Просто така си питам

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Просто така си питам

Мнениеот did » Чет Апр 05, 2007 11:30 am

Какво мисли Admin за това:

http://mtb-bg.com/forum/search.php?search_author=krooki

Предвиждат ли се някакви мерки за появяване на видима разлика между форум и mirc по отношение на подобни "потребители"? Някакво ново правило, позволяващо след 10 малоумни поста след регистрацията акаунта заедно с мненията му да се премахват без предупреждение?

???
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот caspar » Чет Апр 05, 2007 11:43 am

Значи може да се съкрати форума на половина.
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."
Аватар
caspar

Мнениеот did » Чет Апр 05, 2007 11:50 am

caspar написа:Значи може да се съкрати форума на половина.

Ами...

Знае се, че количествените натрупвания водят до качествени промени, но наистина ли трябва всеки път да се натрупват по 500 безсмислени поста, за да се появи един смислен?

Ако бях модератор, в момента без никакви угризения бих изтрил всички мнения на krooki без никакво предупреждение, после бих се опитал да му обясня, че така тук не може, не трябва и ако продължава, този акаунт ще иде в историята. Същото се отнася за поне още 50-тина крокоподобни. Нищо лично, но това е медия, а не говорилня.

За админово щастие, не съм модератор, а и не искам да бъда, така че крокито и крокоподобните ще си живеят без проблеми.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kibikoff » Чет Апр 05, 2007 12:20 pm

:agree:
подкрепям did
kibikoff

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 05, 2007 12:55 pm

Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bobeca » Чет Апр 05, 2007 1:25 pm

kibikoff написа::agree:
подкрепям did

:agree:
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 2:07 pm

Ами мисля, че проблемът е много трудно решим, поне за мен.
Всеки път, когато се замисля върху формулирането на подобно правило, което да атакува спама, глупавите постове, неграмотното писане и т.н., стигам единствено до задънена улица. Т.е. до формулирането на нещо толкова субективно, че няма накъде повече.
Почвам да се чудя дали нещо не съм сбъркан. Ясно ми е, че като собственик на сайта бих могъл лесно да "коля и беся", без кой знае какви основания някой да ми "възразява". Но някак си в годините досега съм развил доста сериозна предпазливост към крайно субективните правила, защото ме е страх, че те могат да доведат до произвол. Както се е случвало на много места (нямам предвид форуми, но все пак принципът не е много по-различен).
За някои наистина тежки случаи и сега взимаме мерки: например един Здравко с безчет никове, или пък разни други, чиито профили вече са блокирани. Но за други се изправям пред въпроса до какво ще доведе едно правило в стил "Модераторите имат право да трият всичко, което им се стори тъпо, неграмотно, глупаво, безсмислено или неподходящо". За мен подобно правило е много далеч от понятието "ясно правило". То е все едно в Закона за движение по пътищата да се запише нещо от сорта, че органите на КАТ могат да глобят всеки, който според тях кара опасно (вместо всеки, който обективно нарушава ограниченията, поставени от закона).

Ако някой успее да ми посочи начин толкова субективно нещо като глупостта и тъпотията да бъде санкционирано чрез обективно и ясно правило, първо, ще му сваля шапка и второ, бих го въвел. :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот DOM » Чет Апр 05, 2007 2:16 pm

did написа:
caspar написа:Значи може да се съкрати форума на половина.

Ами...

Знае се, че количествените натрупвания водят до качествени промени, но наистина ли трябва всеки път да се натрупват по 500 безсмислени поста, за да се появи един смислен?

Ако бях модератор, в момента без никакви угризения бих изтрил всички мнения на krooki без никакво предупреждение, после бих се опитал да му обясня, че така тук не може, не трябва и ако продължава, този акаунт ще иде в историята. Същото се отнася за поне още 50-тина крокоподобни. Нищо лично, но това е медия, а не говорилня.

За админово щастие, не съм модератор, а и не искам да бъда, така че крокито и крокоподобните ще си живеят без проблеми.

Дид, не съм съвсем съгласен с теб :
Медия е www.mtb-bg.com , форума е говорилня .. или поне така би трябвало да е.

Иначе да - от такива постове никои няма полза .. според мен може да се помисли за ignore модул, които би свършил известна работа в този случай ...
::: Blood Knight Plu :::
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
DOM

Рейтинг: 1200

Мнениеот TOYAGA » Чет Апр 05, 2007 2:36 pm

Admin написа:... до какво ще доведе едно правило в стил "Модераторите имат право да трият всичко, което им се стори тъпо, неграмотно, глупаво, безсмислено или неподходящо"..?

