Умолявам ви за помощ за проблем с рутер Cisco 1812

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Умолявам ви за помощ за проблем с рутер Cisco 1812

Мнениеот Alex Madman » Сря Яну 04, 2012 4:57 pm

Здравейте, колеги (е, или поне ИТ частта от вас). :look: Нуждая се от помощ за проблем с горепосочения рутер. Въпросният се явява връзката между ISP-то (Vivacom) и вътрешната мрежа на фирмата на вуйчо ми. Тъй като има нужда от добавяне на нов HTTP сървър се налагат някои промени в топологията на мрежата и от там лека промяна в конфигурацията на рутера. Та реших аз да му помогна и се натъкнах на следната ситуация: връзвам се с конзолния кабел към него, Хипер терминала го настроих на Default за комуникация с Cisco рутер и пред мен се яви съобщението "User:". Нищо необичайно, защитата на userEXEC режима си е в реда на нещата, обаче се оказа, че никой няма нито потребителското име, нито паролата за тва животно. Оригинално конфигурацията е правена от служител на Vivacom, а от tec. support-a им, образно казано, ни казаха да се оправяме сами, рутера си бил наш, ние да си го оправяме. И аз като човек, изучаващ CCNA махам с ръка и викам "голяма работа", има задна вратичка. Е да, ама тая задна вратичка нещо не ми се отваря. Говоря за rommon режима, в който се влиза като се изключи рутера и отново се включи, след което се помпа Ctrl+break първите 60 секунди.
Проблемът ми се състои в това, че не успявам да вляза в rommon режима по абсолютно никакъв начин. Пробвах всевъзможни комбинации: Ctrl+ break; Ctrl+ F6+ break; Ctrl+ \; Ctrl+ b; Ctrl+ c; Ctrl+ Backspace, изтеглих teraterm най- нова версия, в която има и вградена функция за Send Break и отново нищо. Другата зачукана работа е, че нямаме никаква документация, за това каква точно е конфигурацията на рутера, демек ръчкането по паметта засега го изключвам.
Умолявам ви за идеи и насоки по въпроса, тъй като проблемът е належащ. :V:
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Re: Умолявам ви за помощ за проблем с рутер Cisco 1812

Мнениеот k0k0 » Сря Яну 04, 2012 7:54 pm

http://www.cisco.com/en/US/docs/routers ... 1800sg.pdf

Тука изчел ли си точно? Има раздел за ресетване и за оправяне на изгубени пароли.
П.П. Ако вътрешната мрежа не е много сложна можеш да го ресетнеш изцяло и да го настройш на ново.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот Alex Madman » Сря Яну 04, 2012 8:45 pm

k0k0 написа:http://www.cisco.com/en/US/docs/routers/access/1800/1801/software/configuration/guide/1800sg.pdf

Тука изчел ли си точно? Има раздел за ресетване и за оправяне на изгубени пароли.
П.П. Ако вътрешната мрежа не е много сложна можеш да го ресетнеш изцяло и да го настройш на ново.

За съжаление в pdf-a пише неща, които ги има навсякъде и всичко е свързано с изпращане на break до рутера и влизане в rommon режима. Голямата тъпотия е, че на мен точно това не ми се отдава. И другото кофти нещо е, че нищо друго не мога да направя, понеже веднага след като зареди конфигурационния файл ми иска username и password, тоест нямам достъп до нито една от функциите му, без тия две работи.
Относно тоталния ресет, още се въздържам от него, тъй като в Rack-a, в който се намира рутера, е такова мазало, че няма накъде. Някакви оптики, някакви UTP кабели, телефонни централи... всичко наблъскано на едно. А и нямам възможност да разбера текущите настройки на най- важния порт- този който отива към оптиката (тоест между оптичния кабел и самия рутер има единствено някакъв зачукан преобразувател), за другите използвани портове все ще мога да измисля нещо, понеже към тях има навързани други Cisco у-ва.
Докато не ми стане ясна конфигурацията на тоя порт няма да ресетвам, защото цялата фирма остава без връзка навън, а за една средно голяма фирма, това си е проблем.

