2006 11:56 am

Подходящ е! Най-подходящия!

Иди да ти заварят в гараж рамка от дуралуминий, моля те!

Още днес иди, да не размисли заварчика и да изтървеш далаверата!

Може да му занесеш и един леген да ти го преправи на каска, щот съм виждал някъде табели "заварявам пластмаса!", значи може.

След това смело яхвай новата рамка и отплющявай директно към Планината!!! Пък белким безкрайният цикъл Nightwolf++ най-сетне спре.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Гост » Пон Сеп 25, 2006 12:35 pm

Не става въпрос за далавера.С него си говорихме, че можем да направим рамка стига да имаме точен чертеж.А дуралуминия се използва в направата на самолети.Което изключва използването му при направата на рамки, така ли?Не ми е ясно, за това питам.Не е нужно да се заяждаш.
Гост

Мнениеот Admin » Пон Сеп 25, 2006 1:49 pm

Не съм специалист по металознание, но основнте видове алуминиеви сплави, от които се правят велосипедни рамки са от сериите 7000 и 6000, съответно 7005 и 6061. Въпросът е какво е "дуралуминий", т.е. какъв е съставът на тази сплав? Не съм питал за това специалист, но повечето неспециалисти наричат "дуралуминий" почти всяка алуминиева сплав, която е сравнително "здрава", т.е. не се гъне като станиол примерно.
С други думи, зарежи понятието дуралуминий (освен ако не знаеш точния му състав) и търси някаква по-конкретна сплав. Дори и да намериш такава под формата на тръби с подходящ диаметър, дебелина и т.н., това няма да сложи край на проблемите, а по-скоро начало, ама който го влече, да се занимава. Според мен излиза доста по-евтино да се купи готова рамка...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пон Сеп 25, 2006 2:14 pm

[quote="Admin"]

Според мен излиза доста по-евтино да се купи готова рамка...[/quote]

Това ще бъде проверено със сигурност ЛИЧНО от Nightwolf97, защото на коварния Admin не може да се вярва. Той уж най-добронамерено ти отговаря и след малко подло ти затрива акаунта.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Архив