Античалги : - ()

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Мнениеот lanzz » Вто Ное 13, 2007 4:20 pm

bikerider написа:@lanzz: аз не разбирам така Вонегът. Разбирам го по друг начин. Носталгията по затворените общности също я разбирам, но не споделям тълкуванието ти.

не в затвореността е ключа към щастието, а в простото и елементарно ежедневие. преди време като си говорехме с колеги (от IT-бранша) докато обядвахме, се оказа че на почти всеки в един или друг момент му се е искало да зареже всичко и да "хване гората" - я да ходи да гледа кози в родопите, я да ходи на село да гледа домати, все неща от този сорт, примитивни и down-to-earth.
Аватар
lanzz

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Ное 13, 2007 4:38 pm

lanzz написа:
bikerider написа:@lanzz: аз не разбирам така Вонегът. Разбирам го по друг начин. Носталгията по затворените общности също я разбирам, но не споделям тълкуванието ти.

не в затвореността е ключа към щастието, а в простото и елементарно ежедневие. преди време като си говорехме с колеги (от IT-бранша) докато обядвахме, се оказа че на почти всеки в един или друг момент му се е искало да зареже всичко и да "хване гората" - я да ходи да гледа кози в родопите, я да ходи на село да гледа домати, все неща от този сорт, примитивни и down-to-earth.
Ооо, повярвай ми, поне веднъж седмично ми минава през ума.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Ное 13, 2007 4:46 pm

did написа:Така че, не бързай с гмуркането. Има още време за глупости :D

Тук при мен е 22:45 :) Утре като съм на работа ще пишем пак...

@lanzz: е... това е ясно, бленуваното щастие в обятията на майката Природа. Ама като поостанеш в тия обятия майко мила. Искам да ги видя твоите колеги след 5 месеца гледане на кози какво ще мислят...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Вто Ное 13, 2007 4:56 pm

Чакайте и аз да се изкажа за communitу-тата. :)

Аз разбирам това, което Вонегът е казал, като lanzz. Акцентът във възприемането на primitive community обаче много често пада върху primitive отколкото върху community, а ми се струва, че трябва да е обратното и тогава primitive добива по-различен нюанс. lanzz го каза.

В близката ни история има един "проект", който доста активно черпи вдъхновение от идеята за една чиста, непосредствена и дружеска общност... Първичните (с други думи примитивни ;)) партийни организации към БКП би трябвало да осъществават това primitive community. "Чевенгур" на Андрей Платонов е прекрасна илюстрация какво се случва с тая утопия в едно насила модернизирано общество... стига до ГУЛаг.

След всичко това не казвам, че Вонегът не е прав, просто казаното от него е част от един разочарован и донякъде отчаян ляв проект... май :)

P.S.
Под ляв проект имам предвид пародоксалното съчетание на примитивизъм (в посочения смисъл) и модернизация/еманципация...
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот did » Вто Ное 13, 2007 5:00 pm

4getcredo написа:След всичко това не казвам, че Вонегът не е прав, просто казаното от него е част от един разочарован и донякъде отчаян ляв проект... май :)

не случайно Вонегът беше един от малкото превеждани на руски и български западни автори. Какви "интерпретации" има на писанията му... Истинска чалга!
Аватар
did

Мнениеот 4getcredo » Вто Ное 13, 2007 5:04 pm

did написа:... Истинска чалга!

Да! Да се върнем на чалгата! :agree: :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот did » Вто Ное 13, 2007 5:12 pm

4getcredo написа:
did написа:... Истинска чалга!

Да! Да се върнем на чалгата! :agree: :)

че кога сме се отклонявали от темата? ние си говорехме точно за примитивните общества ;)
Аватар
did

Мнениеот lanzz » Вто Ное 13, 2007 5:39 pm

bikerider написа:Ама като поостанеш в тия обятия майко мила. Искам да ги видя твоите колеги след 5 месеца гледане на кози какво ще мислят...

е, естествено, никой не е толкова наивен че да не си дава сметка за това :) въпроса е че влечението го има, носталгията по един по-елементарен и по-бавен начин на живот.
Аватар
lanzz

Мнениеот bikerider » Вто Ное 13, 2007 6:07 pm

lanzz написа:носталгията по един по-елементарен и по-бавен начин на живот.

Корените на стремежа към това, което наричаш бавен и елементарен живот, според Бауман е просто вечния стремеж да се избяга от несигурността. И честна дума като се замисля и съм искрен пред себе си, наистина това се корени и в моите стремежи да избягам сред природата. Планинското колоездене е един чудесен начин да се начеше крастата и да се осигури поне за момент връщане към тази атмосфера. Груповото XC осигурява едно почти идентично усещане с това на малките общности с тая разлика, че връзките и взаимните зависимости са временни. DH пък засилва индивидуалния момент, където живота ми е само и единствено в собствените ми ръце и крака и само аз контролирам посоката и скоростта. А в груповия DH виждам аналог на ловните групи на малките общности, по правило съставени от момчета/мъже, които търсят преживявания осигуряващи им високи дози адреналин едновременно с усещането за сигурност породено от чувството за принадлежност към групата.