П.П. Сега като гледам, май говедото дето е правило конфигурацията е направило нещо подобно: http://www.cisco.com/en/US/products/hw/ ... 8113.shtml :banghead:

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот imbecile » Сря Яну 04, 2012 11:36 pm

Стъпка 4
Имам бегъл спомен, че само Break върши работа. Имай предвид, че ако се пробваш от лаптоп, някои такива имат по-екзотични начини за генериране на Break (примерно Fn+Break).

П.П. cisco cisco пробва ли? ;)
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот Alex Madman » Чет Яну 05, 2012 2:09 am

imbecile написа:Стъпка 4
Имам бегъл спомен, че само Break върши работа. Имай предвид, че ако се пробваш от лаптоп, някои такива имат по-екзотични начини за генериране на Break (примерно Fn+Break).

Това беше първата статия, която прочетох по въпроса и пробвах чист Break, но без успех. Иначе го ръчкам от най- обикновен настолен компютър HP.
Оп, забравих да спомена. Конзолния кабел, който ползвам, е RJ-45 от едната и DB9 от другата. Четох, че хора с преходници към USB портове са имали същия проблем.

imbecile написа:П.П. cisco cisco пробва ли? ;)

Тука малко не те разбрах. Имаш в предвид да вляза през конзолния на някое от другите Cisco у-ва вързани към рутера и през тях... или? :erm:

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот k0k0 » Чет Яну 05, 2012 9:19 am

Alex Madman написа:
imbecile написа:П.П. cisco cisco пробва ли? ;)

Тука малко не те разбрах. Имаш в предвид да вляза през конзолния на някое от другите Cisco у-ва вързани към рутера и през тях... или? :erm:

User: cisco pass: cisco това има в предвид колегата. :)
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот imbecile » Чет Яну 05, 2012 9:40 am

Alex Madman написа:П.П. Сега като гледам, май говедото дето е правило конфигурацията е направило нещо подобно: http://www.cisco.com/en/US/products/hw/ ... 8113.shtml :banghead:

Mожеш лесно да разбереш дало е наконфено "no service password-recovery" от изхода на конзолата докато boot-ва и също имаш задна вратичка, просто не влизаш в ROMMON. Всичко си е описано в статията :magnify: (към края, третия bullet)

Ако не е такъв случая, явно не успяваш да пратиш правилния break sequence - пробвай с някой лаптоп и USB-to-Serial :dontknow: Ако лаптопа е с кофти Break, бодни една стандартна USB клавиатура. Почвай да изключваш една по една "променливите" (HW, SW, кабел и т.н.), нема начин да нема начин :)
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот Alex Madman » Чет Яну 05, 2012 3:01 pm

k0k0 написа:User: cisco pass: cisco това има в предвид колегата. :)

Ммм, честно да си кажа, забравих вече какви комбинации юзер/парола пробвах. Ще опитам тази (с всевъзможните й вариации: главни, малки, през една главна). :)

imbecile написа:Mожеш лесно да разбереш дало е наконфено "no service password-recovery" от изхода на конзолата докато boot-ва и също имаш задна вратичка, просто не влизаш в ROMMON. Всичко си е описано в статията :magnify: (към края, третия bullet)

"There are only a few methods you can use to recover from a lost password, but all of them destroy the start-up configuration." :crap:

imbecile написа:Ако не е такъв случая, явно не успяваш да пратиш правилния break sequence - пробвай с някой лаптоп и USB-to-Serial :dontknow: Ако лаптопа е с кофти Break, бодни една стандартна USB клавиатура. Почвай да изключваш една по една "променливите" (HW, SW, кабел и т.н.), нема начин да нема начин :)

