Неудобната истина или Може ли да спрем края на света?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Неудобната истина или Може ли да спрем края на света?

Мнениеот fhristo » Нед Мар 04, 2007 10:53 am

Гледайте този филм! Документален, пълнометражен филм за глобалното затопляне и последиците от него, на които вече сме свидетели. Печели Оскар за документален филм. Скоро ще е по кината. Има го в arenabg.com - оригиналното заглавие е An Inconvenient Truth.
Аватар
fhristo

Рейтинг: 1905

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 04, 2007 11:09 am

Още малко по темата.
http://www.gorichka.bg/?p=62

Трейлър.
http://www.climatecrisis.net/trailer/
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 04, 2007 12:19 pm

Щатската опозиция не спи! :D От интервюто с Гор намирисва на кампания за следващите избори, донакъде. Като изгледам филма ще кажа :)

Сега сериозно. Има нещо, на което винаги обръщам внимание в подобни дискусии. Още заглавието на темата нещо не ми харесва "края на света". Какво е свят според вас? На кой точно идва краят? Човеците може и да измрат, може и други животни да измрат, но планетата Земя едва ли. Искам да кажа... дори подсъзнателно ни идва отвътре, че Земята си е наша и умрем ли ние, умира и тя. Нека първо осъзнаем, че земята не "работи" за нас, а се придържа към собствените си баланси. Когато ние очевидно ги нарушаваме - биваме наказани...

... най-общо.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот fhristo » Нед Мар 04, 2007 12:48 pm

Да де, самата Земя ще оцелее глобалното затопляне, но не и ние :)
Един вид със света на хората е свършено.
Аватар
fhristo

Рейтинг: 1905

Мнениеот SpoileR » Нед Мар 04, 2007 1:04 pm

"Спокойно...няма да се усети в близките 500-1000 "години...

Да добре... Окей...

До колкото си спомням когато бях малък времето не беше такова...
Сега друг е въпроса дали точно това ми е правило впечатление но...

Какво стана тази година?
Вална малко снежец и айде...
Може ли Нова година януари февруари да 20 градуса?
Даже разпъпили се дървата видях преди месец някъде...

И както по рано е тръгнало всичко, сега от раз като се изсипе една буря и застудяване и заминават и реколти и ниви и всичко...

На нас ни е хубаво, че е слънчево и топло...да ама не му е сега "ВРЕМЕТО"....

Ако не завали поне малко сняг до края на сезона, лятото ще се видиме в чудо....

Какви сезони всъщност? Не съм забелязал тази година да е имало сезони....от лято директно на зима отидохме...или по скоро от лято на пролет? или от лято на умерено лято...

Всички страни им е през к**а за това затопляне...всички държавни глави и политици икономисти и тн разсъждават, че няма да им се случи на тях и кво ги боли? НИЩО!

Нали ще има последствия чак след 1000 години....има време...като дойде тогава ще му мислим...

Е да ама не....след дъжд качулка.

Хубаво... намалиха броя на газовете от заводи и тн...филтри, пречистване.... забраниха определени автомобили...пълни глупости....
забраниха тези който никой не кара вече...

Никой не взима проблема насериозно... ако им е толкова загрижено за природата, няма да инвестират пари в паметници, бендове и простотии и да гледат всеки лев за тях си да запазят та ад им е хубаво до като са живи, ами ще се хванат да вкарат милиони ако трябва и милярди ТРИЛИОНИ Долари за Нов вид енергия или нов начин за задвижване...
(визирам автомобилите).
Ако трябва само тролей да направят!
"Еми автомобил на ток не е много целесъобразноо....за през нощта трябват батериии...не е много мощен..."
Ама да сте мислили като сте вкарвали още първите автомобили в производство бе!

Ама евала...всее пак има някакъв прогрес...има вече и хибридни двигатели браво...и бензин и ток...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 04, 2007 3:32 pm

Гледах го току що. Кога са следващите избори в САЩ? :popcorn:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Makintier » Нед Мар 04, 2007 9:50 pm

Д*ба мама му , ще умра девствен :rofl:
Не е важно да си пръв, важно е да си единствен!
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Рейтинг: 1641

Мнениеот did » Нед Мар 04, 2007 9:55 pm

SpoileR написа:Ама евала...всее пак има някакъв прогрес...има вече и хибридни двигатели браво...и бензин и ток...

всъщност...електрическият двигател замърсява природата и допринася за глобалното затопляне много повече от бензиновия. Но това... само между другото.

Нямам намерение, нито време да гледам този филм.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alien » Нед Мар 04, 2007 10:39 pm

@дид - всъщност филмът не е лош, най-малкото заради СУПЕР зрелищните сцени като забила се нефтена платформа в един МОСТ или пък няколкото ОГРОМНИ рибарски кораба на средата на една пустиня. Гледай го.

По темата - утре. :) Сега ми се спи. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот kotka12 » Пон Мар 05, 2007 8:50 am

хмз
май още хора, заразени с идеи за масова конспирация и прочее съзирам тук...
хайде да уточним /ако искате, де/, че ТЕОРИЯТА за глобално затопляне е все още ТЕОРИЯ
ако искате да си поговорим за климатични модели
за периоди на затопляне и охлаждане на Земята
и прочее неща
май намирисва на "дайте да подхвърлим на хората нещо, за което да се безпокоят, за да можем да си вършим нашите си неща спокойно"
особено обичам да ми говорят за измерване нивото на световния океан :rofl:
само дето просто няма начин да се измери точно :nono:
има доста неща из нета
на който му се търси - ще намери
и ще помоля да не ми се дават компютърни прогнози за нещо, кото ще се случи след 500 или 1000 години
най-малкото е несериозно
всички знаят, че прогнози за времето се дават максимум за седмица-две напред и то с вероятност от около 20%
така че....
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2007 10:02 am

kotka12, бе не си съвсем прав, да не кажа, че направо си говориш глупости ;) Много ясно, че се мери морското равнище и то не трудно. Морето има дъно все пак, да не говорим за надморското равнище, което ако се промени, то и морското е променено.

А, за прогнози... ами то е очевидно какво става... не е нужно да се прогнозира нещо, което вече се случва. Тази година зима нямаше никаква. И тези меки зими се случват от 10-ина години... Ще си кажете е ОК може да се случи някакво циклично леко затопляне. Да, ама не... изгледай филма там е добре обосновано твърдението... дават се снимки на ВСИЧКИ най-високи планини в света, които целогодишно са покрити със сняг/лед и се дават снимки от 2005-та. На някои от тях няма сняг ВЪОБЩЕ. Такова нещо не е имало от много хиледи години.

Относно филма като цяло. Има интересни неща, не съжалявам, че го гледах. Само дето нещата са представени по много... аматьорски начин, вероятно предвид националността на аудиторията ;) И разбира се... филма си е скъп предизборен клип, та дрънка.

Едит: Та понеже се говори и за полярните шапки или по-точно за Арктика и последствията от ОЧЕВИДНОТО й топене. Господин next president of USA подхвърля, че това би довело до 20-30 фута покачване на световния океан. Което пък би потопило почти цяла Скандинавия, огромни части от сушата и въобщеее... ужасия хаха :popcorn:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пон Мар 05, 2007 12:42 pm

Абе я Sopoiler да предскаже кога ще идва Антихриста, гледам нещо в Йерусалим колят козли, търсят червени крави??? :popcorn::rofl::crazy:

@kotka12: хабиш си клавиатурата ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Пон Мар 05, 2007 3:24 pm

@bluskianie

пак ли бе :crap:
що все на тебе трябва да ти се обяснява
само да отбележа, че факторите, влияещи върху нивото на Световния океан са около милион
желая ти успех с меренето
особено от дъното на морето
и особено на промените в надморската височина и оттам да си вадиш изводи за морското равнище
и гледай само да не потопиш Скандинавия
и за твое сведение
ОБЩАТА тенденция е за УВЕЛИЧАВАНЕ размера на ледниците в света

@bikerider
май наистина няма смисъл
:beer:

Аватар
kotka12

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2007 3:39 pm

kotka12 написа:@bluskianie
Дрън-дрън ...

Начи немоа да разбера откъде накъде така се изказвате по нкакви въпроси, които очевидно не познавате. Понеже ме интересува живо темата със затоплянето, па на всичкото отгоре съм учил метеорология, която не е много далеч от геодезията и въобще науките, които се занимават с проблема. И понеже днес се заинтересувах още повече, та се обадих на професор Белберов, буквално преди час разговарях с него. Кой е той ли? Ето... http://www.io-bas.bg/staff/z_belberov_bg.html . Обясни ми съвсем в детайли как точно става измерването на морското равнище. Имало два начина. Първия, който много малко се използва е чрез мерене на 3 горни(при приливи) нива и три долни(при отливи) и ам се взима нещо средно, като като кота нула се взима балтийската нула (която пък не е сигурно колко е нула). По-използваният начин е чрез т.нар. мариограф, който се "забива" на определена скала под водата например и отчита покачването на водата, като отчита и слягането на дъното и земята. Та... професорът беше категоричен, че нивото на водата може да бъде измерено с точност до сантиметрър-два, и разбира се, каза че тенденцията в последните 10 години е към УВЕЛИЧАВАНЕ обемът на океана. За това въздейства и високата температура, като увеличава обема на водното тяло...

Сега нека говорим с нещо зад себе си, а?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2007 3:46 pm

kotka12 написа:
ОБЩАТА тенденция е за УВЕЛИЧАВАНЕ размера на ледниците в света

Значи напоследък избягвам да коментирам нещо ако не съм пределно сигурен в твърденията си. И така... би ли ми казал на какво точно е основано твоето твърдение? Искам доклад да ми покажеш... научно обоснован. Щото твоята приказка срещу моята... поне за мен изхода е в моя полза отвсякъде ;)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот kotka12 » Пон Мар 05, 2007 3:50 pm

много внимателно си прочетох поста
и никъде не видях "дрън-дрън"
малко повече за мерене на морското равнище - не видях никъде фактор "ерозия" например, фактор "тектонични движения"
и каквото още се сетиш
да ти е жив и здрав професора
той със сигурност знае повече от НАСА по въпроса
точност до 1-2 см - ми това е адски точно
даже плашещо точно
абсолютно отказвам да се занимавам повече с тая тема
защото ми писна от параноични предубедени типове
преди беше Студената война
после световния тероризъм
а сега и глобалното затопляне
аре у лево

Аватар
kotka12

Мнениеот bikerider » Пон Мар 05, 2007 4:53 pm

bluskanie написа:Та... професорът беше категоричен, че нивото на водата може да бъде измерено с точност до сантиметрър-два, и разбира се, каза че тенденцията в последните 10 години е към УВЕЛИЧАВАНЕ обемът на океана.

За това въздейства и високата температура, като увеличава обема на водното тяло...

bluskanie, само в този пасаж има два силно спорни момента, но няма да се заяждам. Чудно ми е само професора Белберова знае ли за методите за измерване на налягането на дъното? Нещо спътникови измервания ала бала, това онова?
Това те репликирам заради :bowdown: към професора. Иначе почитания към професора.

После, добре, доказано е, че обема се увеличава. Не виждам връзката с края на света? Не виждам доказана връзка с човешката дейност. Че има НЯКАКВА връзка е ясно и на лапетиите, а макро-факторите? Макро-климата? Нещо за момента с това, че все още излизаме от последния ледников период?

Изобщо, не твърдя, че не си прав за обема на водното тяло, прав си. Само че не виждам какво потвърждава това, освен идването на Антихриста :rofl: :crazy:

Edit: понеже не съм професор по метеорология и прочие, и ми е любопитно, би ли обяснил как работи уреда мариограф, за който говориш? Най-вече ме интересува спрямо какво измерва едновременно и слягането на дъното и покачването на морското равнище? Нали дето се вика понеже явно говориш с нещо зад себе си, та да ми обясниш. Не се заяждам, наистина не знам как работи това чудо и затова питам :)
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2007 6:47 pm

kotka12 написа:абсолютно отказвам да се занимавам повече с тая тема
защото ми писна от параноични предубедени типове
преди беше Студената война
после световния тероризъм
а сега и глобалното затопляне
аре у лево

Коментара е излишен :bowdown:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2007 7:09 pm

bikerider написа:
bluskanie написа:Та... професорът беше категоричен, че нивото на водата може да бъде измерено с точност до сантиметрър-два, и разбира се, каза че тенденцията в последните 10 години е към УВЕЛИЧАВАНЕ обемът на океана.

За това въздейства и високата температура, като увеличава обема на водното тяло...

bluskanie, само в този пасаж има два силно спорни момента, но няма да се заяждам. Чудно ми е само професора Белберова знае ли за методите за измерване на налягането на дъното? Нещо спътникови измервания ала бала, това онова?
Това те репликирам заради :bowdown: към професора. Иначе почитания към професора.

После, добре, доказано е, че обема се увеличава. Не виждам връзката с края на света? Не виждам доказана връзка с човешката дейност. Че има НЯКАКВА връзка е ясно и на лапетиите, а макро-факторите? Макро-климата? Нещо за момента с това, че все още излизаме от последния ледников период?

Изобщо, не твърдя, че не си прав за обема на водното тяло, прав си. Само че не виждам какво потвърждава това, освен идването на Антихриста :rofl: :crazy:

Edit: понеже не съм професор по метеорология и прочие, и ми е любопитно, би ли обяснил как работи уреда мариограф, за който говориш? Най-вече ме интересува спрямо какво измерва едновременно и слягането на дъното и покачването на морското равнище? Нали дето се вика понеже явно говориш с нещо зад себе си, та да ми обясниш. Не се заяждам, наистина не знам как работи това чудо и затова питам :)

Даа, определено е чувал за спътникови снимки, както и за GPS измервания, но България е приела определена геодезическа система, по която работи и до днес. Те всъщност са няколко, но предимно се работи с две, които споменах по-горе, но не мога да обясня добре, защото аз самият не съм много вътре в детайли. Ако ти се чете, ето малко за различните типове системи, с които България е работила досега http://clg.cc.bas.bg/text_gr1/JOVEV_%20LINK.pdf
Това, което аз рабзрах за 20-те минути разговор с учения е, че се поставят няколко (10 примерно) геодезични мрежи (нивелационни репели), които приемат дадената моментна стойност за кота 0 (геоид) и се намират и в морето и на сушата. След 5 години се теглят данните от всички тези уреди и чрез сложни математически уравнения се изчисляват измененията във всяка точка. Така се намира регионалното геодезично изменение и може да се каже например, че река Искър е по-пълноводна или нещо подобно. Когато се сравнят тези изчисления с такива изчисления навсякъде по света, може а се даде по-обща оценка. Не знам НАСА с какви уреди и методи работят, но Института по Океанология към БАН работи с най-съвременни методи и системи, които общо взето са еднакви по страните. Само така може да се даде ясна представа за измененията по повърхноста и моретата. Поне така ми бе обяснено и аз не виждам причина да се съмнявам...

Никъде не съм споменавал идването на "края на света", защото както и по-горе казах може човечеството да бъде изправено пред изпитание, но край на света... не виждам.

Съвсееем отделен е въпросът кой точно и защо е причината ледовете да се топят, да става по-топло и т.н. Само не искам да се отрича този факт и изявления от типа "ледовете увеличават обема си" просто ... не знам.

Това, което пиша няма нищо общо с филма от темата и е просто плод на моя любителски интерес по темата с "глобалното затопляне" или както там желаете да го формулираме. Факт е, че имам извънредно големи промени в климата и мен ми е интересно, от какво са причинени, до какво ще доведат и... очевидно как се отчитат (отчитат ли се въобще).

Ако имате въпроси към професора... по-горе във визитката му има координати :)

Ето разни параноични изводи: http://green.democrit.com/bg/news.php?cell=385
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот kotka12 » Пон Мар 05, 2007 9:02 pm

bluskanie написа:Само не искам да се отрича този факт и изявления от типа "ледовете увеличават обема си" просто ... не знам.

