Проектоустав на АПКБ

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот Admin » Пон Апр 25, 2005 5:28 pm

@Бате Манчо
Относно вноските на членовете - аз доколкото разибрам закона, техният вид, размер и т.н. трябва да бъде включен в Устава, а не в правилник. За всеки случай ще питам колеги, които са се занимавали сподобнирегитрации, но мисля, че зъконът е достатъчно ясен. Освен това не е редно УС или някой друг да решава този въпрос - само ОС трябв да може да определя колко ще дължат членовете на организацията.

Относно мандата на УС - в бъдеще може да се мисли за 3г. мандат, но мисля, че поне в началото е добре той да е 1г. След изтичането й се очаква, че съставът на организацията ще е вече доста разширен (например с асоциираните членове, които са станали редовни членове). Според мен е редно в този случай да може да се извършат евентуални промени в УС. Петър (batman) го каза най-ясно: ако хората, които застанат начело на организацията, работят добре, едва ли някой ще пожелае да ги сменя залудо! Иначе се съмнявам, че някой би поел ръководна отговорност за цели три години, или пък че някой би му я възложил.

Решенията на Борда на управителитена клонове (ако изобщо се стигне до такъв в близко бъдеще)имат препоръчителен характер. Следователно не виждам какво толкова страшно има ако те приемат нещо, което не съответствна мнението на УС или Председателя. Освен това вече изтъкнах какво означава от юридическа гледна точка равенството на гласовете - липса на мнозинство.

За името съм си казал мнението в другата тема...

Стопанската дейност е мислима, но там трябва да се мисли 7 пъти преди да се действа! Първо, много от учредителите на Асоциацията се очаква да са представители на велобизнеса в България. Не бива дейносттана асоциацията да се конкурира с тяхната, защото ще има конфликт на интереси. Освен това евентуалното извършване на стопанска дейност би довело на родна почва до още повече подозрения за далавери и т.н., което едва ли някой иска. Така че по този въпрос трябва да се мисли още много.

И аз не разбирам опасенията на Марто (bikerider), при положение че асоциацията дори още не е учредена, нито пък са избрани ръководните й органи и т.н. Но все пак иронията ти към него беше излишна и според мен само води до излишна конфронтация. Все пак всеки има право да се съмнява и да изказва тези си мисли.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 25, 2005 5:31 pm

[quote][i]Originally posted by NovemberCharlie
Без майтап - ако искаш пари от ЕС първо трябва да викнеш европейски косултант, който да ти каже от какво точно имаш нужда...
[/quote]

Не съм казал нищо на майтап! ;)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Апр 26, 2005 12:20 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote][i]Originally posted by NovemberCharlie
Без майтап - ако искаш пари от ЕС първо трябва да викнеш европейски косултант, който да ти каже от какво точно имаш нужда...
[/quote]

Не съм казал нищо на майтап! ;)
[/quote]

Дерат ти се кожи значи, а?:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Вто Апр 26, 2005 1:01 pm

[quote="NovemberCharlie"]
Дерат ти се кожи значи, а?:beer:
[/quote]

Е, па сака ли питане? :beer:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Вто Апр 26, 2005 4:13 pm

[quote="Admin"]
И аз не разбирам опасенията на Марто (bikerider), при положение че асоциацията дори още не е учредена, нито пък са избрани ръководните й органи и т.н. Но все пак иронията ти към него беше излишна и според мен само води до излишна конфронтация. Все пак всеки има право да се съмнява и да изказва тези си мисли.
[/quote]

Любо, аз нямам опасения. Зададох въпрос относно механизмите за контрол. Не получих отговор. Така че, сега вече може да се каже, че [b]имам[/b] опасения, но вече съм на съвсем друга вълна и тази Асоциация е доста встрани от интересите ми. Желая ви/им успех, но проследи отново как се разви разговора и виж откъде бих могъл аз или който и да е да има опасения. Знам че задавам пиперливи въпроси, които някои хора предпочитат изобщо да не се задават (то по отговора си пролича), но кога ли ме е спирало това.