До въвеждане на ред. И до трудности в подбора на подходящи модератори... :)

... все едно в Закона за движение по пътищата да се запише нещо от сорта, че органите на КАТ могат да глобят всеки, който според тях кара опасно...

В Закона за движение по пътищата на щата Монтана пише горе-долу това. В същия този щат няма законово регламентирано ограничение на скоростта... И все още има живи хора :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 05, 2007 3:11 pm

Не знам дали технически е възможно, но какво пречи да се въведе Питагоров принцип? След ретстрацията да имаш само право 3 месеца да четеш ЧЗВ. След това имаш 3 месеца право само да задаваш въпроси (например в отделен форум наречен "Въпроси на начинаещи"). Ако модераторите преценят след това ти се дава пълен достъп до форумите.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 05, 2007 3:21 pm

Искам да попитам когато Majnata, kakata, majkata, bashtata, жилката и всички там образувания пишат, това за спам ли се приема или за "шеги от нашенските"? Хиледи безмислени постове, в нарушение с правилата "минават между капките", обаче някое хлапе ако напише 5 поста и "отива на съд". Осъзнайте се, моля...

Всеки иска да има някакъв ред по собствените му разбирания, и ако това стане... няма да има форум. Да бъде предупреден един "спамър" от модераторите или администратора е НАПЪЛНО достатъчно за един полуграмотен човек, да спре да спами. Нататък следват други мерки, ама това "без предупреждение" си е полицейщина...

И въобще... много теми се навъдиха от типа "Админ, порежи го тоя" :crazy:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 3:22 pm

Първо едно уточнение, а именно, че вчера никой от модераторите (включая и аз) не е имал време да погледне форума, иначе някои от мненията на krroki нямаше да ги има. Но това няма голямо значение с оглед същината на темата :agree:

Миро, че ще се въведе някакъв ред с подобно правило е ясно. И този ред ще зивиси изцяло от волята на определени хора, а не от ясни правила. Знам, че от определена гл.т. това може да се счете за нормално. Знам, че има места по света (вероятно и цитираното от теб е такова), където това работи. Но точно по нашите географски ширини не съм забелязал да действа добре. Това е едното ми опасение.

Другото е в това, че подобно налагане на реда, ограничаващо на практика почти изцяло някои явления, колкото е добро, толкова е и крехко. Вижте сами, ден и половина не сме чистили във форума и веднага се е намерила нова звезда, сигурно и някои от старите са грейнали по-ярко... (остават ми 4 страници с теми, за да проверя). Разбирате ли, получава се едно изкуствено поддържано спокойствие, което бива съвсем лесно нарушено при първата появила се възможност.

И все пак, главните ми страхове си остават свързани със субективното начало. Както се казва, просто не са ме учили така. И проблемът не е в модераторите. От една страна, намирането на такива никога не е било лесно и е доста отговорно. От друга, съвсем не става дума за недоверие от моя страна към тях, напротив. Става дума за недоверие в човека като такъв, следователно дори и в мен самия, защото при липсата на ясни и, доколкото може, обективни правила, крачката към някакъв тип произвол или пък необосновани обвинения в такъв е много по-лесна. А безпочвените обвинения не са нещо, което може да бъде подценено, поне според мен.

Всичко това го казвам с ясното съзнание, че става дума за България, а не за някъде другаде. Известно ми е, че дори и тук големият авторитет на определени хора може да помогне в началото, т.е. да се прибегне до "непопулярни" мерки, обаче в дългосрочен план, без ясни правила, а със субективизъм, дори и най-добрите намерения могат да се окепазят (наистина или пък само в очите на хората, но резултатът е почти еднакъв и в двата случая).

И, накрая ще завърша с това, че от началото на годината досега никой по никакъв начин не толерира описания начин на писане и срещу по-тежките случаи се предприемат различни действия, включително и банване. Правилата на форума позволяват това, по-конкретно т.4 и "второто тире" на т.5 - "по някакъв друг начин затрудняват общуването във форумите". Но определено съм скептичен към твърде широкото тълкуване на това правило. А и към тежкото санкциониране на десетки хора, които имат желание и време да пишат (а на много от нас поне второто ни липсва) и съвсем не са непоправими случаи, но поради възрастта си все още не могат да го правят на нивото, на което ни се иска на нас, по-дъртите.

