@NovemberCharlie
Не мога да ти отговоря, без да рискувам да засегна някого, без да искам. Но все пак ще опитам, поне за някои от нещата
"инфантилни технически мисли (често доста опасни)" - това винаги го е имало. И винаги ще го има. Едва ли някой и нещо е в състояние да спре хората да мислят за самоделки и други такива неща, това просто им е в природата.
"бръщолевене на глупости, сцена на неграмотност" - ето за това става дума! В това понятие ти би включил едно, аз друго, някой друг трето - кое ще е меродавното, а? Има хора, които по моите критерии пишат неграмотно, но това не значи, че не чета постовете им с интерес. Има хора, които пишат глупости, офтопици, обаче понеже въпросните неща са смешни и забавни всички им се кефим - и такива постове ли да премахвам? Ще кажеш не, разбира се. Добре, но тогава пак някой трябва да решава кое за него е майтап и кое глупост, кой офтопик е по-смислен от друг офтопик и т.н. Да, това е задача на модераторите, но да се изпълнява тази задача въз основа само на лично мнение, а не на ясни правила..... ето че отиваме и към поста на Миро...
Съгласен съм за бой с тоягата. И както казах, прилагаме го. Трябва ли да обяснявам колко ника на въпросния Здравко са баннати? И не е само той, давам го само като най-фрапиращ пример, който на всичкото отгоре илюстрира и това, че понякога е невъзможно един проблем да бъде решен с технически и административни средства.
Проблемът е по какви критерии се извършва боя с тояга

Вие искате да преминем към изцяло субективна преценка. На мен пък ми е много трудно да приема такова решение за нормално. И изобщо не съм убеден в дългосрочните ползи от него.
И нещо друго, пак във връзка с поста на NovemberCharlie. На мен ми се налага да чета всичките глупости във форума, работа ми е, няма как. И въпреки това успявам да опазя нервната си система от тях, защото не им обръщам читателско внимание, а само модераторско. Те не ми пречат да пиша нещата, които искам да напиша, да участвам в темите, в които желая и да чета с удоволствие постовете на хора, които смятам полезни и интересни за четене.
Разбирам отлично, че някои хора вече не пишат. Позволете ми да изразя несъгласие с обобщението, че при всички тях причината е атмосферата във форума. Лично познавам и такива, които просто нямат времето, дори и да искат. И все пак, има такива, на които променения състав на форума в последните години им пречи, разбирам го, разбирам ги и тях, ако не искат да пишат - в свободното си време човек трябва да прави само неща, които му доставят някакво удоволствие.
Обаче малко не я разбирам идеята, че аз и модераторите трябва да осигурим подходяща среда за една група хора, ограничавайки силно (и най-лошото, чисто субективно) друга група хора. ОК, ясно е, че не всички са допринасяли, допринасят и могат да допринесат в еднаква степен за форума. Ясно е, че аз трябва да мисля за ценността на информацията в него. Но не е ли това най-лесния повод и претекст веднага да затрия половината потребители на форума и към 80% от активно пишещите в момента, повечето от които са още в тинейджърска възраст? И нима по този начин форумът не става изцяло зависим от няколко души, които ако пишат, всичко е ок, цъфти и процъфтява, а ако спрат да пишат, остава бездънната глупост и тъпота?
Пределно ми е ясно, че конкретно в нашия форум има липса на достатъчен брой хора, знаещи много, знаещи точната информация, пишещи грамотно и т.н., и т.н. И точно затова се стига до такива кризи, когато броят на тези хора поради една или друга причина намалее, временно или не толкова временно. Но подобна "форумна слабост" не мисля, че ще се реши с ограничаване на повечето потребители, само и само да им е комфортно на знаещите хора. Така само се създава своеобразна зависимост от тях (без да влагам нищо лошо в думата). решението на такъв проблем е единствено да има повече хора, които разбират и знаят много. Поправете ме, но мисля, че в момента в България все още няма достатъчно обективни условия за това (но хайде да не обяснявам кои са тези условия според мен, че краят не му се вижда)!
Разбира се, не може да оставим и простотията и глупостта да властват напълно и, прощавайте, ама в момента не е точно така, т.е. не властват напълно. Поне не за всички посетители. Но и не мога да създавам изкуствено среда, която да е приятна за някакъв ограничен (повече или по-малко) кръг хора. Не виждате ли, че и в момента се получава точно това - прилагайки някакви ограничения поддържаме известно спокойствие, но дори и в най-кратък момент на "отплесване" веднага се намира някаква "простотийка", която да избуи! Не разбирате ли, че при такъв възрастов състав на форума драконовските мерки ще създадат една напълно изкуствена и "стерилна" среда, но едва ли много повече от това и едва ли за дълго.
Единственият начин (според мен) да се създаде за даден кръг от хора среда, която да е съвсем приятна и безпроблемна за тях, е да бъде направен форум, в който да могат да пишат само лица, посочени от този кръг. Идеята е точно толкова абсурдна, колкото и ограничаването на достъпа за новите потребители например, но ако наистина някой смята, че това е начинът форумът да е приятен за него и че тогава би писал на воля, без да му се пречкат разни тинейджъри из темите, бих бил склонен на подобен експеримент. Само за да ви докажа, че едва ли нещата ще се променят толкова.
И да се върна към темата, че се отклоних леко... Вие искате правило срещу простотията, глупостта и т.н. Аз мисля, че не може да има такова правило. Може да има нещо, което не е правило, нещо друго. Правилото е нещо, което важи по еднакъв начин за всички, което не зависи от това дали аз смятам Пешо за прост или някой друг го смята за прост. Прилагането на лични правила, чисто субективни, е характерно за диктатурите. Аз лично не мога да прилагам подобно "правило", признавам си. Така че дори да го напиша, кел файда, като не "мога" да си го прилагам