Закон за горите - протест

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Закон за горите - протест

Мнениеот xcII » Пон Юни 25, 2012 1:09 pm

"Роден си в мрака
и господарят ти те чака
да му помогнеш да прецака
отново тъпия народ"

Хехе, поне заради текста си струва да се върти това парче по радиостанциите; Източник

ed.:
Авторът / авторите на текста, са здраво стъпили на земята, българската, и затова завършват с реализъм, макар и мрачен:

"аз гнида съм, а ти ме управляваш
народът аз съм, ти не съжаляваш
и нека свършим със това..."

Остава надеждата, че не са прави :) :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот did » Пон Юни 25, 2012 1:32 pm

Политическата сатира и политическата клоунада не са видове политика.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Пон Юни 25, 2012 1:41 pm

Така е, но това не променя силата на текста, а тя е важна, за да ритне в задника т.нар. "гражданско общество". Или поне на мен това ми харесва.. Този текст, обобщава 22г. демокрация в България, като подчертава, че не законите, а обществото правят демокрацията и докато то е "гнида" ще ядем гнили ябълки като плодове.. Айде спирам, че не ме бива в литературните анализи :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот did » Пон Юни 25, 2012 2:03 pm

xcII написа: не законите, а обществото правят демокрацията

:xx(:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dob111 » Пон Юни 25, 2012 2:13 pm

На фона на всички брутализми, на които се нагледахме, в последните 20 и няколко години, включително и екологигични такива - незаконна сеч, презастрояване, незаконно строителство, заменки - това да си против протест, който
първо информира обществото, че има такова нещо като промяна на закона и
второ се бори за повече принципност в закона,
не ми се вижда нормално.

Въпросът не е само "за" или "против" развитие на ски туризма, а за това да няма тайни пътечки в закона. Ако трябва да се върви към нещо, то това да става по дългия, но осветен път.
Последна промяна dob111 на Пон Юни 25, 2012 2:31 pm, променена общо 1 път
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот xcII » Пон Юни 25, 2012 2:22 pm

did написа:
xcII написа: не законите, а обществото правят демокрацията

:xx(:

Съгласен. Не бях прецизен и защото е важно (аз не съм анархист/хипар) пиша това:

Исках да кажа, че законите са необходими, но недостатъчни, за да обслужват социалния интерес/благо. Защото всеки закон обслужва някаква социална група. Въпрос на обществото е да коригира закони с протести, когато те обслужват социална група, свеждаща се свежда до малцинство.

ed.Защото няма закон, който да изнася на всички, а демокрацията за мен означава да изнася на "болшинството" (мразя тая дума, навява ми за болшевиките, но тва е термина)
Аватар
xcII

Мнениеот did » Пон Юни 25, 2012 2:59 pm

xcII написа:демокрацията за мен означава да изнася на "болшинството" (мразя тая дума, навява ми за болшевиките, но тва е термина)

Българската дума е "мнозинство".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот silvertm » Сря Юли 04, 2012 2:55 pm

На всички хора, на които гората не им е безразлична - честит нов текст на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите - вече с много по-малко пороци :beer:
Поздравления за хората, с чиито общи усилия беше постигнат този успех!

За да заявим намерението си да надзираваме целия процес по последващото приемане на тези поправки в Закона за горите, утре, 5-ти юли, ще излезем на шествие:
"Туристи, доброволци и любители на планината ЗА ГОРИТЕ!!! 5 ЮЛИ"

На шествието ще се поиска и преразглеждане на концесионния договор на фирмата "Витоша ски", която напук на всички факти отново се фръцна за лифтовете и заяви, че няма никакво намерение да ги модернизира, нито да ги пуска в експлоатация.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот xargs » Сря Юли 04, 2012 3:26 pm

За мен протестите бяха изключително успешни.
Скандалната поправка "Витоша ски" беше махната от законопроекта.

За сметка на това, чл. 148, ал. 7 се изменя както следва:
В чл. 148 ал. 7 се изменя така:
„(7) Движението по горските пътища на пътни превозни средства, извън
посочените в ал. 1, се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по
ал. 11. Движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни
моторни превозни средства (ATV) се извършва само по горските пътища и по
трасета, които са специално обозначени по ред, определен с наредбата по ал. 11.
Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии е свободен с
изключение на случаите, когато е ограничен по предвидения в закона ред.”

Да се надяваме че този член, ще мине в този си вид и през двете обсъждания :clap:
Аватар
xargs

Мнениеот Сашо » Сря Юли 04, 2012 3:56 pm

xargs написа:Чл. 148 ал.7 ...Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии е свободен с

Забраната за движение на пътни превозни средства по пътеки май остава, а велосипеда още ли е пътно превозно средство според Закона за горите и наредбата ? Моля някой компетентен да разясни, защото на мен ми се струва, че карането по пътеки остава незаконно.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот silvertm » Сря Юли 04, 2012 4:38 pm

Сашо написа:
xargs написа:Чл. 148 ал.7 ...Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии е свободен с

Забраната за движение на пътни превозни средства по пътеки май остава, а велосипеда още ли е пътно превозно средство според Закона за горите и наредбата ? Моля някой компетентен да разясни, защото на мен ми се струва, че карането по пътеки остава незаконно.

