Тема за тъпи въпроси

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Тема за тъпи въпроси

Мнениеот GECKO » Пон Мар 02, 2015 1:33 am

moridinbg написа:Защо няма стеншъни от карбон?

CF изисква смола за да се запечатят влакната във окончателната форма (1).
Алтернативата би-била да се изтъче цялата тръба на едно, но дори тогава трябва да се запечати (1+2).

Смолата става гладка (Твърде гладка) и като резултат уплътнителите, както и прецизни втулки биха лепнали по нея (1).
След време тази смола може все пак да се поизноси => ще яде същите уплътнители и/или ще тече покрай самите влакна (1).

За да се разпредели усилието от захвата при короните, също и да не се нарушава покритието, трябва да има удебеляване или метални пластинки (1+2+3).
В случай, че се прави едно коронна вилка трябва да се карбонизира цялото горнище (2+2).

Примери: Manitou Dorado (3)
DT Swiss *.* (2)

Където:
1 = Технически затруднения
2 = Неприемливо висока цена
3 = Липса на значително подобрение в теглото

Последните 3 са отговора на твоя въпрос: Защото ще е трудно, технически неоправдано и толкова скъпо, че няма да има кой да оправдае покупката (Lexus LFA в свят, в който съществува R35)...
Освен някакви ценители в ограничен брой (в случай че все-пак се направи като хората)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот emo_gp » Съб Мар 07, 2015 9:55 pm

Колеги осезаема ли е разликата в стабилността ако се премине от 2.2 на 1.8, става дума за задна гума? Разбирам, че зависи от вида гума, грайфер, терен и др. но ме интересува принципно!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот bio » Нед Мар 08, 2015 9:59 am

emo_gp написа:Колеги осезаема ли е разликата в стабилността ако се премине от 2.2 на 1.8, става дума за задна гума? Разбирам, че зависи от вида гума, грайфер, терен и др. но ме интересува принципно!

да осезаема е ... точно 0.4''=1см - по-скоро зависи от стила на каране.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emo_gp » Нед Мар 08, 2015 10:14 am

Стила на каране е xc. Питам понеже ще сменям скоро задна гума и ми се ще да ми олекне малко педалирането!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот bio » Нед Мар 08, 2015 10:33 am

emo_gp написа:Стила на каране е xc. Питам понеже ще сменям скоро задна гума и ми се ще да ми олекне малко педалирането!

ами заякни и какво значи да олекне педалитерането ?!? да си намалиш съпротивлението ли ?!? повярвай ми точно това не ти проблем ...
моля те покажи каква гума караш в момента (точния модел - телена/сгъваема) и каква смяташ да вземеш.
с какви шини караш ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emo_gp » Нед Мар 08, 2015 10:53 am

Не се изразих правилно, да намаля съпротивлението мисля. Гумата ми е Maxxis Ikon 2.2 26 цола сгъваема, шината е Mavic Cross Max Disc 559x17 направена безкамерна! Не съм решил точно каква ще взимам, просто ми мина през ума за по-тясна гума! Определено приемам съвети!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот PowerSlide » Нед Мар 08, 2015 5:59 pm

emo_gp написа:... да намаля съпротивлението мисля.

Спри да мислиш, не пипай Ikon-a (в този случай).
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот bio » Пон Мар 09, 2015 1:10 pm

ами комбинацията ми звучи добре. наистина не я питай ...
освен, че е много съмнително дали ще намалиш съпротивлението и ще се движиш по-бързо, то е 100% ще загубиш сцепление с терена и по-често ще ти превърта задното колело.
карай си Ikon-a и си свиркай, ако искаш да фъркаш ... наблегни на физиката.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emo_gp » Пон Мар 09, 2015 1:18 pm

Много Ви благодаря за отговорите! :beer: Икона ми е за смяна и въпроса ми бе по-скоро теоретичен, та се колебаех за ширината на бъдещата гума, но вече си направи извод! Благодаря!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот kobso1245 » Сря Мар 11, 2015 5:56 pm

Такааа, понеже преди месец и нещо е*ах мамата на резбата на едното ухо за спирачка на вилката и чак днеска успях да я занеса(надявах се да ми сложат пружинка, но уви-нямало достатъчно мат'рял :Д), само ми навиха за 7-ца болт резба.
Въпросът ми е следният-чух, че имало вариант да се ползва алуминиев болт и в случай, че без да искам пренавия(отново..) болта да се прецака само резбата на болта(че повече резба на вилката не може да се прави...), тааа-някой да ползва такъв? Изобщо би ли свършил работа или да си си взема обикновен, пък да диря някой с динамоментричен ключ да ми ги натяга както трябва?
Мерси предварително.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот krisko_pinkbike » Съб Мар 14, 2015 2:22 pm

Купих си от лидл силиконово масло (силиконов спрей) и пише, че предотвратява скърцането на пластмасови части. Това до тук е ясно, но има ли и някои други приложения?
Карането на колело не е нещо, с което просто се занимаваме ... А начинът по който изразяваме себе си!
Аватар
krisko_pinkbike

Рейтинг: 1152

Мнениеот zafirovp » Вто Мар 17, 2015 1:09 am

Кога отварят трасетата на Боровец, че да започвам да броя дните?
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот kulkata » Вто Мар 17, 2015 3:43 pm

zafirovp написа:Кога отварят трасетата на Боровец, че да започвам да броя дните?

Ски сезонът още не е приключил.И като гледам колко сняг има,може и да го удължат. :)
Така,че може би бързаш.
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот sonscp » Пет Мар 20, 2015 2:13 pm

Преди 3 месеца си купих телефон от технополис с 2год. Гаранция. От месец и нещо телефона не ми приема sd картата. В смисъл, приема я и след 5 минути изписва, че е повредена и не може да работи. Рестартирам телефона и картата тръгва, след 5-6 минути пак старата история. Пробвах картата на друг тел и една седмица работи без проблем. Дали ще ми приемат гаранцията?
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот boriss13 » Пет Мар 20, 2015 2:19 pm

Естествено че ще ти я приемат.Ако се дървят спомени съюза за защита на потребителите...
Все пак пробвай го с друга карта.
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот papinu » Пет Мар 20, 2015 2:55 pm

boriss13 написа:..Ако се дървят спомени съюза за защита на потребителите...

Колегата е искал да каже: КЗП (Комисия за защита на потребителите).
Гаранцията не се обслужва от търговеца, а от гаранционен сервиз. В гаранционната карта трябва да е упоменато кой(и) е(са) и как да се свържеш с него(тях).
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот boriss13 » Пет Мар 20, 2015 5:12 pm

papinu написа:Колегата е искал да каже: КЗП ....

:agree: Точно.
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 20, 2015 8:00 pm

krisko_pinkbike написа:Купих си от лидл силиконово масло (силиконов спрей) и пише, че предотвратява скърцането на пластмасови части. Това до тук е ясно, но има ли и някои други приложения?

Мда, става за семеринги и други гумени части. Идеално е за напръскване на уплътненията на автомобилните врати, за да не залепват зимата вратите.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот troll4et0 » Съб Апр 11, 2015 10:59 pm

Коя гума "държи"(камъни,мокро,идиотщина и т.н.): Schwalbe Albert или Nobby Nic(иде реч за performance линиите)? Имах два Albert-a :D , за цената си бяха ок, но се чудя Nobby Nic-а по-добре ли ще е...не че като задна ще е особено животоспасяваща :dontknow: ,но все пак от нея се иска да не се прещипва като надуши камък,защото ще се кара с вътрешна(с Albert-a особени проблеми не е имало).Nobby-то беше по-леко,т.е. ме притесняват евентуалните снейк байтове :D
При тези обстоятелства коя да избера?
:slug:
Аватар
troll4et0

Рейтинг: 1258

Мнениеот bio » Нед Апр 12, 2015 6:34 am

troll4et0 написа:При тези обстоятелства коя да избера?

Maxxis ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот spirov92 » Нед Апр 12, 2015 8:51 am

Тролче, от моя опит с Nobby Nic (стария) не държи особено добре на мокро. Не че някоя гума много държи. :D Аз ги карах безкамерни и няколко пъти съм ги късал на остри камъни – 3-4 милиметрови дупчици, точно колкото да не може да запуши бозата. Като цяло нобито е компромис, доста лека (2.4 е 700 гр) е и достатъчно добра за по-внимателно каране. По-скоро бих ти препоръчал Hans Dampf – допълнителното тегло се ядва, а е много по-стабилна и корава гума.
spirov92

Мнениеот troll4et0 » Нед Апр 12, 2015 1:21 pm

Явно няма да е Нобито :D . Теглото в случая не ми е приоритет, въпроса е да не се пука от всичко. Понеже мекицата в разгара на сезона на ХС състезанията не я карам много и реших да мина по-тънко, ама май няма да я бъде :D . Hans Dampf 2.35 ще се побере отзад на рамката(RAM XC2),но при кал няма да ми е много гот(в предвид,че Швалбетата са по-"балонести" от Максис същия размер).
Като предна карам Максис Минион 2.35 и май е най-държащата и непробиваема гума,която имам :D ,та за да мина пак не толкова дебело да лепна ли един Минион и за задна, та положението да заспи :dontknow: .В момента обаче са ми ограничени средствата,което също е фактор :D и още си мисля дали ще има ли особена разлика с Алберта(който смятам,че при кал по-малко ще се задръства,но е по-тънък,което значи по-лесно прещипване...не че с моите кила мога да прещипя всяка гума,но е хубаво този риск да е сведен до минимум)? Спор няма,че хубава гума е инвестиция,но за моите "цели" струва ли си разликата в цените?
Аватар
troll4et0

Мнениеот m30b25 » Нед Апр 12, 2015 6:38 pm

Искам да попитам дали мога да направя една комбинация...Лостче и маркуч шимано-калипер - коде р.Шиманото е с минерално масло а авид-а с дот ?
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот spirov92 » Нед Апр 12, 2015 9:47 pm

Не! Маслото от едното уврежда уплътненията на другото. Виждал съм шиманско лостче на magura калипер, но и двете са с минерално.
spirov92

Мнениеот bio » Пон Апр 13, 2015 8:14 am

това с маслото не знам дали е много вярно. по-скоро dot-a ще разкара уплътненията на shimano-то. незнам доколко обаче експеримента си заслужава и е приложим.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот troll4et0 » Пон Апр 13, 2015 9:01 pm

Ей това вече ще е тъп въпрос :D .След малко размишления реших да взема един Минион за задна :D .Ама сега проблемът е,че DHR варианта от 40лв. го няма наличен из всеизвестните БГ сайтове. Проблем с намирането на DHF нямам(дори от същото място ще се сдобия и с накладки,което автоматично ме услеснява :D ). Та въпросът е зле ли е DHF да се кара и като задна, то не случайно хората са си направили две разновидности на Минион,ама обстоятелствата налагат това.
Ако не е много удачен този вариант Максис Адвантидж 2.25 как е :dontknow: ?
Аватар
troll4et0

Мнениеот spirov92 » Пон Апр 13, 2015 9:42 pm

Аз съм карал Minion DHF като задна, и други хора съм виждал да го правят. Моята беше мека смеска и бързо замина, иначе си става. Между другото не си отговаряше на обявения размер - уж 2.5, а не беше повече от 2.3.
spirov92

Мнениеот PowerSlide » Вто Апр 14, 2015 5:57 am

Тролче, въпросът ти изобщо не е тъп. Като слагаш гуми на тренировъчното имай предвид следното - не е добре да има голяма разлика в поведението между тренировъчното и състезателното. А в случая ще стане така - тежка тренировъчна мекица с трудно въртящи се, но с отлично сцепление гуми срещу лек твърдак с леки и не особено държащи гуми. Разликите са огромни, и като се качиш на състезателния твърдак - "излиташ", обаче изчезва стабилността с която свикваш на мекицата с добри като сцепление гуми. Трябва пак да търсиш границата при спускане с твърдака, което е съпроводено с голяма вероятност от контузии. Затова най-добре е двата велосипеда да са с едни и същи или много близки по показатели гуми. По-добре се откажи от АМ гуми за тренировъчното.
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот zafirovp » Сря Апр 22, 2015 10:22 pm

Нормално ли е като разгъвам заден шок без въздушно налягане във преливника да има симптоми на въздух във маслото?
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот bio » Сря Апр 22, 2015 10:31 pm

zafirovp написа:Нормално ли е като разгъвам заден шок без въздушно налягане във преливника да има симптоми на въздух във маслото?

какви са симптомите на въздух в маслото ?!? иначе да няма да работи добре ... и маслото ще се пени.
анти-каски !!!
Аватар
bio

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла