Пешеходни маршрути в родопите ?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Пешеходни маршрути в родопите ?

Мнениеот BeOne » Чет Юли 22, 2004 1:38 pm

Здравейте

дайте идея за пешеходни маршрути из родопите за около 3-4 дена, такива които минават през чудните мостове примерно, пещери и други готини места.
варианта е да се стигне с кола до изходната точка и да се направи обиколка за 2-3-4 дена като се излезе пак на стартовата позиция заради колата.

другия варинат е с удобен автобусен транспорт и връзки за Пловдив примерно понеже сме от северна българия и дотам имаме транспорт.

10х предварително
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Рейтинг: 1202

Мнениеот did » Чет Юли 22, 2004 1:46 pm

Прати ми на мейла какво точно те интересува да видиш и ще ти опиша няколко маршрута подробно. Родопите са много разнообразна планина и така поставен въпросът изисква да ти препиша пътеводителя тука. Може и да пробваш да ме засечеш в MSN Messenger, където вися регистриран с E-mail-а в профила ми.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stuny » Чет Юли 22, 2004 2:29 pm

що не пишете тук и на мен ми е интересно , тази година мисля да ходя за 4-5 дни , но не съм ходил в Родопи от 13г , като последния път бях на 13 и съответно спомените ми не са много добри и мисля да правя маршрута основно по карта , единствено се сещам че ми се ходи на чудните мостове :)
Stuny

Мнениеот BeOne » Чет Юли 22, 2004 3:11 pm

[quote="did"]

Прати ми на мейла какво точно те интересува да видиш и ще ти опиша няколко маршрута подробно. Родопите са много разнообразна планина и така поставен въпросът изисква да ти препиша пътеводителя тука. Може и да пробваш да ме засечеш в MSN Messenger, където вися регистриран с E-mail-а в профила ми.
[/quote]

did pishi tuka pls. za da vidjat i drugi hora, nali zatova e foruma.
ne e nuzno da prepisvash pytevoditelja.
samo kazi primerno taka:

1-vi den trygvane ot edikyde si - pristigane edikydesi i minavane prez edikakvi si gotini mesta - vremetraene edikolko si 4asa

2-ri den pak taka....
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот did » Чет Юли 22, 2004 3:32 pm

Добре, ще помисля. Проблемът е, че много от преходите съм ги правил само с колело и ще ми е трудно да преценя колко часа са пеш, но час-два едва ли ще е фатална грешка. Имайте предвид, обаче, че по правило подобни разходки в Родопите изискват малко по-продължителни преходи, защото хижите са доста разпръснати на голяма площ, а не примерно като в Пирин, да може за 1 ден да се иде от всяка до всяка хижа. Някъде има само една хижа в цял дял, другаде и по една няма... Така че за 3-4 дни може да се обиколи без преумора някакъв сравнително ограничен район. За да има време да се разгледа всичко и преходите да останат в рамките на 7-8 часа по-пълно обхождане няма как да стане.

Такъв преход може да се измисли или само в дяла Добростан и около него (ако изходния пункт е Асеновград), или в Чернатица (което ще включва Чудните мостове, тук вариантите са много), или в района около Пампорово(вариантите са още повече), или Триград и околието... Изброявам само районите, които познавам по-добре, за останалите не смея да давам акъл само по карта.

Освен това според мен само схематично описание няма да ви свърши работа, защото на много места в Родопите маркировката е ужасна!!! Туристическите пътеки по правило са превърнати в коларски пътища и постоянно се редуват разклони наляво и надясно без стрелка или каквато и да е маркировка. Затова и смятах, че като решите къде искате да идете по-конкретно, добре ще е да го обсъдим подробно извън форума.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Cu0 » Чет Юли 22, 2004 3:56 pm

[quote="BeOne"]

[quote="did"]

[/quote]

did pishi tuka pls. za da vidjat i drugi hora, nali zatova e foruma.
ne e nuzno da prepisvash pytevoditelja.
samo kazi primerno taka:

