saveti

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

saveti

Мнениеот axelmax » Чет Яну 01, 2004 6:15 pm

1. kakvo vi e mnenieto za suntour m 5000 normal size kato zdravina ,podhodiastb li za 65 kg chovek ,ima li nesto poizgodno kato cena s malko poveche pari poveche hod
:):):):):):):):):):):):):):):):):)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот jokata » Чет Яну 01, 2004 6:38 pm

[quote="axelmax"]

1. kakvo vi e mnenieto za suntour m 5000 normal size kato zdravina ,podhodiastb li za 65 kg chovek...[/quote]

Негативно!
Особено за moutain bike, т.е. не по софийските улици (ако си от София). За качване става, но после нали трябва и да се спуснеш...
Иначе какво друго да ти кажа - ми това е най-евтината вилка на Suntour, доколкото знам (към 50 лева струваше, когато си я взех). Направи си сам изводи.
Можеш да погледнеш и този [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=649&whichpage=2]линк[/url]. Най-вече написаното от Windstream. И там съм си казал мнението.

По-добре не й се хвърляй, виж нещо друго за повечко левчета. :D

Аз знам, че нищо не знам...
Човек без идея е като риба без велосипед.
Аватар
jokata

Рейтинг: 1700

Мнениеот Windstream » Чет Яну 01, 2004 6:42 pm

Като ще е Suntour гледай да е поне ХС60 (ход 75-80мм), по-добре ХСР75 (ход 100мм, вдига се до 110, може би 120), последното е 118лв при веломаниаците. М5000 няма настройки на твърдостта на пружината и май при разгъване доста блъска, което си е меко казано неприятно. За какви пари говорим все пак?

[b][color=red]Live to ride... and ride to feel alive![/color][/b] :8D:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот axelmax » Чет Яну 01, 2004 7:18 pm

preebah tvarda vilka i se nalaga da ia smenia no neiskam da mi e tvardo stoto pari za novo kolelo nemam ai koleloto koeto imam e staro i ne si struva da vzema nesto po skapo a i nai veche sam sas ramka sas sterjen na standarta normal size taka che kakvo bihte mi preporacha li v tazi sitiacia taikato moga da vzema suntour m 5000 za 30 leva a dolkolkoto si spomniam drag ontario e s takava vilka kakto i aliena na drag
Аватар
axelmax

Мнениеот Windstream » Чет Яну 01, 2004 11:43 pm

Ontario вече ще е с друга вилка, предполагам Alien също. Обаче за тия пари нещо по-добро едва ли ще си намериш така че в тази ситуация М5000 е добър вариант.

Аватар
Windstream

Мнениеот axelmax » Пет Яну 02, 2004 1:50 am

tozi koi namerih e polzvan 1 mesec po dumite na sobstvenika ne e hodil na vitosha s nego ta go razbie ,a kato zdravina kak e zdrav usukva li se ,kolko e tejak za kakvo moje da se izpolzva kato stil na karane ,taka i sistemata kakvae da ne e vanshna projina inai vajnoto hoda moje li da se uvelichi malko s nekoia hitrinka ,i lesno li se smazva:?:

aza tezi koito beha spomenati gore kato xc 50 ili xc 60 kakvo ste kajeh kato ceni:?:

abe sten si boidisvam ramkata ta treba da mahna verigata i kurbelite kak da stane to:?:va ,i kolko ste mi struva masinkata za mahane na verigata i s kakav kluch ste se mahat kubelite mgali da si gi kupa
Аватар
axelmax

Мнениеот axelmax » Пет Яну 02, 2004 12:11 pm

ai iskam da popitam s kakvo moje da se smaje amortesiora
Аватар
axelmax

Мнениеот Windstream » Пет Яну 02, 2004 6:06 pm

Ами и веригата и курбелите се махат със специални инструменти, които май вървят за по 5-10лв всеки, зависи откъде и какво точно ще си купиш. Според мен този за веригата е много добре да го имаш тъй като понякога ти се налага да го ползваш не по план (като се скъса веригата де), другия не е чак толкова належащ т.е. можеш да идеш при някой майстор да ти смъкне курбелите.

За цените на ХС50 и ХС60 идея си нямам, миналата година пролетта гледах някакъв с ХС60 с 1" стержен (като за твойта рамка) и той разправяше че го бил взел за 80лв от забутаното магазинче на Левски м/у Попа и НДК ама аз след това ходих и имаха само някакви боклуци.

М5000 е с външни пружини т.е. нанизани са около (не във) подпорите между ботушите и короната, ако надигнеш маншоните ще ги видиш. Увеличаване на хода най-лесно се прави с по-дълги шишове, но много зависи от реалната дължина на подпорите, а при М-серията и на пружините - примерно мойта вилка е с 80мм вдигнат на 95 (може и повече ама ако махна негативните пружини) но ако й сложа външни пружини веднага го ограничавам на около 65 тъй като самата пружина в сгънато състояние има височина към 30мм (по спомени). С колко точно може да се вдигне се определя като я разглобиш и измериш дължината на пружините, подпорите и втулките. Обаче може да стане така, че поради малката дължина на пружините като му вдигнеш хода те омекват и вилката потъва дори само като се качиш на байка т.е. в крайна сметка пак толкова ход използваш [:p] Може би е по-добре да се поработи върху обратния ход (не сгъването а разгъването) тъй като май доста яко ритат... Примерно с вкарването на някаква негативна пружина или еластомер. Иначе за смазването - най-добре с масло, ако прочетеш темата за XCP75 ще разбереш защо. Дали е лесно - не знам, никога не съм карал с външна пружина, първата ми вилка беше Чили което си имаше специални канали на втулките за тая работа (само надигаш маншона, капваш малко и сгъваш-разгъваш няколко пъти), а сегашната не я смазвам щото я направих с маслена баня и тя сама се смазва постоянно. За употребата - ми ХС за би трябвало да става, за спускане вече ще се озори. За тегло и усукване питай Jokata, той е карал с такава.

Аватар
Windstream

Мнениеот axelmax » Пет Яну 02, 2004 11:35 pm

mersi mnogo na vsichki vesela godina:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Аватар
axelmax

Назад към Архив