А иронията на Бате Манчо си е за него, защото аз нищо не съм искал, освен да разбера някои подробности, които липсват фиксирани черно на бяло в текста. Ако той и Батман считат, че иронията е подходящия отговор на моите въпроси, това отново си е за тях => и за Асоциацията.

Пиша това единствено за да ти отговоря на теб, не търся продължение на дискусията/спора или който както го е приел.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Апр 26, 2005 5:38 pm

Марто, ще се опитам аз да отговоря на повечето ти въпроси, макар че в момента все още никой, нито аз, нито някой друг, би могъл да говори от името на асоциацията, тъй като, както казах, тя още не съществува.

Не виждам нищо нередно бъдещото сдружение да ползва фондове и програми на ЕС, макар че по-реалистично ми се вижда да ползва такива на национално ниво. Във всеки случай мисля, че е съвсем нормално това да е една от основните цели на организацията! Защото това не значи да се източват пари, да се наливат в джобовете на някой и др. такива отрицателни неща. Всъщност, по всякакви такива фондове и програми колоездачите няма как да кандидатстват, ако не са организирани в някакво сдружение, което да дава представителност. Така че да, една от причините за създаването на сдружението е да може да се кандидатства за такива неща и това според мен не е лошо.

За формулировките в устава, да, наистина някои от тях звучат стряскащо или излишно. Амбицирал съм се днес/утре да предложа някакви по-добре звучащи варианти, ако това е възможно. Във всеки случай обаче, това, че дадено нещо е посочено там, не значи, че асоциацията още от първия ден ще се занимава с него. Тези цели, задачи и т.н. маркират обхвата на дейност на сдружението, а не са неща, които то ще извършва всеки ден и по много. Освен това регламента за всяка конкретна дейност няма как да е заложен в Устава - последният е документ, който урежда структурата и статута на сдружението, а не конкретните действия, които то ще извършва за постигане на всяка от целите. Още повече, че тези действия понякога се задават от проекта, по който се кандидатства и т.н. Затова на тази част от въпросите ти няма как да бъде отговорено сега.

Относно финансирането, прозрачността и т.н. Нямам достатъчно опит с неправителствени организации, но все пак от общата си юридическа и гражданска култура бих споделил следното по този въпрос:
Принципно отчет за финансите не може да се дава на всеки. Т.е. може, но само при желание от страна на този, който го дава. Ако трябва да съм съвсем лаконичен, право да осъществяват контрол над финансите на асоциацията следва да имат тези, които я финансират, както и тези, които участват по някакъв начин в работата й. По-конкретно виждам нещата така: би могло да се заложи в устава, че всеки член на сдружението ще има право на достъп до счетоводството (нека така го наречем) му. Това право идва от там, че всеки член участва с членска вноска, т.е. финансира организацията, пък макар и минимално. Освен това ОС е органът, който приема финансовия отчет на сдружението за всяка предходна година, което също е начин за контрол и той е заложен и изискуем от самия закон. На трето място следва да се отбележи, че обикновено по самите програми, по които се кандидатства за външно финансиране, са заложени различни механизми за контрол, което е съвсем логично - всеки, койтодава пари, иска да знае за какво точно отиват те и има това право. Но не може да се очаква, че асоциацията ще предоставя финансови отчети на всеки, който ги поиска - всъщност може да се очаква дори това, но само при желание от нейна страна. ;) И аз се надявам, че това ще се случи, т.е. след всяка година сдружението ще обявява пред широката публика по какви програми е участвало, какви проекти е осъществило и колко пари е похарчило за тях. Но, според мен, най-добрият начин да се постигне прозрачност и добър контрол, е колкото се може повече будни, съвестни и кадърни хора да се включат в изграждането на организацията, защото само по този начин те ще имат основания, произтичащи от закона, да я контролират. В Устава е заложен напълно свободен достъп до сдружението, а делението на редовни и асоциирани членове е предвидено, за да не може асоциацията да бъде лесно превзета "отвътре" с помощта на подставени лица и др. подобни трикове и да стане поле за изява на хора с нечисти намерения.