1-vi den trygvane ot edikyde si - pristigane edikydesi i minavane prez edikakvi si gotini mesta - vremetraene edikolko si 4asa

2-ri den pak taka....
[/quote]

Ако те интересува аз мога да разпиша един, който не е точно пешеходен, даже напротив - трябва ти кола, но позволява да видиш много от Родопите и МААЛКО от Ст.Планина за максимално кратко време. Почва грубо казано от Пазарджик, ВЪРТИ се през Родопите, оттам към гр. Елена през Твърдица примерно .. и после кой от къде е. Та ако те интересува ... :)

така как е ;)
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот did » Чет Юли 22, 2004 3:59 pm

Ъ? Пазарджик - Елена [b][i]през Родопите[/i][/b]??? Ъ? Хлъц!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Cu0 » Чет Юли 22, 2004 4:00 pm

[quote="did"]

Ъ? Пазарджик - Елена [b][i]през Родопите[/i][/b]??? Ъ? Хлъц!
[/quote]

докато се едитна и вече ме нахапахте ... така по-добре ли е :)
Аватар
Cu0

Мнениеот did » Чет Юли 22, 2004 4:08 pm

[quote="Cu0"]
... така по-добре ли е :)
[/quote]

Ъ, отлично, ама аз Твърдица-Елена северния склон бих го минал само с чужда кола, по възможност WCR.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Cu0 » Чет Юли 22, 2004 4:16 pm

[quote="did"]

[quote="Cu0"]
... така по-добре ли е :)
[/quote]

Ъ, отлично, ама аз Твърдица-Елена северния склон бих го минал само с чужда кола, по възможност WCR.
[/quote]

дааа, там е малко хард, но ако си минавал "топлата връзка" с. Смилян - Рудозем ... нищо вече не може да те уплаши :))

освен това къде другаде можеш да видиш как сърна ти подпикава гумата ?? е и ние не го видяхме, но поне видяхме сърната на една ръка разстояние дето се вика :)... и рояк майски бръмбари - камикадзета ... абе има си тръпка
Аватар
Cu0

Мнениеот did » Чет Юли 22, 2004 4:53 pm

Първи вариант, отговарящ на поставените условия:

Щом искате да видите Чудните мостове, като позяпате картата ще установите, че до там има близък и удобен за пешеходен преход по туристически пътеки съседен пункт само в северна посока - х.Перелик. Разстоянието между тях, обаче не е много голямо (не му давам повече от 4-5 часа) и аз не бих прахосал цял ден само за това преходче. Втори пункт на по-малко от 10 часа преход няма (х.Изгрев не работи). Значи правите така:

1. Хващате от Пловдив някъде към обяд някой от многото автобуси в посока Смолян и Пампорово и го молите да ви остави на разклона за Чудните мостове. Оттам имате 15-тина километра (по спомени) по сенчест асфалт да се замъкнете до първата нощувка. Препоръчвам ви малката стара хижа - Чудни мостове, а не "новата" - Скални мостове. Ако тръгнете по-рано ще можете спокойно да разгледате самите мостове.

2. Втория ден е ясно, че се тръгва на север. Ама още по обяд ще сте на Персенк и ще се чудите как да изтърпите младото хижарче и мухите-виненки около него... Иначе пък хижата е хубава - самостоятелни бунгалца, даже с бани във всяко... Ама май е по-добре да продължите до Бяла черква и там да нощувате. Последната година упорито работят по хижата и вече е изцяло подновена отвън, за условията вътре не знам, но със сигурност работи.

3. Другия ден рано сутринта разпитвате хижаря бай Ангел за маршрута и по билото, по билото... стигате до Бачково. Там автобуси до Пловдив пак има през час че и по-начесто.

Този вариант става с две нощувки.

Ако може нощувките да са три, аз бих слезнал не чак в Бачково, а по пътеката към Нареченски бани, а от там за 4 часа има две различни пътеки към х.Пашалиица. Едната пътека през крепостта Зареница не съм я минавал, но е описана в пътеводителя. Другата тръгва по едно асфалтово пътче и без да се усетите се качвате с 1000 метра плавно-плавно до хижата. В момента нощувката на Пашалиица е 5лв, а условията са много добри. Ако стигнете до там вариантите пак стават много:

Може да отцепите към х.Момчил Юнак, към сърцето на Родопите, пък там вариантите са още повече, но и нощувките стават доста. Може да се иде за 1 ден до х.Марциганица през Югово за около 8 часа, може и направо от Югово да се смъкнете до Юговското ханче и да си хванете автобус към Пловдив (така нощувките стават 3).

Ако идете до Марциганица... ами там може да си обикаляте, обикаляте, ... Ако обичате пещери и имате необходимото оборудване, това е място с много и интересни пещери, ама си изискват наличие на подходяща екипировка. Иначе най-много да се наврете в Добростански бисер (известна на някои картографи като Иванова дупка) и да се ядосвате на изпочупените от вандали образувания. Слизането до Асеновград от Марциганица не е проблем и може да стане по много начини, включително и покрай най-високия водопад в Родопите - Сливовдолското падало, а може и през Бачковския манастир, или през х.Безово, х.Ловна и манастира Света Петка...

Ако пък можете да си позволите да отскочите на юг от Марциганица, ще се окажете в един скален пръстен около ло Беленташ, включващ Момин камък, Караджов камък... Тоя район съм го снимал и описал накратко в една друга тема - за Родопското конче. Така следващата нощувка се оказва на х.Сини връх, от където следващия ден се смъквате в с.Новаково и хващате автобус към Пловдив (всички от Кърджали минават оттам). Пък може и да не се спи на х.Сини връх, а да се поозорите и направо да идете в Тополово и да се приберете към Пловдив... Импровизация му е майката!

Ако този район не ви устройва (т.е. не обичате скали, урви, водопади и пещери, а равни типично родопски пейзажи), може да се пробвате около Широка лъка, Гела, х.Перелик, х.Ледницата, ...

Ако не сте виждали Триградското и Буйновското ждрело пък си струва да се иде там и пак може да се спретне чуден маршрут с евтини нощувки при добри условия и удобен транспорт...

Така планираните преходи уплътняват добре по цял ден, което според мен е разумно за хора, които искат да видят много нещо за малко време. Накрая ще се учудите колко баира сте изръшкали!

Хайде, питайте, пък като решите нещо по-конкретно тука има и по-големи познавачи на тези пътеки и съм сигурен, че те ще се включат по същество.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BeOne » Пет Юли 23, 2004 9:38 am

големи благодарности, наистина си се постарал.
2 дни търся и ровя из нета за терени. май се спрях на района ягодина - триград - мугла -ледницта. само незнам къде примерно да си остава колата, да тъгна с 2-3 нощувки т.е. 3-4 дена и пак да се върна при колата. т.е. някакъв кръг да се заформи, но връщането да е по други терен, не по тоя за отиването. и преходите да не се по 3-4 часа а препоръчително 6-8 за да не се чудим какво да правим по хижите.

дали става това примерно???
оставяме колата в Тешел - незнам какво е положението там но предполагам може да се остави колата някакси.
тръгваме към ягодина съответно пещерите и евентуално да спим в триград - незнам за колко време се минава това като се има в предвид че трябва да отделим време за пещерите и все пак ще е първи ден - като за загрявка.
на другия ден от триград за мугла ледницата - пак незнам колко време отнема
и накрая ми е проблема как може да се върнемо от ледницата до тешел - там където е колата - пак незнам колко време отнема и дали 1 ден ще стигне до тешел.

ами това е накратко какво искам.
предполагам че търпи смислена корекция и се надявам да я получа.

благодарности

очаквам мнения !!!
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот did » Пет Юли 23, 2004 10:04 am

[quote="BeOne"]

големи благодарности, наистина си се постарал.
2 дни търся и ровя из нета за терени. май се спрях на района ягодина - триград - мугла -ледницта. само незнам къде примерно да си остава колата, да тъгна с 2-3 нощувки т.е. 3-4 дена и пак да се върна при колата. т.е. някакъв кръг да се заформи, но връщането да е по други терен, не по тоя за отиването. и преходите да не се по 3-4 часа а препоръчително 6-8 за да не се чудим какво да правим по хижите.

дали става това примерно???
оставяме колата в Тешел - незнам какво е положението там но предполагам може да се остави колата някакси.
тръгваме към ягодина съответно пещерите и евентуално да спим в триград - незнам за колко време се минава това като се има в предвид че трябва да отделим време за пещерите и все пак ще е първи ден - като за загрявка.
на другия ден от триград за мугла ледницата - пак незнам колко време отнема
и накрая ми е проблема как може да се върнемо от ледницата до тешел - там където е колата - пак незнам колко време отнема и дали 1 ден ще стигне до тешел.

ами това е накратко какво искам.
предполагам че търпи смислена корекция и се надявам да я получа.

благодарности

очаквам мнения !!!
[/quote]

Ооо, тоя район го знам пък и имам пресни спомени. Даже имам малко скорошни [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Marshrut2005/page_01.htm]снимки[/url] от там ;).

Най-лесно според мен става така:

Отивате до Тешел и там оставяте колата. После до Ягодина имате 10 км през Буйновското ждрело, което ще минете за около 2 часа. Ако, обаче, се отбиете до пещерата имате още 1 час за ходене и 1 час за разглеждане... В крайна сметка не е проблем. Ако не ви остане време може да спите в Ягодина, но е препоръчително за 2-3 часа да идете по пътеката НАД Триградското ждрело до Триград. Там също има доста лесни начини да се уредат нощувки, а и така втория ден ще стане по-поносим.

Втория ден може да слезете през Триградското ждрело по асфалта 10 км в посока Тешел, където ще видите (май немаркиран) разклон вдясно за Мугла. Пътя върви покрай река и е около 18км. Пресича многократно реката по малки дървени мостчета, ама едно е паднало и трябва да се мине по единично дърво или да се прецапа. Ако скоро е валяло, обаче, този път може да е непроходим!!! От центъра на Мугла има два пътя за Ледницата. Единия е черен и става за каране на колело (продължава се към Смолян и през една махала се качва наляво), но има и пешеходна пряка пътека, която е с 2-3 км по-пряка и добре маркирана, а е и доста красива. Върви покрай малко поточе с доста водоскочета и водопадчета. Мугла-Ледницата едва ли ще ви отнеме повече от 3 часа.

Третия ден аз го виждам така: Тръгвате от Ледницата в посоката, от която сте дошли, но като се качите на билото и тръгнете вече по панорамния път в посока Мугла, на около 1 км преди пряката пътека да се отдели от пътя, централният път достига най-високата си точка и прави 90 градусов ляв завой, а вие хващате там по друт път, който на същото място прави остър завой надясно, почти обратен. По него се качвате на билото на рида Мурсалица (струва си!!!), от където по пътища и пътеки за около 25км ще стигнете до Грохотно или Настан (зависи къде точно ще се изгубите). Лошото е, че целия дял е обрасъл здраво със строго забранения да се бере Мурсалски чай (българската Виагра;)), който е вписан в Червената книга и сега още не си е хвърлил семето, та хич не е препоръчително да се къса. Още повече, че по билото има доста пазачи с бинокли и мотори, които само като видят турист и го ескортират от началото на находището до края. Те поне може да ви упътят за пътя към Грохотно, щото от там към Тешел е по-пряко. Иначе, пътищата и пътеките по билото на Мурсалица са десетки и съм почти сигурен, че няма да успеете да излезете в Грохотно, а ще се спуснете в Настан. Ама кой знае...

По този начин ще минете пътя Тешел-Мугла и по реката и по билото и общо взето ще видите доста интересни местенца. Евентуално може да се мисли за прекарване на маршрута през Чаирските езера и пияната гора, но там трудно ще се върже с толкова кратка разходка. Всъщност, има начин и той е да замените прехода до Мугла покрай реката с такъв през Чаирите, което даже е препоръчително, ако Мугленската река е пълноводна. В Триград местните ще ви упътят за маршрута.