Съжалявам, че пак съм многословен. посочването на даден проблем винаги може да стане с 2-3 думи, но моята задача не е да го посочвам, а да му търся едно или друго решение - не знам как да говоря за това с по 1-2 изречения ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот DOM » Чет Апр 05, 2007 3:30 pm

NovemberCharlie написа:Не знам дали технически е възможно, но какво пречи да се въведе Питагоров принцип? След ретстрацията да имаш само право 3 месеца да четеш ЧЗВ. След това имаш 3 месеца право само да задаваш въпроси (например в отделен форум наречен "Въпроси на начинаещи"). Ако модераторите преценят след това ти се дава пълен достъп до форумите.

абсурд :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Не мога да повярвам, че чета такова предложение

А бре хора .. какво Ви става ?

Вярно е, че форумът доста се е променил от това, което виждам и чета , но това е според мен пряка последица от падане на възрастовата граница на потребителите му от една страна и увеличения интерес към него от друга.

Може би има смисъл да се мисли в посока на коментара на Тояга, но в момента с толерантност и точни намеси ( ако се наложи разбира се - и да - субективни ) не е настъпил още момента за това :beer:
DOM

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 05, 2007 3:43 pm

Добре де, може ограниченията да са по 1 месец.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот DOM » Чет Апр 05, 2007 3:46 pm

NovemberCharlie написа:Добре де, може ограниченията да са по 1 месец.

не може да има такива ограничения :beer:
DOM

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 05, 2007 3:50 pm

Може, може ;)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот DOM » Чет Апр 05, 2007 3:52 pm

NovemberCharlie написа:Може, може ;)

... Да мислиш без да знаеш е опасно. :agree:
DOM

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 3:52 pm

@NovemberCharlie
Не е въпроса в продължителността, нито пък в техническите възможности (в момента не може да стане по лесен начин, но начини се намират). Чисто и просто аз не мога да си представя форума с подобни мерки като чакане за регистрация в него, "граничен контрол" от страна на модераторите и т.н. - нито се виждам аз по някакъв начин в подобна роля, нито си представям по този начин едно свободно място за общуване.
Ясно е, че ако искам да "затворя" форума само за хора, които са ми приятни на мен, начините са много. И после какво?
Изолирането на някаква "система" (не съм убеден дали е точната дума) е един от най-сигурните начини за опазването й от нежелани външни влияния и въздействия. Лошото е, че така и нищо ново не влиза в нея. :)
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Чет Апр 05, 2007 3:59 pm

Любо, аз пледирам за възприемане на едно абсолютно ясно правило - правилото на тоягата. Смея да те уверя, че същото действа безотказно във всички части на света, а по нашите географски ширини е дори препоръчително. :) Ако не ти харесва формулировката "бой с тояга", можеш да прибегнеш до "фитопресура" примерно или пък да раздаваш моркови... юрист си най-сетне, ше скалъпиш некФа уйдурма... :D

Динко, глей мача, щото пропусна края на първото и началото на второто полувреме... :beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Апр 05, 2007 4:06 pm

Admin написа:Лошото е, че така и нищо ново не влиза в нея. :)

По-обективен критерий от това, здраве му кажи ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 05, 2007 4:17 pm

@admin Глей ся, ясно е, че форумът трябва да съществува. Също така е ясно, че той трябва да има потребители. Но аз смятам, че от форум за колоездене той се превърна във форум за ... извинявай, не искам да обиждам...бръщолевене на глупости, сцена на неграмотност, инфантилни технически мисли (често доста опасни). Съжалявам, но освен да се заяждам с тази проява на липса и на знания и на мислене почти нищо не ми остава да правя тук. Слава Богу, все още мога да прочета какво мисли bikerider, did, PtD, 4getcredo, harka, halcor ...(да не се обиждат тези, които пропускам). Но скоро да си видял Миро да пише нещо сериозно? Защо да го прави? След него един по един ще спрат и останалите.
Ти си собственик, ти си решаваш. Но аз считам, че скоро честотата на :popcorn: ще се увеличи. Така мисля аз.
Айде :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 05, 2007 4:48 pm

NovemberCharlie написа:сцена на неграмотност, инфантилни технически мисли (често доста опасни).

:agree:, която неграмотност както знаем има собствен момент и инерция...

@Admin: И преди съм ти го казвал, уважения за позицията, разбирам изцяло мотивите ти, но мисля, че нещата отиват в другата крайност и ще дойде момент, когато щеш-нещеш, ще трябва да прибегнеш до тоягата. Дано да не съм прав.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 5:38 pm

@NovemberCharlie
Не мога да ти отговоря, без да рискувам да засегна някого, без да искам. Но все пак ще опитам, поне за някои от нещата :)
"инфантилни технически мисли (често доста опасни)" - това винаги го е имало. И винаги ще го има. Едва ли някой и нещо е в състояние да спре хората да мислят за самоделки и други такива неща, това просто им е в природата.
"бръщолевене на глупости, сцена на неграмотност" - ето за това става дума! В това понятие ти би включил едно, аз друго, някой друг трето - кое ще е меродавното, а? Има хора, които по моите критерии пишат неграмотно, но това не значи, че не чета постовете им с интерес. Има хора, които пишат глупости, офтопици, обаче понеже въпросните неща са смешни и забавни всички им се кефим - и такива постове ли да премахвам? Ще кажеш не, разбира се. Добре, но тогава пак някой трябва да решава кое за него е майтап и кое глупост, кой офтопик е по-смислен от друг офтопик и т.н. Да, това е задача на модераторите, но да се изпълнява тази задача въз основа само на лично мнение, а не на ясни правила..... ето че отиваме и към поста на Миро... ;)

Съгласен съм за бой с тоягата. И както казах, прилагаме го. Трябва ли да обяснявам колко ника на въпросния Здравко са баннати? И не е само той, давам го само като най-фрапиращ пример, който на всичкото отгоре илюстрира и това, че понякога е невъзможно един проблем да бъде решен с технически и административни средства.
Проблемът е по какви критерии се извършва боя с тояга ;) Вие искате да преминем към изцяло субективна преценка. На мен пък ми е много трудно да приема такова решение за нормално. И изобщо не съм убеден в дългосрочните ползи от него.

И нещо друго, пак във връзка с поста на NovemberCharlie. На мен ми се налага да чета всичките глупости във форума, работа ми е, няма как. И въпреки това успявам да опазя нервната си система от тях, защото не им обръщам читателско внимание, а само модераторско. Те не ми пречат да пиша нещата, които искам да напиша, да участвам в темите, в които желая и да чета с удоволствие постовете на хора, които смятам полезни и интересни за четене.
Разбирам отлично, че някои хора вече не пишат. Позволете ми да изразя несъгласие с обобщението, че при всички тях причината е атмосферата във форума. Лично познавам и такива, които просто нямат времето, дори и да искат. И все пак, има такива, на които променения състав на форума в последните години им пречи, разбирам го, разбирам ги и тях, ако не искат да пишат - в свободното си време човек трябва да прави само неща, които му доставят някакво удоволствие.
Обаче малко не я разбирам идеята, че аз и модераторите трябва да осигурим подходяща среда за една група хора, ограничавайки силно (и най-лошото, чисто субективно) друга група хора. ОК, ясно е, че не всички са допринасяли, допринасят и могат да допринесат в еднаква степен за форума. Ясно е, че аз трябва да мисля за ценността на информацията в него. Но не е ли това най-лесния повод и претекст веднага да затрия половината потребители на форума и към 80% от активно пишещите в момента, повечето от които са още в тинейджърска възраст? И нима по този начин форумът не става изцяло зависим от няколко души, които ако пишат, всичко е ок, цъфти и процъфтява, а ако спрат да пишат, остава бездънната глупост и тъпота?
Пределно ми е ясно, че конкретно в нашия форум има липса на достатъчен брой хора, знаещи много, знаещи точната информация, пишещи грамотно и т.н., и т.н. И точно затова се стига до такива кризи, когато броят на тези хора поради една или друга причина намалее, временно или не толкова временно. Но подобна "форумна слабост" не мисля, че ще се реши с ограничаване на повечето потребители, само и само да им е комфортно на знаещите хора. Така само се създава своеобразна зависимост от тях (без да влагам нищо лошо в думата). решението на такъв проблем е единствено да има повече хора, които разбират и знаят много. Поправете ме, но мисля, че в момента в България все още няма достатъчно обективни условия за това (но хайде да не обяснявам кои са тези условия според мен, че краят не му се вижда)!
Разбира се, не може да оставим и простотията и глупостта да властват напълно и, прощавайте, ама в момента не е точно така, т.е. не властват напълно. Поне не за всички посетители. Но и не мога да създавам изкуствено среда, която да е приятна за някакъв ограничен (повече или по-малко) кръг хора. Не виждате ли, че и в момента се получава точно това - прилагайки някакви ограничения поддържаме известно спокойствие, но дори и в най-кратък момент на "отплесване" веднага се намира някаква "простотийка", която да избуи! Не разбирате ли, че при такъв възрастов състав на форума драконовските мерки ще създадат една напълно изкуствена и "стерилна" среда, но едва ли много повече от това и едва ли за дълго.