В случая, който описваш, обаче, говорим за копнеж по примитивните затворени общности, където наблюдението от страна на общността и взаимната зависимост осигуряват до голяма степен държането на страха от несигурност под контрол. Обаче техническия прогрес, индивидуализацията и еманципацията правят връщането назад към такъв модел мисия невъзможна. Затова не считам мисълта на Вонегът за нещо повече от романтизъм. Точно затова считам колхозите и кибуците за безплодни опити на лявата идея за връщане към такъв живот. Със сигурност има хора, които копнеят за спокойната люлка на колективизма, осигуряваща им норми, които им осигуряват спасение от несигурността. Обаче тия хора са малцинство и ще намаляват все повече с победния марш на консуматорското общество. Неотрибализма като концепция също е донякъде решение, но му липсват стабилните връзки на малките общности, защото е ефимерен, а връзките в него нестабилни и неотрибалистките общности като правило са флуидни, а не солидни. Мtb-bg е един доста добър пример за такава общност, а последните нововъведения са точно опит за някакъв взаимен контрол на юзърите.

А чалгарите са типичен пример за чеда на консуматорското общество, които търсят своето щастие в ритми връщащи ги на ниво близко до това в примитивните общности. Ритми, които обаче не им налагат контрола на общността. Общо взето доста добър баланс между двете противоречиви концепции, съответно отлична идея за продукт. Затова казвам, че чалгарите са обречени на щастие, защото се връщат назад към примитивния модел. Което обаче ги обрича и на други неща, за които малко от тях си дават сметка.

Edit:
http://www.dnes.bg/article.php?id=43683

:bigeyes::rofl::rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Ное 13, 2007 7:09 pm

"Не нося фуражка, не ходя с Пепеляшка, искам Сашка на задна прашка!" :rofl::rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Ное 13, 2007 7:11 pm

bikerider написа:"Не нося фуражка, не ходя с Пепеляшка, искам Сашка на задна прашка!" :rofl::rofl::rofl:

що бе? какво не ти харесва в разсъжденията на лирическия герой? това са си съвсем нормални рими за поет с три промила кръв в алкохолообръщението.
Аватар
did

Мнениеот Presize » Вто Ное 13, 2007 7:22 pm

леелеее какво изписахте вие :bowdown:
Аватар
Presize

Рейтинг: 1091

Мнениеот bikerider » Вто Ное 13, 2007 7:25 pm

did написа:
bikerider написа:"Не нося фуражка, не ходя с Пепеляшка, искам Сашка на задна прашка!" :rofl::rofl::rofl:

що бе? какво не ти харесва в разсъжденията на лирическия герой? това са си съвсем нормални рими за поет с три промила кръв в алкохолообръщението.

Напротив, кефят ме на максимум като коментар на Сашкините цици :rofl:
Плюс това са чудесна илюстрация за анти-попфолк чалга :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Genata » Вто Ное 13, 2007 10:18 pm

това чалгарите не са хора.Като ги гледам смисъла на живота им е да отидат в някоя евтина дискотека и да се напият,а няма нешто по- забавно от това да се сбият за глупости.На кратко жалко подобие на хора :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Genata

Рейтинг: 1200

Мнениеот bluskanie » Вто Ное 13, 2007 10:21 pm

Фамилията ти да не е Панчев? Майка ти да не е преподавател по английски? :rofl:

Айде поздрав!

http://vbox7.com/play:1afd2f1f

"Сийке, комшийке моя. У! А!... :rofl: :rofl: :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Genata » Вто Ное 13, 2007 10:57 pm

A твойта майка да не е Ивана а баща ти Кондьо :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Последна промяна Genata на Вто Ное 13, 2007 11:00 pm, променена общо 1 път
Genata

Мнениеот bluskanie » Вто Ное 13, 2007 10:59 pm

олицетворяваш тая иконка :gren:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Genata » Вто Ное 13, 2007 11:03 pm

Слушаи си чалгата и млъквай :D
Genata

Мнениеот bikerider » Сря Ное 14, 2007 3:55 am

bluskanie написа:олицетворяваш тая иконка :gren:

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Сря Ное 14, 2007 6:41 pm

Смърт за хейтърите и от двата лагера!
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bikerider » Сря Ное 14, 2007 8:25 pm

Мразим хейтъри!!! :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот Isidor » Вто Ное 20, 2007 1:35 am

Специален поздрав за всички с Константин - Ще те върна в първи клас и пак с Константин - Кой живее в гаража :beer: :beer: :beer: :D
Чалга рлз :bowdown:
П.П. Ругатни приемам само на ЛС :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Предишна

Назад към Бла - Бла