Ето пак ми хрумна нещо интересно от живота на велосипеда.
На времето когато колелетата още бяха с контра и ръчна предна спирачка , въпросната ръчна спирачка се слагаше на дясната ръка.
Тук е мястото , всеки който е ползвал лява ръкохватка (и не е бил левичар, естествено) да го каже.
И с тази дясна ръкохватка съм карал колело много време. След като поотраснах си купих първото колело със скорости. И там видиш ли , предната спирачка беше на лявата ръка. Тъй като нямах доверие на тия от магазина , веднага хвърлих обвиненията върху тях и след като разглобих велосипеда си до последното болтче, смазах и центровах всичко, сложих предната спирачка на дясната ръка където и е мястото . На лявата ръка сложих задната.
И се мина време...
И пак си купих велосипед със скорости и пак разбирам че дясната е лява. Обаче тоя път са хидравлични. И не ми се играе да ги сменям (а май и не може

дясно -задна, дясно - задна, дясно - задна. И така вече няколко месеца.
Онзи ден решавам да ударя една задна спирачка на един завой и пак посягам към лявата ръчка. Кога ли ще се прецакам...
Как мислите? Кой идиот едно време е тургал предните спирачки на дясната ръка и дали си заслужава строенето на машина на времето за да отида и да му цапна един ?
А дали не е било обща народопсихология... ?
И тук се сещам за спирачката при моторите. Ами тя е вдясно. Тогава ?
Явно стандарта за дясно разположена ръкохватка си идва от моторите. До тук добре.
Тогава защо при велосипедите дясната е задна?
Явно друг трябва да бъде цапнат...кой ли?