Текстът е оставен във вида, в който беше съгласуван от МТБ обществото.
Според мен, цялата норма на този член указва, че има общо разрешение за колоездене по горските пътеки, освен ако с наредбата по ал.11, или с уреден по нея друг начин, няма конкретна забрана.
Например, някое горско стопанство може да издейства забрана за колоездене на собствената си територия. Мисля, че с това не можем да се борим на глобално законово ниво. Ако някой местен феодал е достатъчно силен, че да влияе на горските предприятия по места, тогава може и да се сблъскаме с реална забрана на съответното място. Бъдещето ще покаже.

А ал.11 от Закона за горите гласи следното:
"(11) Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до горските територии се определят с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи."
silvertm

Мнениеот Сашо » Сря Юли 04, 2012 5:51 pm

xargs написа:Според мен, цялата норма на този член указва, че има общо разрешение за колоездене по горските пътеки...
- Не. Има общо разрешение за достъп в горските територии, не пътеки. А за туристическите пътеки остава изключението -
Закон за горите, Чл. 149. (1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки.
При конфликт специалната норма дерогира /отменя/ общата. Пък нашите колелета май още се водят пътни превозни средства, или ?!?
На това основание горските ще могат да съставят актове на колоездачи, каращи по пътеки.
Не разбрах дали е направено, но в закона или в Наредбата за прилагането му изрично трябва да се упомене, че за целите на закона велосипедите не са пътни превозни средства.
Аватар
Сашо

Мнениеот silvertm » Сря Юли 04, 2012 9:44 pm

Сашо написа: - Не. Има общо разрешение за достъп в горските територии, не пътеки. А за туристическите пътеки остава изключението...

Така е, чл.149 остава хлъзгав и подмолен по въпроса за какво е ППС, а съответно и за маркираните туристически пътеки. Макар те по дефиниция да попадат в горските територии, когато се разглеждат по този Закон.
Понятието "маркирана туристическа пътека" обаче не е дефинирано в Закона. Не съм експерт, но не ми е известно някъде изобщо да има такава дефиниция. Има нормативи за маркировките. Нищо не пречи обаче дадена "маркирана туристическа пътека" да бъде обозначена и като такава за велосипеди - въпрос на организация и разговори с БТС.

Основната борба обаче беше да не се изхвърля велосипедът от гората, като се приравнява на АТВ и моторите. Т.е. от всички пътеки, които не представляват "горски път" или "обозначено трасе".
Имаше едно внесено предложение от ДСБ, което засягаше темата за туристическите пътеки, с уговорката, че при наличие на пешеходни туристи, велосипедът винаги отстъпва предимство. Това предложение обаче беше отхвърлено от Десислава Танева (а вносителите от своя страна го оттеглиха), която увери вносителите, че в подаденото от МС предложение вече има сходен текст (визирайки ал.7 от чл.148).
И така, сега имаме това. Не е всичко, но и никак не е малко - според мен.
silvertm

Мнениеот xcII » Сря Юли 04, 2012 10:04 pm

xargs написа:За мен протестите бяха изключително успешни.
Скандалната поправка "Витоша ски" беше махната от законопроекта. ..

+1 :smash: :beer: А дано така и го и приемат!

Все пак, този целият шум, макар и непрофесионално организиран и с много погазени цветя, спаси доста дървета и най-вече грозни гледки в планината :) Мдам, това правителство определено се бори за втори мандат, пъти по-успешно от всички предишни.. :8D:

P.S. Жалко, че още един експерт, подобно на Тома Белев го отнесе след като си отвори устата с/у силните на деня...

Сега остава да се премахне и Цеко от Алеко, да си стои на Банско, при банските старци :smokin:
Аватар
xcII

Мнениеот moz » Сря Юли 11, 2012 9:06 am

Сашо написа:При конфликт специалната норма дерогира /отменя/ общата. Пък нашите колелета май още се водят пътни превозни средства, или ?!?

Точно така, само че в случая специалната норма е нашата, която урежда конкретно велосипеда и му дава свобода на придвижване във всички горски територии, а общата норма е тази за ППС - доста по-широко понятие. :beer:
moz

Мнениеот Сашо » Сря Юли 11, 2012 12:43 pm

Дано си прав, :agree: ама алинея 7 доста обща ми се струва - Колоезденето в гората е разрешено на всякъде с изключение на изключенията. Това ми звучи малко като пожелание за весело и безаварийно каране. Времето ще покаже кое е вярно.
Отивам да карам по пътеки в гората. :D
Аватар
Сашо

Предишна

Назад към Други