Тема за тъпи въпроси

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Тема за тъпи въпроси

Мнениеот Yavkata » Нед Дек 16, 2012 7:57 pm

Пиши на joropc или на някой от Габровци или Севлиевци , ако познаваш от тях. И това не е мнение за Тъпи въпроси ами си е за друга тема. Примерно Индивидуални карания. Все пак една от основните цели на този форум е именно това Планинското каране :wavey:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Нед Дек 16, 2012 8:24 pm

XaCkBuTukC написа:.. абе как в гъгъл ърт мога да разбера една пътека дали става за каране или ще е за носене..

Няма как в ГЪ да направиш това, поради простата причина, че пътеките не се виждат. Ако нещо видиш в Google Earth или в maps.google.com->satellite, то това е път, било черен или асфалт или противопожарна бразда. Ако някой ти разправя, че намира пътеки с GE, не му вЕрвай.. :8D:

Мой съвет е, ако си търсиш нови маршрути, в частност и пътеки, бих ти препоръчал да почнеш с топографските карти на Domino. Ако малко се потрудиш, може и да си ги калибрираш и тогава директно си вадиш проекто трака. От тази година, Domino покриват дефакто целият ЦБ в мащаб 1:50К, което е предостатъчно за планиране. От собствен опит твърдя, че тези карти са невероятно точни (засичал съм ги в ГЪ на компщтъра и на терен) вкл. и за пътеки, както и немаркирани пътеки.Естествено, не са маркирани всички пътеки, ама то няма и да се появи такава карта. За Централен Балкан, бих ти препоръчал и топогравската карта на Троянски Балкан (макар мащаба й да беше май 1:70К), която обхваща почти всичко интересно от ЦБ, без Тетевенски Балкан. Така наречените "руски" военни карти са най-точните откъм топография за мен, но уви не и за търсене на нови пътеки, тъй като една голяма част от пътеките, обозначени върху тях, са вече са черни пътища.

P.S. а да, даже и с картите, които изброих, няма как да разбереш дали ще е за каране или за носене, поради това че от картата можеш да добиеш горе долу представа (доста груба такава при мащаб 1:50К) за средния наклон на даден участък, но не и за вида на терена. Очевидно е, че за даден наклон, трудността може да се промени драматично от борови игличнки до търкалящи се камъни.. :)

Естествено, трети вариант е да вземеш наготово някоя пътека, публикувана във Форума напр. :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот XaCkBuTukC » Нед Дек 16, 2012 9:27 pm

Yavkata написа:Пиши на joropc или на някой от Габровци или Севлиевци , ако познаваш от тях. И това не е мнение за Тъпи въпроси ами си е за друга тема. Примерно Индивидуални карания. Все пак една от основните цели на този форум е именно това Планинското каране :wavey:

е той въпроса беше само за гугъл :) другото ей така.. :) ще се обмисли още малко :) и ще се пусне в друга тема в друг раздел
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот Yavkata » Пон Дек 17, 2012 6:01 am

Колегата хсІІ е пцолютно прав.Само по ГЪ като става въпрос за пътеки( всъщност си се виждат доста от тях в моментите когатоне са в гора) не може да прецениш дали стават за каране или ще носиш Нагоре. Надолу по-голямата част от пътеките и без пътеките стават за каране , но пък това много зависи от уменията на байкъра. Тук акцентирам върху терена и настилката, без растителността. Хубаво обраслата със шипки или клек пътека изисква други умения. :D Грубо може все пак да прецениш по относителния наклон как ще бъде пътеката или склона. Но планирането на маршрут САМО по ГЪ си има и свойте предимства - често приключението е гарантирано :eyebrow:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Пон Дек 17, 2012 11:56 am

Ако маршрути можеше да се планират само по гуглето, нямаше подготовката на един 5-дневен маршрут да отнема една година, в която доста хора да проучват с GPS терена на място по 20 дни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dob111 » Пон Дек 17, 2012 12:19 pm

Yavkata
Но планирането на маршрут САМО по ГЪ си има и свойте предимства - често приключението е гарантирано

:agree:
Не съм грамотен в друга софтуерна среда за география, но определено ГЪ е Машината за мечти и идеи за мен. Разбира се, не се виждат всички пътеки, но за едно "частно" каране от нахъсани хора не е и 100% нужно - така бихте могли да бъдете "първооткриватели"...
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот XaCkBuTukC » Пон Дек 17, 2012 7:25 pm

:) Дам откривателството е голяма работа ! :) пролетта ходихме на делтата на р.Ропотамо по някакви изпринтирани разпечатки от ГЪ и разказа на човек ходил там :) е да ама по едно време срещнахме едни местни който ни светнаха къде още можем де отидем :) и беше яко.
За сега сме в проекто план :) а в централен балкан.. мисля че габровци вече всичко са открили :D
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот Yavkata » Пон Дек 17, 2012 7:41 pm

Всъщност се оказва , че не е съвсем така ;)
Аватар
Yavkata

Мнениеот Antares » Пон Дек 17, 2012 8:55 pm

Габровци са открили авантата :P
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот war_shadow » Съб Дек 22, 2012 11:31 pm

Някой знае ли дали Apple Earpods ще станат на samsung galaxy s plus?Спешно ако може :)
Аватар
war_shadow

Рейтинг: 1207

Мнениеот VOLATGE » Нед Дек 23, 2012 9:09 am

Стават.
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот war_shadow » Нед Дек 23, 2012 12:23 pm

Благодаря много :) :beer:
Аватар
war_shadow

Рейтинг: 1207

Мнениеот exiteyes » Пон Дек 24, 2012 5:43 pm

Black Market Killswitch - има ли някой тук измежду вас, който да кара такава рамка?

Едит: Естествено, че знам какво е slope, но едва ли това е критерии, за да я има някой.
Последна промяна exiteyes на Пон Дек 24, 2012 6:22 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 24, 2012 6:13 pm

Предполагам знаеш какво е slopestyle?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Petrow™ » Вто Дек 25, 2012 12:19 am

Понеже няма тема за адски, мега, хипер, ултра, гига тъпи въпроси, пиша тук.

Искам да попитам ограденото на снимката в червено спейсър ли се нарича ? И също да попитам може ли да се кара без него, или може ли да се скъси, защото тека ми е адски грозно. И каква е ролята която играе ?
Аватар
Petrow™

Рейтинг: 1203

Мнениеот Hell_Man » Вто Дек 25, 2012 12:43 am

Petrow™ написа:Понеже няма тема за адски, мега, хипер, ултра, гига тъпи въпроси, пиша тук.

Искам да попитам ограденото на снимката в червено спейсър ли се нарича ? И също да попитам може ли да се кара без него, или може ли да се скъси, защото тека ми е адски грозно. И каква е ролята която играе ?

"Шайбите", които повдигат кормилото от рамката по стержена на вилката се казват спейсъри (ограденото в червено). Могат да се махнат, като отрежеш стержена с нужните милиметри и си завинтиш кормилото без тях.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот PtD » Вто Дек 25, 2012 2:01 am

Проблем ще е ако скъсиш вилката, след което смениш рамката и новата се окаже с по-дълго чело... или пък смениш чашките и новите са по-високи... и ще се окаже, че вилката, която струва повече от рамката, е непригодна за новата рамка. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Petrow™ » Вто Дек 25, 2012 12:56 pm

Значи по-добре да си остане така ?
Аватар
Petrow™

Рейтинг: 1203

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 25, 2012 1:52 pm

да
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Brake Booster

Мнениеот n0thing » Сря Дек 26, 2012 7:26 pm

Здравейте :beer: Тъй като съм тъп искам да попитам за какво служи Brake Booster-а ...
Bисете отпуснато
Аватар
n0thing

Рейтинг: 1185

Re: Brake Booster

Мнениеот did » Сря Дек 26, 2012 9:53 pm

n0thing написа:Здравейте :beer: Тъй като съм тъп искам да попитам за какво служи Brake Booster-а ...

Кажи за вилка или рамка. Каква вилка или каква рамка. В повечето случаи просто не служи за нищо, само тежи и добавя твърдост към усещането на лостчето. При стоманена рамка увеличава усещането за твърдост в спирачката осезаемо. Обикновено вместо поставянето на това тежко нещо, подобен ефект се постига с качествени жила и брони.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот milestone » Сря Дек 26, 2012 10:45 pm

Petrow™ написа:Значи по-добре да си остане така ?

Е, съвсем лесно можеш да ги преместиш спейсърите над лапата и да видиш дали ще ти допадне естетически. Стойката ти върху колелото обаче ще се промени ако такива дреболии имат значение за теб.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Re: Brake Booster

Мнениеот PtD » Чет Дек 27, 2012 5:15 am

n0thing написа:Здравейте :beer: Тъй като съм тъп искам да попитам за какво служи Brake Booster-а ...

Пречи на рамката (или вилката) да се разтваря при натискане на спирачките.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Любопитно ми е?

Мнениеот Tenchoy99 » Чет Дек 27, 2012 8:43 pm

Здравейте.Любопитно ми е дали ще ми се пукне скоро челото,защото карам рамка примус с вилка травис трипъл която е издърпана на 240мм.От значение ще ми е ако ми помогнете. :)
Tenchoy99

Рейтинг: 1200

Мнениеот rastroist » Чет Дек 27, 2012 9:06 pm

Човек ще се пукне!
Питал си за да се ебав*ш ,но за да се таковаш трябва да добиеш доста опит поне 2-3години и да прецакаш поне 2-3 в пазара ,дори неволно :agree:
ще си избълвам лайната за месеца ,през който ме няма

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Рейтинг: 1021

Мнениеот Bace_kz » Пет Дек 28, 2012 3:27 am

Как са условията за ски на Пампорово :bawling: ?
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот xcrider » Пет Дек 28, 2012 3:47 am

+10Ц ...
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот presiqn » Пет Дек 28, 2012 9:44 pm

Баба ми си взе някъв лаптоп DEEL незнам къв модел даже не съм го и виждал,ама не може да пише на български (не български с фонетица а обикновенния). Смисъл долу натиска на BG ама се пише на Английски.
presiqn

Рейтинг: 1116

Мнениеот venko » Пет Дек 28, 2012 9:55 pm

presiqn написа:"

И к'во?!?! :popcorn:
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот presiqn » Пет Дек 28, 2012 10:01 pm

venko написа:
presiqn написа:"

И к'во?!?! :popcorn:
Как и кво бе неможе да пише на български може само на английски. :banghead:
presiqn

Рейтинг: 1116

ПредишнаСледваща