значи чичо ти доктор НИКОГА не говори неща без армия зад гърба си
оттук нататък чети и изводите остават за теб

1. П.Чилек, 2004 г. "Глобалното затопляне и гренландското ледено поле" стр.201
"От 1940 година данните показват температурен спад. Гренландското ледено поле и крайбрежните райони не следват тенденцията за повишаване на температурите"

2.Доран П.Т. и колектив, 2002 г, "Антарктическото климатично захлаждане и реакцията на земните екосистеми" ,"Нейчър" стр.517
"От 1986 до 2000 година централните антарктически долини са се охлаждали със седем градуса по Целзий на десетилетие и студът е нанесъл сериозни поражения върху екосистемата"

3. Комисо Дж.К. и колектив 2000 год., "Джърнъл оф клаймът" брой 13
"Както сателитните данни така и наземните станции леко захлаждане през последните 20 години"

4. Джогин И. и колектив 2002 год, сп."Сайънс" 295 стр 475
"Страничните радарни измервания показват, че ледът в Западна Антарктида нараства с 26,8 гигатона на година, което бележи промяна в тенденцията към топене от последните 6000 години"

5. Петит Ж.Р. и колектив 1999 "История на климата и атмосферата за последните 420000 години според Востокското ледено ядро"
"През последните четири междуледникови епохи за периода от 420000 години Земята е била по-топла, отколкото е днес"

6.Лиу, Кари и колектив 2004 "Джиофизикъл рисърч летърс" 31
"След 1979 г антарктическия лед се увеличава"

В тези материали има ключов цитат
намери си го сам
ХАУ
аз казах

Аватар
kotka12

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 05, 2007 9:35 pm

Не съм учен, за да оспорвам, което и да е твърдение, на някой, който се занимава с "глобалното затопляне". Само ще те помоля, ей така, заради мен, да отвориш един гугъл и да напишеш следното:
доклад на междуправителствения съвет за климатичните промени

Докладът е от 02.02.2007, съвсем пресничък

Значи отново повтарям, аз имам любителски интерес по въпроса, но някак си съм склонен да вярвам, че щом като някакви си организации от учени, както и самостоятелни учени твърдвт, че става по-жежко, то вероятно има някакъв процент истина.

Говорим за намаляване на ледът, а не за повече топене, поради повечето образуван лед (което ти предполагам подчерта в изреските си).

"Анализаторите сравняват тазгодишния доклад с доклада от 2001 година, където беше използувана само думата “вероятно” :idea:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот EmZo » Пон Мар 05, 2007 11:05 pm

Изображение
:D :popcorn:

Изображение
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bikerider » Вто Мар 06, 2007 9:48 am

@EmZo: :D:agree:

:popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 06, 2007 10:31 am

:popcorn:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот halcor » Вто Мар 06, 2007 2:05 pm

http://www.clearlight.com/~mhieb/WVFoss ... _ages.html

изглежда интересно четиво (само съм го прегледал засега). поне се опитват да обхванат гората, вместо да са забили нос в едно дърво и да се пенявят, че знаят, както често се случва :)

:)
http://www.youtube.com/watch?v=2Fcezh2-jO8
Аватар
halcor

Мнениеот Delurin_Imytholes » Вто Мар 06, 2007 2:22 pm

Аз пък не виждам никаква връзка между топлата зима, която изкарахме и Глобалното Затопляне. :bowdown: :crazy:
To ROAM is to search for something new.On a mountain bike, you can cover a great distance in a short period of time, or short distance in a great period of time.In mountain biking, there is no destination. Just a bike, a rider, and a place to ride.
Аватар
Delurin_Imytholes

Рейтинг: 1166

Мнениеот PtD » Вто Мар 06, 2007 5:12 pm

И ние, от Royal Dutch Shell, не виждаме! :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Delurin_Imytholes » Вто Мар 06, 2007 6:16 pm

PtD написа:И ние, от Royal Dutch Shell, не виждаме! :popcorn:
Браво на вас! :)
To ROAM is to search for something new.On a mountain bike, you can cover a great distance in a short period of time, or short distance in a great period of time.In mountain biking, there is no destination. Just a bike, a rider, and a place to ride.
Аватар
Delurin_Imytholes

Рейтинг: 1166

Мнениеот bikerider » Вто Мар 06, 2007 8:22 pm

И ние от Шеврон Тексако не виждаме, предпочитаме да изчакаме няколко такива години за да говорим за стабилна тенденция...

Пък ако догодина ни скове лют студ, значи Гълфстрийм е спрял за една година... :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Мар 06, 2007 10:57 pm

bikerider написа:Пък ако догодина ни скове лют студ, значи Гълфстрийм е спрял за една година... :popcorn:

бе.. в момента определено Гълфстрийм не е спрял. Писна ми от тоя Гълфстрийм и облаците му.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Други