И като идете да кажете как е било, ей!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот did » Пет Юли 23, 2004 11:08 am

Забравих да добавя, че в Тешел има хубава голяма туристическа спалня, както и хотел. Да го имате предвид.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BeOne » Пет Юли 23, 2004 11:45 am

ааа браво
е това е нещо добро. дано стане идеятя която сме намислили и после да разправяме. а можеш ли да очертаеш маршрута на тази карта с някаква цветна линия различна от червената която описва ходенето първите 2 дни и после да я постнеш в нета http://get.info.bg/visit/maps/CENTRAL_RHODOPES_map.gif

да ми стане по ясно къде ще вървим, че последния ден т.е. връщането от ледницата към тешел нещо много не го разбрах. много условности станаха и много разклончета и както каза ти не се знае къде ще излезем. принципно разбрах че трябва да се движим около реката ама това май не е много достатъчно :))

10х

а и последно. как стои въпроса с храната. има ли къде да се храним по хижите или трябва да се запасим предварително. за триград съм сигурен че ще има хапване и спане ама за другите места ......
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот did » Пет Юли 23, 2004 11:56 am

Ето ти и [url=http://free.bol.bg/ddiidd/map1.jpg]карта[/url] за втория ден (варианта покрай реката, с тъмно зелено) и третия (със светло зелено). Както виждаш, на картата умишлено не са нанесени многото пътища и пътеки по Мурсалица, заради чая, но не е проблем да се мине оттам.

Храна може да се набави в Триград, Ягодина и Мугла.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BeOne » Пет Юли 23, 2004 12:15 pm

[quote="did"]

Ето ти и [url=http://free.bol.bg/ddiidd/map1.jpg]карта[/url] за втория ден (варианта покрай реката, с тъмно зелено) и третия (със светло зелено). Както виждаш, на картата умишлено не са нанесени многото пътища и пътеки по Мурсалица, заради чая, но не е проблем да се мине оттам.

Храна може да се набави в Триград, Ягодина и Мугла.
[/quote]

ааа ясно, аз съм се заблудил за 2-рия ден. а какво ше кажеш втория ден да е от триград през чаирските езера до мугла. т.е. през долния маршрут със червената линия. мисля че и оттам става ? или не е толкова красива гледката оттам.

а до тешел как да стигна най-лесно с кола, предполагам от пловдив ?
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот did » Пет Юли 23, 2004 12:19 pm

Става през Чаирите, разбира се, и гледката си е съвсем красива, даже е доста по-пряко. Всъщност виждаш, че има 3 маршрута за Мугла и може да си комбинирате два от тях както си искате, само не се опитвайте на отиване да минавате по билото на Мурсалица, ще се объркате. А за ходенето до Тешел пътните карти вършат работа, може да им вярваш безрезервно;).

Всъщност, сега се сещам, че то даже има 4 пътя... Към Чаирите може да се мине по два начина: или покрай една малка рекичка, или по билото. Тия пътеки съм ги минавал отдавна, ама по спомен нещата стоят така:

За пътеката по билото се тръгва по един черен път точно над стопанския двор на Триград. Доколкото си спомням беше доста силен припек като минавах и почти слънчасах. Иначе панорамите си струват.

Другия вариант изисква да минете покрай Дяволското гърло и през ждрелото (ми то защо ще ходите до Триград, ако все пак не минете през ждрелото!!!) и ще видите малка дървена беседка с чешмичка вдясно от пътя. Покрай беседката тръгва път, движещ се по левия бряг на малка рекичка. Пътя е хубав, минава покрай една много странна скала (забравих и името) и е изцяло по сянка. Според времето може да изберете някой от двата маршрута. Те се събират под Турлата.

Сега като гледам, вие сте маркирали с червено билния маршрут, но аз лично бих минал покрай реката.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Архив