Ozzie написа:Правата и задълженията на велосипедистите са описани в Закона за движение по пътищата. След като велосипедиста е участник в движението, редно е да ги знае и спазва, а не както каза bikerider, да си мисли, че е свещена крава и всеки трябва да се съобразява с него
Правата и задълженията си ги знам и аз , въпроса е че за стриктното им спазване пледират хора на които това не им се налага. От друга страна аз нямам книжка , не съм и длъжен да имам за да карам колело , защо тогава си мислите че съм длъжен да знам правилата.
Ozzie написа:Това следва ли да се тълкува "ще правя каквото си знам, пък да става каквото ще"?
За първата част - точно така , но не виждам защо това да води до втората.
bikerider написа: @Stuny: а какво би трябвало да направи един водач на автомобил - няма право да се качи на тротоара , няма право да се движи близо до колите? И той ли да тръгне да се промушва?
Много добре знам как се кара колело в града, но това никога не ми е давало право да псувам, напротив винаги карам с ръце на спирачките и спирам ако някой не ме види.
Не е като да не го правят постоянно , има ли място да мине кола , винаги се намира кой да мине от там , като понякога това става и по тротоара. Не защитавам този начин на поведение на пътя , но нямам и намерение да стоя в колона от пушещи коли защото закона го изисква. Аз също карам с ръце ан спирачките и ежедневно спирам когато някой не ме види (което е по-рядко) и много по-често когато на някой не му пука че съм там.
Трудно е да се спазват правилата , когато постоянно ти се налага да се съобразяваш с хора които не го правят. Ситуацията по улиците е такава , че заради собствените ми безопасност, здраве и време ,в много случаи предпочитам да се направя че не знам закона. Колоездачите може и да се мислят за "свещени крави" , но предвид отношението към тях - очевидно е че не са такива.
Евала на IVO Jordanov, хората не са роботи , няма значение дали е бил виновен , нормално е когато застрашиш нечий живот или здраве да се чувстваш гузен.