[quote="BeOne"]
големи благодарности, наистина си се постарал.
2 дни търся и ровя из нета за терени. май се спрях на района ягодина - триград - мугла -ледницта. само незнам къде примерно да си остава колата, да тъгна с 2-3 нощувки т.е. 3-4 дена и пак да се върна при колата. т.е. някакъв кръг да се заформи, но връщането да е по други терен, не по тоя за отиването. и преходите да не се по 3-4 часа а препоръчително 6-8 за да не се чудим какво да правим по хижите.
дали става това примерно???
оставяме колата в Тешел - незнам какво е положението там но предполагам може да се остави колата някакси.
тръгваме към ягодина съответно пещерите и евентуално да спим в триград - незнам за колко време се минава това като се има в предвид че трябва да отделим време за пещерите и все пак ще е първи ден - като за загрявка.
на другия ден от триград за мугла ледницата - пак незнам колко време отнема
и накрая ми е проблема как може да се върнемо от ледницата до тешел - там където е колата - пак незнам колко време отнема и дали 1 ден ще стигне до тешел.
ами това е накратко какво искам.
предполагам че търпи смислена корекция и се надявам да я получа.
благодарности
очаквам мнения !!!
[/quote]
Ооо, тоя район го знам пък и имам пресни спомени. Даже имам малко скорошни [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Marshrut2005/page_01.htm]снимки[/url] от там

.
Най-лесно според мен става така:
Отивате до Тешел и там оставяте колата. После до Ягодина имате 10 км през Буйновското ждрело, което ще минете за около 2 часа. Ако, обаче, се отбиете до пещерата имате още 1 час за ходене и 1 час за разглеждане... В крайна сметка не е проблем. Ако не ви остане време може да спите в Ягодина, но е препоръчително за 2-3 часа да идете по пътеката НАД Триградското ждрело до Триград. Там също има доста лесни начини да се уредат нощувки, а и така втория ден ще стане по-поносим.
Втория ден може да слезете през Триградското ждрело по асфалта 10 км в посока Тешел, където ще видите (май немаркиран) разклон вдясно за Мугла. Пътя върви покрай река и е около 18км. Пресича многократно реката по малки дървени мостчета, ама едно е паднало и трябва да се мине по единично дърво или да се прецапа. Ако скоро е валяло, обаче, този път може да е непроходим!!! От центъра на Мугла има два пътя за Ледницата. Единия е черен и става за каране на колело (продължава се към Смолян и през една махала се качва наляво), но има и пешеходна пряка пътека, която е с 2-3 км по-пряка и добре маркирана, а е и доста красива. Върви покрай малко поточе с доста водоскочета и водопадчета. Мугла-Ледницата едва ли ще ви отнеме повече от 3 часа.
Третия ден аз го виждам така: Тръгвате от Ледницата в посоката, от която сте дошли, но като се качите на билото и тръгнете вече по панорамния път в посока Мугла, на около 1 км преди пряката пътека да се отдели от пътя, централният път достига най-високата си точка и прави 90 градусов ляв завой, а вие хващате там по друт път, който на същото място прави остър завой надясно, почти обратен. По него се качвате на билото на рида Мурсалица (струва си!!!), от където по пътища и пътеки за около 25км ще стигнете до Грохотно или Настан (зависи къде точно ще се изгубите). Лошото е, че целия дял е обрасъл здраво със строго забранения да се бере Мурсалски чай (българската Виагра;)), който е вписан в Червената книга и сега още не си е хвърлил семето, та хич не е препоръчително да се къса. Още повече, че по билото има доста пазачи с бинокли и мотори, които само като видят турист и го ескортират от началото на находището до края. Те поне може да ви упътят за пътя към Грохотно, щото от там към Тешел е по-пряко. Иначе, пътищата и пътеките по билото на Мурсалица са десетки и съм почти сигурен, че няма да успеете да излезете в Грохотно, а ще се спуснете в Настан. Ама кой знае...
По този начин ще минете пътя Тешел-Мугла и по реката и по билото и общо взето ще видите доста интересни местенца. Евентуално може да се мисли за прекарване на маршрута през Чаирските езера и пияната гора, но там трудно ще се върже с толкова кратка разходка. Всъщност, има начин и той е да замените прехода до Мугла покрай реката с такъв през Чаирите, което даже е препоръчително, ако Мугленската река е пълноводна. В Триград местните ще ви упътят за маршрута.
И като идете да кажете как е било, ей!
Q. b. f. f. f. s.