Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

Мнениеот Yavkata » Чет Мар 01, 2012 9:41 am

От цялата тази дискусия, само не ми е ясно от кога производствените цени на каквото и да е в България са свързани с цените на които крайния продукт стига до потребителя и от там ползите за него??? Докато мафията у нас си има държава, все ще е тая дали ще добиваме нефт, уран, злато на кюлчета или шистов газ. Пък и дали ще има газ и добива ренатабилен ли ще е , това си е съвсем отделен въпрос.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Мар 01, 2012 10:30 am

Yavkata написа: злато на кюлчета

Не знам дали на кюлчета, но злато добиват. За 1.5% концесионна такса. Терминът "бананова република" някак си сам ми идва наум. :magnify:

Жалко, че климатът не е банановорепубликански.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Мар 01, 2012 3:38 pm

PtD написа:Не знам дали на кюлчета, но злато добиват. За 1.5% концесионна такса.

Чуден изказ имаш - тя държавата поискала повече, ама от Дънди не дали... :clap:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Мар 01, 2012 5:57 pm

А, не са дали. Дали са. Затова е само 1.5% :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот sensation_blue » Чет Мар 01, 2012 7:21 pm

bikerider написа:Казвам, че екологията е важна, но нейната проблематика е следствие и не би трябвало да се решава проблема откъм екология.

Toва е типичен пример за дясно мислене от средата на миналия век, когато дори и в Европа са мислели, че под земята има неизчерпаемо количество ресурси, а моретата и океаните имат черна дупка по средата си и боклуците отиват в някоя паралелна вселена :nono:
Хубава беше статийката с онзи професор и студентите, как най-после започнали да осъзнават, че не дясното или лявото мислене са основни, а това за екологията, но не като някаква имагинерна наука, а като осмисляне за това, че цапаме собствения си дом и с колкото и SF книжки да сме си промили мозъка, то надали някой още мисли, че човечеството ще има къде да избяга от последиците на собственото си малоумие.
В крайна сметка се опитвам да кажа, че проблематиката на екологията е основна или поне би трябвало да бъде, защото надали някой в бъдещето ще се интересува, че в миналите златни векове сме изцоцали всичко за да го оставим неизползваемо и то защо, за да можем да си пишем като идиоти на компютрите докато се разболяваме от липсата на движение, мръсотията и стреса....
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот bikerider » Пет Мар 02, 2012 10:55 am

Не мисля, че си вникнал в това, което искам да кажа. Нека обясня - имало едни дървари, дето спускали едни огромни дървета по реките и като се затлачи някой завой е имало специалисти (river drivers), които преценяват кое дърво (keylog) трябва да се разреже или разбута за да се отпуши цялото задръстване. Екологията няма как да не е един от главните приоритети, но не е keylog-a в задръстването от политико-икономическо-екологични проблеми и преплитащи се интереси, където се намираме.

И хайде да не си говорим за средата на миналия век, искаш ли? ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sensation_blue » Съб Апр 07, 2012 1:50 pm

bikerider написа:И хайде да не си говорим за средата на миналия век, искаш ли? ;)

Окей, нека поговорим за последните години:
Статия: В САЩ откриха връзка между добива на петрол и газ и земетресенията
и линк към резюмето.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот did » Съб Апр 07, 2012 2:51 pm

Стига бе, хора! Нямате си идея от SOC - най-универсалната и експериментално доказана теория, който отдавна ТВЪРДИ, че не може да се докаже КОГА ще се случи някъде някакво земетресение. В същото време се наливат пари в опити за предсказване на земетресения, което е ОТДАВНА доказано, че е невъзможно. Сега пък даже някой доказал някаква причинно-следственна връзка, използвайки елементарен корелационен анализ. Вие наистина вярвате на всякакви идотии. В момента, в който някъде, където се правят сондажи, стане земетресение, "зелените тикви" пищят така, че да ги чуе цял свят. Ако някъде нищо не се случи - няма реакция.

Искам да видя в log-log координати вероятността да се случи земетресение в район с шистови сондажи като функция на неговия магнитуд. После искам в същата координатна система да видя статистиката за подобен район, където не се добива шистов газ. АКО наклонът на кривите ва log-log координати е различен, ще стана привърженик на забраната за добив.

Досега такива данни НЯМА! Има просто наблюдения от еколози без никаква статистика.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fall_out » Съб Апр 07, 2012 8:53 pm

Доста е наивно, да си съгласен с това на километри под земята ти да се инжектират отровни коктейли, чието съдържание не е известно и е "тайна". Ако има връзка м/у добива на шистов газ и земетресенията, то те ще са последния проблем. И все пак като се гавриш с земните пластове, вкараваш и изкарваш разнообразни вещества, газове и химикали би следвало пластовете малко да се "наместят" в какви граници и дали изобщо ще е усезаемо за хората е друг въпрос.