Честно казано и аз започвам да се съмнявам в тая клавиатура. Ще пробвам с друга, но това ще е най- рано утре, понеже в момента нямам възможност да го ръчкам рутера. Ако с друга клавиатура пак не стане работата, тогава ще взема сигурен конзолен кабел (с който съм успявал да вляза в тоя режим) и с него ще пробвам.
100% проблемът е някъде по веригата "клавиатура->компютър->емулаторна програма->кабел->рутер". Едно по едно ще започна да ги изключвам докато не разбера къде точно е. :)

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот APD » Чет Яну 05, 2012 3:50 pm

Alex Madman написа:Докато не ми стане ясна конфигурацията на тоя порт няма да ресетвам, защото цялата фирма остава без връзка навън, а за една средно голяма фирма, това си е проблем.

Сори за оффа, но ...

.. когато една средно голяма фирма не може да си позволи сис-админ през 2012 година, то явно фирмата е зле и всеки би се замислил дали ще му платят, ако реши да й окаже поддръжка. Никой няма да помогне без съответното заплащане :peace: В случая всеки може да те свърже/да ти намери такъв човек, но им кажи да си приготвят прилична сума.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Antares » Чет Яну 05, 2012 5:16 pm

Предполагам, че човека е сисадмина на фирмата. Аз бих заложил на ресет... Не е ясно дали конфигурирането на рутъра наново няма да е по-лесно от процедурите за възстановяване на парола...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Яну 05, 2012 5:37 pm

@Alex Madman:
Аз бих издирил въпросния сисадмин и бих попитал за бекъп на настройките, след което ако има такъв директно ресетвам рутера и не мисля повече. Ако няма - ресет и въпросното лице за ушенцето - да преконфигурира.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alex Madman » Чет Яну 05, 2012 6:04 pm

@APD: знам, че звучи абсурдно, но не, фирмата няма системен администратор. Вуйчо ми направи огромно вложение (говоря за шест-седемцифрена сума) за иновативна система за складиране на метали (ако си чувал за KASTO), която се явява втората такава в света. Това нещо се случи в средата на 2008-ма година. От тогава фирмата работи нонстоп на загуба, или поне така подочувам. Мисля, че сам можеш да си направиш изводите.

@Antares: изключително много бих искал да работя като сис-админ в която и да е фирма, но все пак преди 2 седмици навърших 18, тепърва ме чакат изпити за влизане в университет. Относно ресването и преконфигурацията, утре ще кажа да се обадим във Vivacom и ако не друго, то поне да ни кажат някави настройки за външния порт, който е вързан към тяхната мрежа. За тези, които са навътре ще се оправя.

@bikerider: най- веселата част е, че никой не знае кой е правил конфигурацията на тоя рутер. Ние казваме, че е човек от Виваком, те казват, че не знаят нищо... мазало голямо. Почвам да се чудя да не би да е бил служител на някоя фирма- подизпълнител, наета от тия тъпаци за да я свършат тая работа. Това, което ме удивява е, че няма абсолютно никаква документация за мрежата. Нито някакви топологии, нито някакви таблици с мрежови адреси. Аз не знам, не е ли нормална практика изготвянето на такива неща? А за самия рутер има само едно листче А4, представляващо приемо-предавателен протокол, на което пише, че Виваком предоставя на фирмата на вуйчо ми рутер Cisco 1812, с еди какъв си сериен номер, в изправно състояние. Толкоз, нищо повече.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот APD » Чет Яну 05, 2012 8:26 pm

Antares написа:Предполагам, че човека е сисадмина на фирмата. Аз бих заложил на ресет... Не е ясно дали конфигурирането на рутъра наново няма да е по-лесно от процедурите за възстановяване на парола...

+1

Нулиране на настройките и технически преглед на цялата вътрешна мрежа. Най-малкото ще събере какви портове са отворени, какви приложения правят проблеми, кои машини флудят, кои имат нужда от смяна на части, и така нататък. С две думи - системен администратор.
APD

Рейтинг: 977

Назад към Други