Спирачки-дясна предна или лява задна?

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Спирачки-дясна предна или лява задна?

Мнениеот TiratroN » Съб Май 04, 2013 3:25 pm

Здравейте!
Ето пак ми хрумна нещо интересно от живота на велосипеда.
На времето когато колелетата още бяха с контра и ръчна предна спирачка , въпросната ръчна спирачка се слагаше на дясната ръка.
Тук е мястото , всеки който е ползвал лява ръкохватка (и не е бил левичар, естествено) да го каже.
И с тази дясна ръкохватка съм карал колело много време. След като поотраснах си купих първото колело със скорости. И там видиш ли , предната спирачка беше на лявата ръка. Тъй като нямах доверие на тия от магазина , веднага хвърлих обвиненията върху тях и след като разглобих велосипеда си до последното болтче, смазах и центровах всичко, сложих предната спирачка на дясната ръка където и е мястото . На лявата ръка сложих задната.
И се мина време...

И пак си купих велосипед със скорости и пак разбирам че дясната е лява. Обаче тоя път са хидравлични. И не ми се играе да ги сменям (а май и не може :) ). Набивам си го в главата :
дясно -задна, дясно - задна, дясно - задна. И така вече няколко месеца.
Онзи ден решавам да ударя една задна спирачка на един завой и пак посягам към лявата ръчка. Кога ли ще се прецакам...

Как мислите? Кой идиот едно време е тургал предните спирачки на дясната ръка и дали си заслужава строенето на машина на времето за да отида и да му цапна един ?
А дали не е било обща народопсихология... ?

И тук се сещам за спирачката при моторите. Ами тя е вдясно. Тогава ?
Явно стандарта за дясно разположена ръкохватка си идва от моторите. До тук добре.
Тогава защо при велосипедите дясната е задна?
Явно друг трябва да бъде цапнат...кой ли?
TiratroN

Рейтинг: 1225

Re: Спирачки-дясна предна или лява задна?

Мнениеот radeviq » Съб Май 04, 2013 4:05 pm

Сбърканите англичани имат каквото ти трябва :D цък
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот PtD » Нед Май 05, 2013 7:44 pm

Понеже карам и мотор и колело, ползвам и двете позиции. Никога не съм имал проблем.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот TiratroN » Чет Май 09, 2013 1:16 pm

Продължителната работа по един и същ начин изгражда устойчиви навици.
Едно време велосипедите имаха крачна спирачка (контра). Вече след доста години когато преминах на ръчни спирачки, отначало ми беше кофти и често бърках при спиране, но за няколко пъти навика беше подтиснат. Обаче установих нещо интересно. Подсъзнанието винаги пази старите навици.
Три години след като карах само с ръчни спирачки ми се случи да се движа по пътя и да зяпам настрани, при което съзнанието ми беше поело на автопилот. Улицата не беше натоварена и просто се носех по инерция. Обаче по едно време нещо внезапно изскочи пред мен и най-изненадващо краката ми потърсиха контрата. След няколко десети от секундата се задействаха и ръцете и проблема беше овладян. Обаче факта си е налице - никога не се знае кога старият навик ще бъде изпълнен подсъзнателно.
И ако с контра не съм карал вече над 15 години, то с предна спирачка лява карам само от една две години и ме е страх че навика още е жив. При екстремна ситуация в завой, когато предната спирачка е забранена е голяма вероятността да натисна лявата спирачка - ПРЕДНАТА.
TiratroN

Мнениеот Antares » Чет Май 09, 2013 1:22 pm

Заглавието е доста зле формулирано. Ако предната ми спирачка е от дясно, задната къде да я сложа? По средата?!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот TiratroN » Чет Май 09, 2013 4:09 pm

Antares написа:Заглавието е доста зле формулирано. Ако предната ми спирачка е от дясно, задната къде да я сложа? По средата?!

Заглавието е майтапчийски формулирано :)
TiratroN

Мнениеот b1k3ra » Чет Май 09, 2013 8:05 pm

По-скоро при моторите е променено по други съображения:
От ляво са само манипулаторите за скорости (лява ръка съединител, ляв крак скоростен лост)
От дясно са спирачките (дясна ръка предна, десен крак задна)

Ако бяха разменени лостовете на ръцете както е при колелата щеше да е голяма кашата предполагам.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Antares » Пет Май 10, 2013 8:16 am

Аз доколкото знам точно при колелетата разположението на лостчетата е съобразявано с подаването на сигнали при движение. И понеже се е смятало, че задната спирачка е по-важна за спиране, пък левия завой - по-важен за сигнализиране, са сложили лоСчето за задната спирачка отзадИ.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Назад към Бла - Бла