Засега това мога да кажа по въпросите, поставени от теб. :thumb:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот batman » Вто Апр 26, 2005 10:49 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Admin"]
[/quote]

Любо, аз нямам опасения. Зададох въпрос относно механизмите за контрол. Не получих отговор. Така че, сега вече може да се каже, че [b]имам[/b] опасения, но вече съм на съвсем друга вълна и тази Асоциация е доста встрани от интересите ми. Желая ви/им успех, но проследи отново как се разви разговора и виж откъде бих могъл аз или който и да е да има опасения. Знам че задавам пиперливи въпроси, които някои хора предпочитат изобщо да не се задават (то по отговора си пролича), но кога ли ме е спирало това.

А иронията на Бате Манчо си е за него, защото аз нищо не съм искал, освен да разбера някои подробности, които липсват фиксирани черно на бяло в текста. Ако той и Батман считат, че иронията е подходящия отговор на моите въпроси, това отново си е за тях => и за Асоциацията.

Пиша това единствено за да ти отговоря на теб, не търся продължение на дискусията/спора или който както го е приел.
[/quote]

Обърни внимание на един малък, но красноречив факт: всичко което е свързано с бъдещата структура на организацията и дори името й, е изложено на публично място и дискусията е отворена за всички. В този контекст бих задал един малък реторичен въпрос: "Кой досега е постъпвал по този начин?". Марто, вече ти казах, че ако присъстваш на провежданите срещи ще имаш възможността да питаш колкото искаш и за каквото поискаш. Със сигурност ще се убедиш, че въпросите ти, поне засега, не могат да получат еднозначен отговор! Всичко е в процес на дискусия => още не е константно. Много от нещата ще бъдат оправяни в движение, това е нормална практика. Искаш да контролираш и да питаш - заповядай при нас. Ако нещо не ти харесва - просто предложи алтернатива. Какво толкова не ти е ясно и какво толкова те плаши!

ПС: Мисля, че не беше необходимо да се заяждате с Bate Man4o.
batman

Рейтинг: 1840

Мнениеот bikerider » Сря Апр 27, 2005 11:12 am

@Admin: Любо, благодаря, не съм очаквал всеки да има достъп до тези неща разбира се, но по въпроса нищо нямаше, заради това и попитах. Съответно ти предлагаш разумен вариант. Както казах вече не се интересувам от развитието на тази асоциация, но ти благодаря че си си направил труда да ми пишеш тези неща. Сега поне има черно на бяло едно хубаво предложение относно [u]някакъв[/u] финансов контрол, поне на идеен етап.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Апр 29, 2005 5:41 pm

Ето още няколко предложения за промени от мен:

Чл.6. Сдружението осъществява своята дейност в обществена полза, като ще:
1. развива и утвърждава националните и духовни ценности, техниката, технологиите и физическата култура в сферата на колоезденето;
2. работи за устойчиво развитие на колоезденето във всичките му форми
3. спомага за набирането и разпределянето на наградни фондове за провежданите в България колоездачни състезания, както и за координирането и организацията им;
4. популяризира велосипедните спортове и колотуризъм;
5. подпомага създаването и насърчаване партньорството в областта на КОЛОЕЗДАЧНИТЕ СПОРТОВЕ на местно, регионално, национално и международно равнище между производители, вносители и потенциалните ползватели на необходимите съоръжения, техника и аксесоари, като основен начин да се постигне устойчивост, развитие и просперитет;
6. проучва, разработва и прилага опита и политиките на останалите страни спрямо проблематиките свързани с велосипедните спортове и колотуризма, като прилага най-добрите решения съобразявайки се с българската специфика;
7. подпомага социално слабите, хората с трайни физически увреждания и лицата нуждаещи се от грижи, които по някакъв начин са съпричастни с колоездачните спортове;
8. подпомага социалната и личностната интеграция;
9. насърчава развитието на партньорски отношения между общности, организации, институции и индивиди като основа за развитието и укрепването на гражданското ни общество;
10. развива научно-изследователска дейност с приложен характер;
11. извършва анализи и оценки на статуквото на трасетата за състезанията;
12. работи за опазване чистотата на околната среда;
13. развива други дейности, които са насочени към популяризиране и развитие на колоезденето и подобряване на условията за неговото практикуване под каквато и да е форма.

