Сашо написа: - Не. Има общо разрешение за достъп в горските територии, не пътеки. А за туристическите пътеки остава изключението...
Така е, чл.149 остава хлъзгав и подмолен по въпроса за какво е ППС, а съответно и за маркираните туристически пътеки. Макар те по дефиниция да попадат в горските територии, когато се разглеждат по този Закон.
Понятието "маркирана туристическа пътека" обаче не е дефинирано в Закона. Не съм експерт, но не ми е известно някъде изобщо да има такава дефиниция. Има нормативи за маркировките. Нищо не пречи обаче дадена "маркирана туристическа пътека" да бъде обозначена и като такава за велосипеди - въпрос на организация и разговори с БТС.
Основната борба обаче беше да не се изхвърля велосипедът от гората, като се приравнява на АТВ и моторите. Т.е. от всички пътеки, които не представляват "горски път" или "обозначено трасе".
Имаше едно внесено предложение от ДСБ, което засягаше темата за туристическите пътеки, с уговорката, че при наличие на пешеходни туристи, велосипедът винаги отстъпва предимство. Това предложение обаче беше отхвърлено от Десислава Танева (а вносителите от своя страна го оттеглиха), която увери вносителите, че в подаденото от МС предложение вече има сходен текст (визирайки ал.7 от чл.148).
И така, сега имаме това. Не е всичко, но и никак не е малко - според мен.