Ами и веригата и курбелите се махат със специални инструменти, които май вървят за по 5-10лв всеки, зависи откъде и какво точно ще си купиш. Според мен този за веригата е много добре да го имаш тъй като понякога ти се налага да го ползваш не по план (като се скъса веригата де), другия не е чак толкова належащ т.е. можеш да идеш при някой майстор да ти смъкне курбелите.
За цените на ХС50 и ХС60 идея си нямам, миналата година пролетта гледах някакъв с ХС60 с 1" стержен (като за твойта рамка) и той разправяше че го бил взел за 80лв от забутаното магазинче на Левски м/у Попа и НДК ама аз след това ходих и имаха само някакви боклуци.
М5000 е с външни пружини т.е. нанизани са около (не във) подпорите между ботушите и короната, ако надигнеш маншоните ще ги видиш. Увеличаване на хода най-лесно се прави с по-дълги шишове, но много зависи от реалната дължина на подпорите, а при М-серията и на пружините - примерно мойта вилка е с 80мм вдигнат на 95 (може и повече ама ако махна негативните пружини) но ако й сложа външни пружини веднага го ограничавам на около 65 тъй като самата пружина в сгънато състояние има височина към 30мм (по спомени). С колко точно може да се вдигне се определя като я разглобиш и измериш дължината на пружините, подпорите и втулките. Обаче може да стане така, че поради малката дължина на пружините като му вдигнеш хода те омекват и вилката потъва дори само като се качиш на байка т.е. в крайна сметка пак толкова ход използваш [:p] Може би е по-добре да се поработи върху обратния ход (не сгъването а разгъването) тъй като май доста яко ритат... Примерно с вкарването на някаква негативна пружина или еластомер. Иначе за смазването - най-добре с масло, ако прочетеш темата за XCP75 ще разбереш защо. Дали е лесно - не знам, никога не съм карал с външна пружина, първата ми вилка беше Чили което си имаше специални канали на втулките за тая работа (само надигаш маншона, капваш малко и сгъваш-разгъваш няколко пъти), а сегашната не я смазвам щото я направих с маслена баня и тя сама се смазва постоянно. За употребата - ми ХС за би трябвало да става, за спускане вече ще се озори. За тегло и усукване питай Jokata, той е карал с такава.
[b][color=red]Live to ride... and ride to feel alive![/color][/b]