Пак задачка закачка...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

да?

да!
37
45%
ъъъъъ
46
55%

Общо гласове : 83

Пак задачка закачка...

Мнениеот did » Съб Апр 12, 2008 11:00 pm

или по-голямо ли е по-малкото?

Една мисъл ме мъчи!

Бира от мен печели този, който пръв добре ми обясни едно нещо, което аз не разбирам.

Защо, макар че котките правят само 8 сантиметра ход (толкова са им дълги краката), могат да скачат от 3 метра без да се потрошат, а конете, макар че имат крака по метър и нещо, ако скочат от толкова, често се контузват.

Всякакви аналогии с колоезденето са напълно неоснователни .')
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот NaKi4_pZ » Съб Апр 12, 2008 11:06 pm

Скачат от колкова високо без нищо да им стане защото имат повече кости даже и от хората..а котката е доста малко животно..сети ли се колко са им малки кости..за това са гъфкави и нищо не им става.. ;)
Поне така аз мисля де :dunno:
Аватар
NaKi4_pZ

Рейтинг: 1217

Мнениеот InverT_BikeR » Съб Апр 12, 2008 11:14 pm

добре де като си толкоз умен, защо на баба ми една приятелка, като си пусна котката от 8-мия етаж тя си счупи само 1 крак и нищо друго и нямаше :dunno:
Аватар
InverT_BikeR

Рейтинг: 1097

Мнениеот NaKi4_pZ » Съб Апр 12, 2008 11:15 pm

Нали имат 9 живота :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
NaKi4_pZ

Рейтинг: 1217

Мнениеот markata » Съб Апр 12, 2008 11:20 pm

Hahaha Има и още 1 фактор за размерите им теглото е много малко.
Аватар
markata

Рейтинг: 1072

Мнениеот gurga4a » Съб Апр 12, 2008 11:35 pm

защото костната система на котките е по много по-различен начин изградена от тази на коня...
второ сухожилията са мн по-гъвкави и еластични което им позволява да поемат тежки приземявания и да имат голяма подемна сила за скоци
трето-котката е къде къде по-лека от коня и може да поеме тези удари...

баща ми е ветеринар и са му водили котки парашутисти от 7 8 етаж и нагоре...а пък на учителя ми по барабани старата котка е скачала по 3 пъти на ден нарочно от седмия етаж (никфа представа за метри но не е малко)и се е прибирала вечерта, седяла е пред вратата...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот Neth » Съб Апр 12, 2008 11:37 pm

Най-малкото котките имат възглавнички на стъпалата,които играят ролята на слаби амортесиори,конете като скачат често се контузват заради някакво губене на баланс и падане на 1 страна в следствие на което се чупи 1я крак най-често,докато котките имат много добър баланс,благодарение на опашката им.Тя е нещо като контрабаланс.Костната система на котката е направена много гъвкава,за да може да се провира през много тесни места,а гъвкави кости са по трудни за чупене.Освен това конете имат силни двигателни мускули,а мускулите тежат доста,краката им надолу са горе долу "олекотени",за да препускат бързо,а не за да се хвърлят от 9ти етаж :Р.А и съотношението на тежест на торса на коня към краката е по-голямо отколкото това на торса на котката към краката и.

Може и нещо да не е точно така ;Р
Learn as if you will live forever,Live as if you will die tommorow.
Аватар
Neth

Рейтинг: 1440

Мнениеот Alpina » Нед Апр 13, 2008 12:12 am

да? - да!

1. Котките имат възможноста да променят съотношението маса/обем, чрез настръхване на козината и така да намалят скороста на падане.
2. Чрез костната си система и опашката могат да контролират падането, така че да паднат на "окачването си"
И като цяло в случая не хода, а качеството му играе ролята.

... може и още ама ми се спи вече...