А и както знаем американски вредни технологии няма, вредни са само руските :D
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот mulltex » Нед Апр 08, 2012 2:15 am

Не виждам смисъл да коментирате причинно-следствени връзки за статия, която не е публикувана още. Имайки в предвид огромното количество на junk сред научните статии, то тогава не виждам смисъл да се говори толкова ожесточено. Ако подобна публикация беше представена в Nature, то тогава можем да подходим по сериозен начин ;)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот sensation_blue » Нед Апр 08, 2012 6:28 pm

Добре съгласен съм с Вас, просто ми попадна новината и реших да я направя достояние. Като казвам, че съм съгласен, имам предвид, че земетресение не може да се предвиди. Но в самата статия не се говори за предвиждане на земетресения, а за статистика и връзката между броя земетресения преди сондирането и след това... аз поне така го разбирам, ако бъркам поправете ме. :peace:
Колкото до това, дали е публикувано някъде или не е, не мисля, че това е единствения/правилния начин да осъзнаваме реалността - само ако прочетем за нея в уж достоверен източник, нали? ;) С което май си противореча като давам линковете горе, но имах предвид емпиричните доказателства за конкретните примери.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот silvertm » Вто Апр 10, 2012 9:48 am

did написа:не може да се докаже КОГА ще се случи някъде някакво земетресение. Сега пък даже някой доказал някаква причинно-следственна връзка

- Демагогията ти тук е изключително шарлатанска.
За да може да се предскаже едно явление, трябва да се познават причините, които го предизвикват.
Ти обръщаш тази епистемологична истина и твърдиш това:
"за да се установят кои са причините, които предизвикват дадено явление, трябва да може да се предскаже кога то ще се случи"
Което е пълна нелепост.
Защо го правиш?

Да не би да е с цел обслужване на това клеймо:
did написа:"зелените тикви"

Апропо, изследването е от геолози.
Изследването също така е в САЩ - страна, която е силно зависима от производството на шистов газ. И там това е дотолкова политически въпрос, че дори наскоро в Пенсилвания беше обсъдено (и май мина) постановление, съгласно което лекарите няма да имат право да информират пациентите си за вредата от химикалите в хидравличния разтвор.
Твърдението на геолозите, автори на проучването, е много внимателно - "има предполагаема връзка". Това е в резюмето. Пълният текст на проучването ще бъде представен на 18-ти април за т. нар. peer review.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот did » Вто Апр 10, 2012 12:01 pm

silvertm написа:
did написа:не може да се докаже КОГА ще се случи някъде някакво земетресение. Сега пък даже някой доказал някаква причинно-следственна връзка

За да може да се предскаже едно явление, трябва да се познават причините, които го предизвикват.
"за да се установят кои са причините, които предизвикват дадено явление, трябва да може да се предскаже кога то ще се случи"
Което е пълна нелепост.
Защо го правиш?

Нищо шарлатанско няма, а само ЧИСТА наука, зад която стоят нобелови награди. Търси какво е SOC, защо може да се предсказват вероятности, но не и конкретни събития в конкретен момент, прочети за прочутия "норвежки оризов експеримент", ...

Всичко, което съм написал е базирано на това, че съм чел и ПРЕПОДАВАМ тези доказани математически теории, които геолозите постоянно подкрепят с данни, но не искат да разберат като философия. Причината е като с бездомните кучета - ако признаеш, че ПО ПРИНЦИП е невъзможно да се предскаже КОГА КАКВО земетресение ще се случи, няма кой да ти плаща милиони за проекти за предсказване, в които всъщност... само трупаш статистики, които потвърждават теорията за механизма на действие на SOC-системите.

Аз си чакам log-log графиките. Дотогава шарлатания за мен е всяко твърдение, базирано на единични наблюдения.

С НЕуважение,
доц. д-р Димитър Димитров
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот silvertm » Вто Апр 10, 2012 2:25 pm

did написа:
silvertm написа:

Което е пълна нелепост.
Защо го правиш?

Търси какво е SOC, защо може да се предсказват вероятности, но не и конкретни събития в конкретен момент, прочети за прочутия "норвежки оризов експеримент", ...
Всичко, което съм написал е базирано на това, че съм чел и ПРЕПОДАВАМ тези доказани математически теории, които геолозите постоянно подкрепят с данни

Ама ти си знаеш твоята.
Къде ме видя мен да споря с математически теории?
Това, което посочих, е малкото логическо камъче, което преобръща голямата ти математическа кола. Ти просто обръщаш посоката на причина и следствие в системата на познанието. И то със странната цел да си угодиш на нагласата да засегнеш някак еколозите (апропо, "уличните кучета" нямат нищо общо със заниманията на еколозите, това е медийна игра на думи ;) ).

Защото изобщо не е необходимо да можем да предсказваме точното време на случване на земетресенията, за да знаем на какво се дължат.
Защото не е последната капка тази, на която се дължи преливането на пълната чаша - преливането се дължи на това, че преди тази капка чашата вече е била напълнена с много вода.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот did » Вто Апр 10, 2012 9:00 pm

Боже, Боже... :banghead:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Предишна

Назад към Други