Чл.8. Сдружението има за нестопанска цел :

1. Да работи по изготвянето и реализацията на местни, регионални, национални и международни проекти в сферата на велосипедните спортове и колотуризма и устойчиво развитие на тези процеси;
2. Да осъществява партньорство на местно, национално и международно ниво в областта на велосипедните спортове и колотуризма;
3. Да участва в осъществяването на правен и защитен контрол над/и на организации, сдружения и своите членове, които работят в обществена полза;
4. Да създава условия за изучаване и спазване на националните и международни законови норми, засягащи колоезденето в някоя от формите му;
5. Да представя, разяснява и внедрява научните постижения в областта на велосипедните спортове и колотуризма;
6. Да организира и съдейства при провеждане на семинари, симпозиуми и конференции по проблемите на велосипедните спортове и колотуризма от местен, републикански и международен характер.
7. Да работи за опазване и гарантиране на чиста околна среда чрез възпитание и образование на подрастващите, като използва подходящи за целта средства, разрешени от действащото законодателство в Република България;
8. Да разработва стратегии за повишаване ефективността на работата си, за ефективно прилагане на привлечените от донорите средства, за по-успешно използване на националния спортно-туристически сектор в България за нуждите на гражданите и устойчивото му развитие;
9. Да подготвя информация, анализи, планове, проекти на решения и програми за обучение в областта на велосипедните спортове и колотуризма с цел подпомагане и синхронизиране работата между различните ведомства, донорите, частния сектор и потребителите на крайния продукт;
10. Да поддържа информация за потребностите на крайните потребители, съществуващата инфраструктура, осъществяваните проекти, използваните технологии, актуалните и потенциални донори, технологичните възможности на световните лидери в областта на велосипедните спортове и колотуризма, за възможностите на националният спортно - туристически сектор в България,
11. Да изготвя конкректни предложения при извършване на дейности от общ интерес за няколко проекта или организации;
12. Да осъществява надзор на обхвата и начина на въвеждането, поддържането и достъпа до информацията от общ интерес, необходима за изграждането на единна информационна система, обслужваща интересите и потребностите на всички заинтересовани институции, бизнес среди, организации и отделните граждани в областта на велосипедните спортове и колотуризма;
13. Да подпомага разработката на стандартизационни и системни изисквания към проектите;
14. Да разработва: стратегически цели, ключови индикатори, начини за количествена оценка, критерии за оценка, планове за действия в областта на велосипедните спортове и колотуризма;
15. Да инициира и подпомага създаване на различни клубове, съвети и неформални групи за целите на координацията и ефективно използване на натрупаните знания;
16. Да съдейства при подготовката и реализацията на национални и международни програми в областта на велосипедните спортове и колотуризма;
17. Да съдейства при изготвянето на задължителни изисквания към потенциалните ползватели в областта на велосипедните спортове и колотуризма,

Чл.9. Сдружението ще извършва образователна дейност сред населението съобразно законовите разпоредби касаещи физическата подготовката на потенциалните ползватели в областта на велосипедните спортове и колотуризма.

