Моето мнение е нещо средно между изложените дотук::)
1.Спести част от парите – купи си колело за около 2000лв., а останалите ги дай за защитна екипировка (наколенки, гръб или броня-горнище, каска и/или шлем и т.н.). Аз лично бих заделил част от парите и за една хубава почивка някъде извън София, където да си пробвам чудесното ново колело – Пампорово, Банско, Боровец, Добринище са само няколко от местата, където можеш да караш наистина от всичко по много.
2.Да се върнем на тези 2000лв. Според мен най-доброто, което можеш да си вземеш за тях, е Ram AC. Можеш да го видиш на адрес:
www.ram-bikes.com То струва точно 2000лв. и включва рамка с ход от 12 до 15см, капсуловани лагери и маслен амортисьор (850лв., ако я купуваш отделно), хидравлични дискови спирачки Magura Julie (около 500лв за двете отделно), вилка Rock Shox Psylo с ход 80-125мм и маслено смекчаване (около 500-600лв. отделно), движение SRAM 5.0 и др. Цените отделно ти ги посочих, за да се убедиш колко изгодно е да си вземеш цялото колело, вместо да го сглобяваш поотделно. Бих ти препоръчал евентуално да смениш задния шок с малко по-твърд – с около 100lb/inch, ако имат такъв в БАС, защото ми се струва, че този, който те слагат е малко по-мек от идеалното, а и така ще задницата ще потъва по-малко при въртене. Смяната на амортисьора може и да не ти струва нищо, но не съм сигурен.
3.RAM AC e единственият БГ фрийрайд байк на тази цена и с такъв клас компоненти. Друг вариант е да си купиш по-евтин байк и да го надградиш, но според мен дори така много трудно ще достигнеш качествата на AC. Например да си вземеш Drag Behemoth (по-скъпия вариант) и да му смениш втулките с лагери, задния амортисьор с малко по-дълъг (за повече ход, защото 7-8см са си малко:V:), предния амортисьор с Rock Shox Psylo или някое Marzocchi за фрийрайд. Като цена ще се получи горе-долу около 2000лв., но определено ще е по-тежък от RAM AC. Ако пък вземеш да надграждаш f-4 до такъв клас, ще трябва да смениш почти всичко по него, или направо да си сглобиш от отделни части (пак ще трябва да сложиш лагери на рамката и маслен заден шок). Останалите БГ производители (Sprint, Cross и др.) не предлагат байк, който да има смисъл да се надгради до 2000лв.
4.Третият вариант е да си купиш чужда марка – Giant или Scott. Тези байкове са наистина много качествени, но трудно ще намериш за 2000лв. същите компоненти, каквито при БГ байковете. За всеки случай провери в БАС колко струва например най-евтиния Giant AC – аз лично предпочитам този модел пред Scott G-Zero, защото AC е с регулируем ход отзад.
Това е от мен, пожелавам ти успех в пазаруването!
Животът е кратък, карай бързо!