И сега малко връзка с колоезденето - имат малък, но работещ ход на "окачването", за разлика от конския, който е предвиден за други цели, а не за омекотяване.
Все едно да сравниш до някъде XC с FR колело

Всъщност може да се каже само с 2 думи "котките, за разлика от конете, знаят как да се приземяват"

Същото е като, човек тренирал скокове, може да се приземи от 5 метра, без да си счупи нещо, а такъв, който не знае как да се приземява може да си счупи костите и от 1м

Всъщност каква е идеята, че не искам пак да съм изприказвал 1 тон глупости, макар че вече го направих :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Yavkata » Нед Апр 13, 2008 5:44 am

Като специялист бих добавил нЕкои неща.
Котките освен , че анатомично са предназначени за скокове, са обучени за това и от своята майка. Та какво би станало ако един кон-сирак бъде отгледан от майка когка, а?
И още нещо наблюдава се явлението, че котките които скачат от първия до третия етаж се отървават с леки контузии или нищо, тези от 7 - 8 етаж от леки контузии до тежки счупвания, но рядко смърт. Скочилите между 4 и 6 етаж обикновено загиват.
@did в това направление няма съответните изследвания върху коне. Едва след провеждане на съответните експерименти със статистически представителна извадка може да се отговори на въпроса ти.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот kotka12 » Нед Апр 13, 2008 8:27 am

мили мишлета
всичко е въпрос на настройки :D

сега вече сериозно
решението е много просто и лесно
има си квантово обяснение на цялата история
но най-простичко може да се каже
че редуцираме гравитацията
не е толкова трудно като му свикнеш

@did
хм, аз като се замисля
винаги съм се издропвал в комбинация с кон
...верно железен...
верно седем точка...
ама все пак кон:)
да не намекваш че в системата kotka12/IronHorse, конят е слабото място???
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот MIRO A » Нед Апр 13, 2008 8:46 am

Хора тез котки имат мускули дето играят ролята на пружина в амортесьор, а и плюс това си има и техника на падане. Забелязали ли сте че котките падат често първо на предните 2 крака и след това на задните като продължават леко напред да ходят. Т.Е. те падат и с предните си крака се насочват напред, което насочва силата повече напред отколкото надолу и така се предпазват от счупване и нараняване.

Ако сте ме разбрали евалата :bowdown: :D
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот did » Нед Апр 13, 2008 8:46 am

kotka12 написа:да не намекваш че в системата kotka12/IronHorse, конят е слабото място???

ооо, нищо подобно не намеквам! напротив!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SpoileR » Нед Апр 13, 2008 9:08 am

Ако играчка камьонче и го хвърлиш от 1 метър, няма нищо да му стане.

Ако хвърлиш КРАЗ от 100 метра, ще му се разкатае фамилията...

Ако хвърлиш мравка от 1-10-100-1000 метра все тая....въздушното съпротивление е по голямо от това на гравитацията и надделява, като я спира до такава скорост която няма да е фатална за нея.

Пък за малките тела не важат, същите физични закони както за големите.

(За средно големи тела с малка разлика са ПОЧТИ СЪЩИТЕ, но не са еднакви.)

Ето защо филмът ГОДЗИЛА е леко невъзможен :)

Физически няма как да се крепи такова дживотно (поне не на тази планета с тази ни гравитация) Камо ли да скача и да пада и да не се потроши... :)

пп (така и така е закачка, допускам, че в въпроса пак се крие някакъв отговор който е "за наблюдателните" и изобщо не трябва да коментираме котки, коне или каквото и да било, ами е нещо коренно различно, но въх ... :D
А па дали kotka`12 има общо с Айрън хорса...също ВЪХ... :))
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Antares » Нед Апр 13, 2008 9:53 am

kotka12 написа:да не намекваш че в системата kotka12/IronHorse, конят е слабото място???
Проблемът ти е ясен - не си надупчил рамката на правилните места!
SpoileR написа:Ако хвърлиш мравка от 1-10-100-1000 метра все тая....въздушното съпротивление е по голямо от това на гравитацията и надделява, като я спира до такава скорост която няма да е фатална за нея.
Ко каза, ко каза?!
Гравитацията има въздушно съпротивление?! Я пак?!
Дори и да се опитам да интерпретирам - въздушното съпротивление да е по-голямо от гравиационното привличане - тогава горката мравка ще отлети в космоса :) Или поне по-горните слоеве на атмосферата :]
SpoileR написа:Пък за малките тела не важат, същите физични закони както за големите.
Демек за мозъкът ти земното ускорение не е равно на 9,8 m/s^2 ?! Или?
SpoileR написа:Физически няма как да се крепи такова дживотно (поне не на тази планета с тази ни гравитация) Камо ли да скача и да пада и да не се потроши... :)
Мале тоя в едно изречение опроверга динозаврите :) Разстоянието между края на опашката и главата на Ултразавърът е била около 900 метра.

Ужас! Този човек размаза и класическа и релативистка физика с един размах на клавиатурата си! Да не говорим за полеонтология, биология и т.н.
А лингвистиката я прати за хляб...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Redhat » Нед Апр 13, 2008 10:13 am

Antares написа:Разстоянието между края на опашката и главата на Ултразавърът е била около 900 метра.

:bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

http://www.dechica.com/nauki/dinosaurs/extremes.htm
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 13, 2008 10:40 am

И още нещо наблюдава се явлението, че котките които скачат от първия до третия етаж се отървават с леки контузии или нищо, тези от 7 - 8 етаж от леки контузии до тежки счупвания, но рядко смърт. Скочилите между 4 и 6 етаж обикновено загиват.
Така си е...

Когато падат, котките си разперват лапите на страни и приемат форма, подобна на парашут. С опашката си контролират полета. Силата на съпротивление във флуид зависи от скоростта на втора степен и така, заела формата на "парашут", котката достига някаква скорост, при която гравитацията се изравнява на въпросната сила на триене, за която даже намерих формула в справочника по физика

F=cSρv², където c е константа, която зависи от формата на котката и за жалост, не можем да я сметнем, S е площта на напречното сечение на котката, ρ е плътността на въздуха и v е скоростта й. Израз за скоростта на падане на котката е:

v=√(m.g/cSρ) в тази формула g и ρ са константи, независещи от животното, но се забелязва съотношението m/cS, като m/S може да се замести от hρ'/V, където V е обемът на добичето, ρ'-плътността му а h-някаква ефективна височина, ако считахме животното за паралелепипед. Това приближение е доста грубо, но все пак можем да направим извода, че колкото по-"високо" е едно животно, толкова по-кофти ще падне, защото скоростта ще е по-голяма. Както казаха по-горе, котките имат козина, която може да "наежат". Така могат да си увеличат обема, якойто е в знаменателя на нашата формула => скоростта намалява. За константата c не мога да говоря в числени стойности, но ми се вярва, че ще е по-малка конската с, от колкото котешката.

Като обобщение, се оказва, че конят ще падне с по-висока скорост. Конят е "земно" животно, анатомията му е създадена за ходене и бягане. Конете дори не могат да си сгънат краката и да легнат, т.е. краката им са създадени за хоризонтални, а не вертикални натоварвания. Котката е хищник, създаден да скача. Дори и бягането им е някак скокливо. Котките се катерят по дървета и т.н. Геометрията им е много по-удачна за вертикални натоварвания. Дори при падане съвсем спокойно и коремът може да поеме част от удара - лапите са доста по-къси. Така силата на натиск на коя да е част от тялото не е кой знае колко голяма. Падащият кон дори и да падне върху краката си, 1) скоростта ще е по-голяма, 2) натискът ще се разпредели на 4те крака (в най-добрият случай), и силите ще са жестоки... Все пак на един крак ще се падне да поеме енергия m.v²/8 , а както виждаме, това е много по-голяма енергия от котешката.. Мога да си пиша и още и още, и все котката ще е в по-изгодна позиция
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Antares » Нед Апр 13, 2008 10:54 am

Аз бих го решил със ЗЗЕ и просто бих изчислил допустимата грешка. Много формули, много нещо :)

Между другото, има и още един фактор - в "полет" котките извиват гърба си нагоре и при падането гъвкавия гръбнак също поема част от удара.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 13, 2008 11:01 am

ЗЗЕ е много хубаво нещо, ама тука силата на съпротивление е меко казано гадна за смятане
Аватар
hitar_potter

Мнениеот SpoileR » Нед Апр 13, 2008 11:11 am

SpoileR написа:Ако хвърлиш мравка от 1-10-100-1000 метра все тая....въздушното съпротивление е по голямо от това на гравитацията и надделява, като я спира до такава скорост която няма да е фатална за нея.
Ко каза, ко каза?!
Гравитацията има въздушно съпротивление?! Я пак?!
Дори и да се опитам да интерпретирам - въздушното съпротивление да е по-голямо от гравиационното привличане - тогава горката мравка ще отлети в космоса :) Или поне по-горните слоеве на атмосферата :]

И ти не знаеш май какво говориш :)

Въздушно съпротивление според теб означава анти-гравитация така ли? :D

Него го има само ако нещо се движи в неговата среда (в случая надоло, поради гравитацията.)

То само спира ако се движиш, а не тласка в обратна посока, ако си в покой ;)

Тук си признавам...не се изказах както трябва :D Въздушното съпротивление не става ПО ГОЛЯМО от това на гравитацията, а е достатъчно голямо, че да окаже ефект върху скоростта на падащото тяло. ;)
А и физически е невъзможно да е по голямо... Ако тялото има движение, има въздушно съпротивление...колкото по малка е скоростта толкова по малко е и съпротивлението... при покой Съпротивлението е 0.

А да го бута и на обратно, това вече е абсурд...

това не е съпротивление на въздуха, а СКОРОСТ НА ВЯТЪРА :D

SpoileR написа:Пък за малките тела не важат, същите физични закони както за големите.
Демек за мозъкът ти земното ускорение не е равно на 9,8 m/s^2 ?! Или?

Всички ли на които не им изнася нещо обиждат на мозък? :)

Сега по подробно: На атомно размерно ниво и на КОСМИЧЕСКО законите са различни. И Пак казвам с малки промени но са различни!
Квантовата електро-динамика си има обяснения за тези неща.

Само че там се усеща разликата понеже разликата в размерите е огромна. Между два камъка също са различни, но разликата им е 0.0000000000000000000000.....01% във сметките.

Както и да е...т'ва са глупости за които и да е така и да не е- няма да спора, щото и да е и да не е- К'во от т'ва? :)

SpoileR написа:Физически няма как да се крепи такова дживотно (поне не на тази планета с тази ни гравитация) Камо ли да скача и да пада и да не се потроши... :)
Мале тоя в едно изречение опроверга динозаврите :) Разстоянието между края на опашката и главата на Ултразавърът е била около 900 метра.

900 или 90? Я пак провери?

Един километър динозавър т'ва ли ми казваш?

Динозавър от Плиска до Байк центъра в младост дълъг?

Не знам къде си го чел т'ва... ама който и да го е писал не е добре с главата...

До колкото знам 140 метра е най дългия сухоземен динозавър и е към 150 тона (бил).... пък ултра завър ли е ГИга-мега-теразавър ли е не знам...

И при всички случаи е ДЪЛЪГ, щото прав с тези размери не може да стои ако ще да се насере...

Тиранозавъра е на 2 крака и стои прав, ама тежи ~ 30 тона...

Пък годзилата доста пъргава деа :) И беше бая по голяма...

пп
А тея как беше....т'ва по дискавъри.... с тия компютърните животни на други светове или някви не знам си където ги измисляt....

също голяма простотия.... 900м, 500 тона, 8 очи, 12 крака ... и Космати!

А лингвистиката я прати за хляб...

Добре :)
Последна промяна SpoileR на Нед Апр 13, 2008 11:38 am, променена общо 4 пъти
Аватар
SpoileR

Мнениеот GECKO » Нед Апр 13, 2008 11:23 am

Вие нищо не знаете, котката всъщност не е там. Котката съществува в началото на скока и в края му, за нея няма ускорение, гравитация и такива работи.

@kotka12 - слабото място всъщност е жабата :D
Аватар
GECKO

Мнениеот Antares » Нед Апр 13, 2008 11:55 am

SpoileR написа:Всички ли на които не им изнася нещо обиждат на мозък? :)

Сега по подробно: На атомно размерно ниво и на КОСМИЧЕСКО законите са различни. И Пак казвам с малки промени но са различни!
Квантовата електро-динамика си има обяснения за тези неща.
Абе ти между силни и слаби взаимодействия правиш ли разлика?! ОК, между ядрени и гравитационни? Щото има :)
SpoileR написа:900 или 90? Я пак провери?

Един километър динозавър т'ва ли ми казваш?

Динозавър от Плиска до Байк центъра в младост дълъг?
Да бе, т'ва за заврените дини наистина се поизаках клавиатурно. Една нула ми се изплъзна между пръстите :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот axelmax » Нед Апр 13, 2008 12:11 pm

отговор:
котките са уникални животни!

ако може бих си направил колело на базата на котка :rofl:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот outfaced » Нед Апр 13, 2008 12:36 pm

axelmax написа:отговор:
котките са уникални животни!

ако може бих си направил колело на базата на котка :rofl:

:agree:

малко ход, но какъв :D
Аватар
outfaced

Мнениеот kotka12 » Нед Апр 13, 2008 5:51 pm

GECKO написа:
@kotka12 - слабото място всъщност е жабата :D

не можа да се сдържиш, нали :D
аз шейсет и шейсетте жаби си ги харесвам :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Нед Апр 13, 2008 8:07 pm

:popcorn:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SpoileR » Нед Апр 13, 2008 9:50 pm

kotka12 написа:не можа да се сдържиш, нали :D
аз шейсет и шейсетте жаби си ги харесвам :D

Е нема що :)

Са кажи и че 5 лисици имаш... :D

Дай нещо по- трудно... :D

Бе я направо постни някоя снимка, че ми стана интересно. :)
Аватар
SpoileR

Мнениеот zero » Нед Апр 13, 2008 10:05 pm

котките са по-леки?
Аватар
zero

Рейтинг: 1563

Мнениеот did » Нед Апр 13, 2008 10:35 pm

реших, че бирата я печели zero knowledge, понеже ми обясни най-добре защо по-малкото може повече, а и понеже той не пие бира.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот GECKO » Нед Апр 13, 2008 10:55 pm

did написа:реших, че бирата я печели zero knowledge, понеже ми обясни най-добре защо по-малкото може повече, а и понеже той не пие бира.

Окей и в духа на форума останалите нищо не научиха... :dunno:

Котка12, ти можеш ли ТАКА
Аватар
GECKO

Re: Пак задачка закачка...

Мнениеот axelmax » Нед Апр 13, 2008 11:10 pm

did написа:или по-голямо ли е по-малкото?

Една мисъл ме мъчи!

Бира от мен печели този, който пръв добре ми обясни едно нещо, което аз не разбирам.

Защо, макар че котките правят само 8 сантиметра ход (толкова са им дълги краката), могат да скачат от 3 метра без да се потрошат, а конете, макар че имат крака по метър и нещо, ако скочат от толкова, често се контузват.

Всякакви аналогии с колоезденето са напълно неоснователни .')

незнам дали имам основание,но като чуя котка и кон в тоя форум ,се сещам само за котка дето кара кон(котка12)

@Gecko-не той може това
http://www.zazz.bg/play:3d19ef87
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Следваща

Назад към Други