[color=blue]Като цяло горните промени са свързани със съкращаване на текстовете, премахване на някои неразбираеми понятия от тях, или дори разширяване на обхвата им. Направени са и някои размествания в чл.6, за да бъдат изведени на преден план по-съществените дейности на сдружението. Разбира се, текстовете продължават да звучат сухо, но това е неизбежно при повечето юридически документи ;)[/color]

[color=red]чл.16а (нов) Членовете на сдружението заплащат членски внос както следва:
1. редовни членове физически лица - ХХлв.
2. редовни членове юридически лица - ХХлв.
3. асоциирани членове физически лица - ХХлв.
4. асоциирани членове юридически лица - ХХлв.

чл.16б (нов) Учредителите на сдружението внасят еднократно имуществени вноски в размер на ХХлв. при учредяването.

чл.16в (нов) Всеки редовен член има право да преглежда счетоводните и финансови документи на сдружениетослед отправено писмено искане за това. УС е длъжен да предостави достъп до тях в едномесечен срок от постъпване на искането. Достъп до тези документи се предоставя и на асоциираните членове сле постъпване на писмено искане, подписано най-малко от 10 (или друг брой) асоциирани членове. [/color]

Чл.24.Обявяване и свикване на Годишно Общо събрание :

1. Годишното Общо събрание се свиква чрез покана, обнародвана в "Държавен вестник" най-малко 1 /един/ месец преди датата на събранието и се поставя на видно място за обявление на сайта на Сдружението, в офиса, в който се намира управлението на Сдружението, и в клоновете му най-малко 2 /два/ месеца преди обявената дата;
2. Поканата съдържа дневен ред на въпросите предложени за обсъждане, предложения за решения, датата, мястото и часът на провеждане на Годишното Общото Събрание.
3. Извънредно Годишното Общото Събрание се свиква и чрез подписка подкрепена от [color=red]1/3[/color] от редовните членове на Сдружението;
[color=red]4. Когато се свиква Годишно Общо Събрание инициаторът обявява и отворен списък за потвърдилите участието си членове, като освен на физически носител той може да бъде публикуван и в отделна Директория на сайта на Сдружението достъпна чрез уникален за всеки член код.[/color]

[color=blue]Мисля, че 1/3 от членовете имат достатъчно голяма представителност, за да може по тяхна инициатива да се свика ОС. Така контролът върху УС ще бъде по-достъпен и ефективен.
Относно т.4 смятам, че тук и на други места в Устава, където е предвидено използването на нови технологии като електронен подпис, конферентна връзка и т.н., това да бъде само допълнителна възможност, а не задължителна (както беше формулиран текстът на т.4). Разбира се, целта на тези модерни средства е да допринесе за ефективността на работата, но ако те са задължителни, тази ефективност може да бъде реално намалена. [/color]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Май 10, 2005 10:13 pm

Както обявихме още преди време, срещата за учредяване на Асоциацията ще е на 13 май в Пловдив, 11:00ч. пред хотел Тримонциум, откъдето ще се преместим в ангажирана за целта зала.
Повечето предложения за промени в Устава ще бъдат включени в проекта за полагане на подписи, като, разбира се, учредителите могат да решат и на място да направят промени, ако сметнат за необходимо.
Напомняме, че учредителното събрание е открито за всеки, който желае да вземе участие в него. Колкото повече хора се съберем с желание да свършим нещо полезно (ако не като учредители, то поне като членове), толкова по-стабилна и ефективна ще е бъдещата организация.

Във връзка с учредяването на Асоциацията пристигна писмо за подкрепа от Shimano Europe, което можете да прочетете тук:
http://www.mtb-bg.com/apcb/APCB_letter_Bulgaria_1.pdf
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Сря Май 11, 2005 12:49 pm

Текстът на Проектоустава, след въведените промени в резултат на предложенията, направени в настоящата тем, можете да видите тук:
http://www.mtb-bg.com/apcb/APCB_proektoustav.htm
Аватар
Admin

Предишна

Назад към Архив