Единственият начин (според мен) да се създаде за даден кръг от хора среда, която да е съвсем приятна и безпроблемна за тях, е да бъде направен форум, в който да могат да пишат само лица, посочени от този кръг. Идеята е точно толкова абсурдна, колкото и ограничаването на достъпа за новите потребители например, но ако наистина някой смята, че това е начинът форумът да е приятен за него и че тогава би писал на воля, без да му се пречкат разни тинейджъри из темите, бих бил склонен на подобен експеримент. Само за да ви докажа, че едва ли нещата ще се променят толкова.

И да се върна към темата, че се отклоних леко... Вие искате правило срещу простотията, глупостта и т.н. Аз мисля, че не може да има такова правило. Може да има нещо, което не е правило, нещо друго. Правилото е нещо, което важи по еднакъв начин за всички, което не зависи от това дали аз смятам Пешо за прост или някой друг го смята за прост. Прилагането на лични правила, чисто субективни, е характерно за диктатурите. Аз лично не мога да прилагам подобно "правило", признавам си. Така че дори да го напиша, кел файда, като не "мога" да си го прилагам ;)
Аватар
Admin

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 05, 2007 5:39 pm

Аз предлагам да се запишете във ВипБрадър. Искам да кажа... в определеното за това място :rofl:
Последна промяна bluskanie на Чет Апр 05, 2007 5:42 pm, променена общо 1 път
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 5:41 pm

bikerider написа:... щеш-нещеш, ще трябва да прибегнеш до тоягата...

И пак, но този път кратко ;) Тоягата сме я хванали и я въртим и сега. Въпросът е в тежестта на тоягата и най-вече в критериите за какво, колко често и кого да тупаме с нея. И в чия полза да го тупаме, в крайна сметка ще ли помогне якия масов бой или само ще правим мускули? :) :beer:
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Чет Апр 05, 2007 6:07 pm

Според мен в такава форма на комуникация няма нужда от строго определени правила. Стремежът да се дефинира правилното поведение в случая по-скоро пречи. Не виждам нищо лошо да се оценяват участниците и мненията субективно, в края на краищата не сме държавна институция. Както в бара те пускат на субективен принцип (охраната решава дали ще създаваш проблеми или не), така и тук е съвсем в реда на нещата това да става така.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Чет Апр 05, 2007 6:15 pm

Mда, Пешо е над правилата, щото е прост... :D Най-обичам рибелари и костентуция! :dunce:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 7:35 pm

TOYAGA написа:Mда, Пешо е над правилата, щото е прост... :D

Напротив, доколкото разбирам в тази тема се пледира точно за правила, които да позволят това - Пешо, Гошо или Тошо да е под или над правилата, защото някой е решил, че е прост или че не е прост. :dunno:
Аватар
Admin

Мнениеот TOYAGA » Чет Апр 05, 2007 7:57 pm

Тц. Не се пледира за тва, но както и да е...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 8:16 pm

Позволих си да спекулирам точно толкова, колкото и вие :)
Както сега се казва, че би било добре определени писания да бъдат затривани на основание глупост, тъпотия, неграмотност (първите две понятия мисля, че не могат да се формулират по общовалиден начин), така утре някой друг (и не е задължително да е тъп, или глупав, или неграмотен) ще каже, че негови писания са били изтрити произволно, незаслужено и т.н. кажете ми какво "правило" бих могъл да му цитирам тогава?

@PtD
Те правилата и сега не са толкова твърдо заковани, т.е. само определят някакви граници. Както и преценката е субективна дотолкова, доколкото се прави от хора. Но все пак е преценка за това доколко писанията отговарят или не на правилата, а не преценка за качествата на даден човек.

@all
Аз ви казах съвсем честно, че не мога да прилагам правило, изхождащо от личната преценка за качества като ум, възпитание и т.н. Аз не мога да си позволя да правя "официално" подобни оценки. Ако въпросните качества дотолкова липсват, че да е очевидно за почти всеки и да дразни почти всички, разбирам. Тогава се намесваме. Но след като едва ли някой от писалите в темата може да формулира критерии, по които да се преценяват тези качества, как смятате, че може ние да прилагаме подобно "правило" по начин, че форумът да стане по-приятен индивидуално за всеки от вас?
Аватар
Admin

Следваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта