Цветни вилки

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Цветни вилки

Мнениеот the.trademark » Пон Фев 08, 2010 5:13 pm

След решаването на голямата дилема дали да пусна тази тема в "Бла-бла" или "Радост за окото", защото може би ще има снимков материал, сметнах за по-добре тук, защото ще има и бая бърборене (надявам се). Тъ... случкаъта е следната: Както си цъках каналите на ТВ-то, попаднах на ЕвроСпорт(не съм сигурен дали беше 1 или 2, но си беше ЕвроСпорт), където даваха мото-Trial. Впечетление ми направи цветът на стеншъна на вилката на Alex Wigg. Беше оцветен в най-различни нюанси на дъгата. Рекох си: виждал съм черни вилки, виждал съм хромирани вилки, виждал съм и с онова бежавУто покритие, ама туй ти чудо не съм виждал! :crazy: Абе ще питам байкарите от форума те ша знаят.
И сега питам: Има ли такива шарени или с цвят различен от черния и бежавия вилки в байкинга?
П.С.
В Google няма нищо :dontknow:
You have not lived...
Until you haven't found something worth dying for...
Аватар
the.trademark

Рейтинг: 1066

Re: Цветни вилки

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 08, 2010 5:23 pm

'ми що да няма?
зависи дали някой му се занимава с анодизация, секви цветове може да ти докара
а анодизацията е сложен процес, дето не мога да ти го обясня как точно се прави
казано най- кратко, вместо боя има покритие което пречупва светлината в определен спектър (или май беше пречупване дължината на вълната на светлината?)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Пон Фев 08, 2010 6:09 pm

Ozzie написа: пречупване дължината на вълната на светлината

Хм... Това е интересно. Тоя термин не го бях чувал.

Светлина с различна дължина на вълната се абсорбира различно от цветните вещества, затова има и цветове. Това няма нищо общо с пречупването - хората ръчкат тия ппроблеми със спектрален анализ. Справка: закон на Буге-Ламберт-Беер.

Пречупването от тънък слой материал с постоянна дебелина няма как съществено да зависи от дължината на вълната. За да се улови зависимостта на коефициента на пречупване от дължината на вълната, трябва оптична призма, а не слой лак. Справка: молекулна рефракция.

Има и трето - поларизация, т.е. въртене на ъгъла на поляризирана светлина. Справка: Закон на Био.

Анодизацията създава непрозрачен слой, така че няма общо нито с едното, нито с другото, нито с третото.

Тия трикове се правят, като основата се направи с градиент в цвета, а отгоре се положи подходящя комбинация от лакове в няколко слоя. Някои от слоевете лак може да имат имат поляризационни свойства (като при очилата), но тогава цената на покритието може да е по-висока от тая на вилката. Правенето на основа с преливки може да стане с боя (аерограф) или цветна анодизация, като детайлът се вади бавно в процеса на електролизата и степента на озветяване се мени плавно в едно направление.

Никоя от тия технологии не става за гаражно производство. Никоя от тия технологии не става за нещо, което се употребява в планина, по пътеки, между камъни... Може би става само за планинско колоездене пред НДК, но за там пък е прекалено евтина.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 08, 2010 6:55 pm

did написа:
Ozzie написа: пречупване дължината на вълната на светлината

Хм... Това е интересно. Тоя термин не го бях чувал.

е нали някой трябва да го измисли? :D
(иначе физиката е пълна мъгла за мен, за това и ги пиша такива)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот eMcKu » Пон Фев 08, 2010 7:56 pm

Абе имам едно питане, може ли на алуминиева рамка, която си е с оригиналната боя, да се направи анодизация, след като се махне боята с перъкоструй ? Така де, да се постигне това сияние като F7ците :D
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот niki_800 » Пон Фев 08, 2010 8:44 pm

инересна тема.
Бих казал че с малко спрейчета може да се постигне желания цвят .( в рамките на шегата)
Изглежда работата става с пречупване на светлината и също така от какъв материал е стеншъна .

П.П - темата не е ли за Тема за тъпи въпроси :idea:
Demo Freeride Team ...[Стефанов]...
Хайде малко по-бързо пич, пусни ги тия спирачки!!!
Изображение
Аватар
niki_800

Рейтинг: 1163

Мнениеот the.trademark » Пон Фев 08, 2010 9:00 pm

Значи скоро да не се надявам да вида шаренка вилчица... :xx(: :V: :(
Ааа другото ми въпросче е: като има черни защо няма бели или лилави(като за niki_800 :^: ) или какъвто и да е друг цвят?
You have not lived...
Until you haven't found something worth dying for...
Аватар
the.trademark

Рейтинг: 1066

Мнениеот niki_800 » Пон Фев 08, 2010 9:03 pm

the.trademark написа:... защо няма бели или лилави(като за niki_800 :^: ) или какъвто и да е друг цвят?

:offtopic: :offtopic: Надявам се да има , бих си взел , но ме е яд , че няма с розов стеншън като за тебе :( :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :blush: Изображение
Demo Freeride Team ...[Стефанов]...
Хайде малко по-бързо пич, пусни ги тия спирачки!!!
Изображение
Аватар
niki_800

Рейтинг: 1163

Мнениеот 25thframe » Пон Фев 08, 2010 11:48 pm

did, абе ти какво си учил/завършил?
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот lastborn » Вто Фев 09, 2010 1:17 am

25thframe написа:did, абе ти какво си учил/завършил?

хъх... това е все едно да питаш чък какво работи :evil:
Аватар
lastborn

Рейтинг: 1169

Мнениеот 25thframe » Вто Фев 09, 2010 5:28 am

Offtopic...
lastborn написа:това е все едно да питаш

Не знам дали е все едно, но определено останах впечатлен. :bowdown:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот DTD » Вто Фев 16, 2010 5:36 pm

25thframe написа:Offtopic...
lastborn написа:това е все едно да питаш

Не знам дали е все едно, но определено останах впечатлен. :bowdown:

Мисля, че беше даже професор/лектор в някой ВУЗ... :)
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот eMcKu » Вто Фев 16, 2010 8:36 pm

eMcKu написа:Абе имам едно питане, може ли на алуминиева рамка, която си е с оригиналната боя, да се направи анодизация, след като се махне боята с песъкоструй ? Така де, да се постигне това сияние като F7ците :D

Ще съм благодарен, ако някой може да отговори.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот did » Вто Фев 16, 2010 8:44 pm

eMcKu написа:
eMcKu написа:Абе имам едно питане, може ли на алуминиева рамка, която си е с оригиналната боя, да се направи анодизация, след като се махне боята с песъкоструй ? Така де, да се постигне това сияние като F7ците :D

Няма да стане същото! Пясъкоструйката матира повърхностите.

Пък и не си представям кой в БГ ще успее да направи качествено покритие на такъв голям детайл. За тази цел си трябват промишлени условия.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 9:31 pm

@eMcKu: трябва след пясъкоструйката да се полира. Което колко ще ти излезе, не искам и да споменавам. Да не говорим за самата анодизация.

@did: :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот eMcKu » Вто Фев 16, 2010 9:43 pm

Благодаря :beer:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот dEcLiNe » Вто Фев 16, 2010 10:12 pm

Абе аз от самото начало на темата съм в адското недоумение.... :confused:
Как забога видя какъв цвят са стеншъните на Алекс некъв'си :confused:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 10:29 pm

Да не би някой да си е играл с магнит покрай кинескопа? :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Вто Фев 16, 2010 10:36 pm

Анодизацията възбужда свойството на външния слой (в случая) на Алуминия да се окислява.
Дори рамка обработена с песъкоструй, след това изшкурена с шкурка 3000, 3500, 4000 която е доста трудна за намиране и болезнено досадна за ползване, пак ще има нужда от машинно полиране. Дори и последното да се направи остава анодизацията. Цената на тази процедура не ми е особено точно известна, НО за справка, скоро исках да си закупя 2 алуминиеви болтчета на шестогран с някакъв готин, шареничък цвят, за да затапя дупките на рамката, които държат стойката за шишенце. В Евроболт намерих. Едното беше 4 лева! :D Сложих си неръждавейки. :lol:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот did » Вто Фев 16, 2010 10:41 pm

Всъщност, анодизацията не е скъпа процедура като себестойност, но за да стане както трябва, изисква доста ноу-хау, което и вдига цената.

Иначе обикновено покритие на нещо алуминиево, което да е по-твърдо от алуминий, можеш и сам да си направиш у вас, разполагайки с елементарни химикали и токоизправител.

Ако, обаче, говорим за истински неща, там купичка и батерийка не са достатъчни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sailman » Сря Фев 17, 2010 12:12 pm

did написа:
eMcKu написа:

Няма да стане същото! Пясъкоструйката матира повърхностите.

Пък и не си представям кой в БГ ще успее да направи качествено покритие на такъв голям детайл. За тази цел си трябват промишлени условия.

Всъшност, вида на F7 - рамките се постига така:
1-во - Рамката се полира.
2-ро - Залепя се защитно фолио на местата, които дизайнерите са решили, че е необходимо да останат лъскави.
3-то - Рамката се обработва в песъкоструен апарат, като вероятно не се използува пясък, а стоманени съчми със съответен диаметър.
4-то - Повърхностите се подлагат на гореказаната електрохимична обработка (анодизация, елоксация или пасивиране, `се тая как му викат ;) )
5-то - Получаваш търсения ефект. :agree:
6-то - did е прав - сигурно ще намериш къде да се извършат тея манипулации, но съмнявам се да е на едно и също място, а и цената никак няма да ти хареса ;)

П.П. Поне за анодизацията, знам къде могат да я направят на толкова голямо нещо, като велосипедна рамка, ама за да стане "по желание на клиента" сигур ще ти съдерат кожата, понеже ваните са заредени с химикали за някаква серия индустриални детайли и като е към 300 литра обема на ваната (по спомен), сещай се колко ще ти струва да я нагласят, както ти харесва за единичната ти бройка :eyebrow:
П.П.2 Ефектиите с песъкоструя не е проблем да се постигнат...Прави се непрекъснато на декоративни стъкла, сувенири и какво ли още не. За защита на първоначалната повърхност (полираното, в случая) се използва най-обикновенно PVC фолио (все пак, хубаво е да е от по-високите серии - разбирай по-дебелшко)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот veskoz » Сря Фев 17, 2010 12:37 pm

sailman написа:Рамката се обработва в песъкоструен апарат, като вероятно не се използува пясък, а стоманени съчми със съответен диаметър.

Галванизация ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Capoeira » Сря Фев 17, 2010 7:36 pm

http://www.docsmachine.com/tech/anod.html
Не можах да намеря преведената версия, но и в този си вид е достатъчно ясно. Принципно съм "ецвал" плочки със графики или надписи и мога да ти кажа, че не е толкова сложно, просто за по-качествен и детайлен резултат се налага да използваш малко по-прецизно, напрежението, температурата на средата и времето за целия процес. С малко повече опити съм убеден, че всеки може да постигне повече от задоволителен резултат.
@did
Е, да предполагам, че никой няма да тръгне да преоткрива "топлата вода".
Последна промяна Capoeira на Сря Фев 17, 2010 7:56 pm, променена общо 2 пъти
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот did » Сря Фев 17, 2010 7:46 pm

Capoeira написа:...не е толкова сложно, просто за по-качествен и детайлен резултат се налага да използваш малко по-прецизно, напрежението, температурата на средата и времето за целия процес. С малко повече опити съм убеден, че всеки може да постигне повече от задоволителен резултат.

:agree: :agree: :agree:

Ама си иска и "малко" теоретична подготовка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Бла - Бла