[quote="bikerider"]
Говориш сякаш добро и лошо са неизменни абсолютни понятия, които винаги са били такива каквито са. Което не е така, добро и лошо са човешки понятия и като такива търпят развитие. Дори застоя им в някоя религия е също развитие, само че отложено.
В тоя ред на мисли, какво значи "нормален"? Доскоро да слушаш чалга беше ненормално, вече е нормално. Всичко е относително, всичко се променя с времето и точно затова някой трябва да пази пазачите, защото те дефинират добро и зло. Вчера наркомани хванати с еднократна доза бяха престъпници, демек лоши. Последните промени в закона изведнъж ги направиха не-престъпници, а болни хора каквито са, тоест "добри" ама пострадали от "лошите".
Давам ти пример как с една елементарна промяна в един единствен закон понятията добро и лошо могат да се преобърнат.
[/quote]
Знаех си, че ще ме питаш за "доброто" и "злото".

Аз говоря за добро и зло в най-простичкия смисъл - който убива - лош. Който краде - лош. Който лъже - лош. Такива най-простички нещица. "Нормално" в този смисъл, че човек осъзнава кое е лошо и кое добро, а не дали слуша чалга или не и т.н. Това са подробности, които са без значение. Не можеш да отречеш, че има няколко елементарни правила, които, ако се спазваха, това щеше да доведе до сигурността, за която говоря. Тези елементарни правила трябва да се знаят от "пазачите" и да се спазват. За това говоря.
[quote="bikerider"]
Това е най-нормалното нещо на света в днешното общество - да гледаш собствената си изгода. В далечното минало е било на мода да си мъченик, да даваш живота си за "обща" кауза. Така е било устроено обществото и вярванията.
В по-нови времена е било модно да си герой, да умреш за държавата и народа, а те в отплата да те помнят вовеки-веков. Така е било устроено обществото и вярванията.
В днешно време всичките тия неща, които индивида е правил за колектива отпадат - така е устроено обществото. Най-нормалното нещо в днешното общество е да си индивид и да мислиш за собствената си изгода. Ако мислиш обратното, погледни назад в историята и ми посочи по-добър вариант.
[/quote]
Аз съм абсолютно съгласен с теб, че това е най-нормалното нещо в момента. Но точно за това не може да се получи това, за което аз говоря.
[quote="bikerider"]Защото повечето сигурност изисква ред, изисква закони, изисква по-малко ентропия. Което налага рамки, които ако излезеш от тях се превръщаш в "лош".
[/quote]
Абсолютно, но тези рамки няма нужда да са толкова тесни. Те НЕ са толкова тесни.
[quote="bikerider"]
Съвсем не си прав за това. Може да е имало сигурност донякъде, но пълна свобода определено не е имало. Пълната свобода би ми дала основание да искам хубавата жена на по-слабия пич от съседната пещера и да му разбия кратуната, за да я взема. Това как се връзва със неговата сигурност???[/quote]
Това зависи от жената. Ти имаш свободата да отидеш да си я поискаш. Ако тя иска - идва с теб без да му разбиваш главата на онзи. Ако не иска - тръгваш си пак без да му я разбиваш. Какво "не свободно" виждаш в това? Ти ще кажеш - ми аз мога да му я разбия и да си я взема насила. Ми това е едно от простите правила, които трябва да се спазват. Свободата не е пълна, но пък сигурността е на ниво.
[quote="bikerider"]
Е добре сам казваш, че се компенсира едното с другото. Кажи един вариант в който растат и двете? Единствения вариант, който виждам е просто да се подмени смисъла на тези понятия, което не те прави прав.
[/quote]
Да, едното компенсира другото до една степен. В смисъл - както казах, в началото има пълна свобода. После обаче хората стават повече и се налагат закони, които казват - не можеш да счупиш главата на ближния и да му вземеш жената. Иначе - затвор. Оттук следва по-малко свобода, но повече сигурност. Така се налагат още 5-6 "елементарни" закона, ограничавайки свободата, но до толкова. Оттам нататък се изграждат системи, които осигуряват сигурността, без да ми казват изрично - "не можеш да носиш ножичка в самолета, че може да го отвлечеш". Не е невъзможно по моему.
Разбира се, аз говоря съвсем елементарно, всичко е доста по-сложно, но ако има желание може да се постигне. Лошото е, че управниците не им пука много и си правят каквото искат, в тяхна изгода, без да гледат "доброто" на хората.
[quote="bikerider"]
Edit: всъщност дай да приключим темата в публичното пространство, че "дървените философи" днес не ги обичат много-много.
[/quote]
Съгласен съм. Ще продължим на по бира.

I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough