Admin написа:Имах предвид една група нарушения, които са много често срещани и които не зависят от инфраструктурата, а само от шофьорите и контролните органи.
Не съм те разбрал, тук пропуска е мой, защото аз гледам винаги да обхвана проблемите в цялост. Целта ми е има някаква дискусия, някаква комуникация, иначе нищо никога няма да се промени и ще продължим да се избиваме един друг, вместо да търсим отговорност от отговорните. Тук просто недоумявам как не се намира някоя нормална организация, която по примера на еколозите да организира протести и да заведе дела срещу общини, КАТ и прочие. Със сигурност е време да се появят такива организации. Не че нещо пречи в момента на правозащитниците и на "Адвокати без граници" да заведат дела, но техните действителни интереси са различни от прокламираните.
Admin написа:Превишение на скоростта. Шофиране в пияно състояние. Минаване на червено. Отнемане на предимство.
За всичките тези нарушения мога да ти изброя пряки (коренящи се в лошата инфраструктура) или косвени (peer-pressure) причини.
Най-пресния и гнусен пример за вторите е пияния убиец Стависки - лице на кампанията против шофирането в пияно състояние.
Разглеждам нормалните условия като морков, а контрола като тояга. Е морков няма. Нормално е да се появят конфликти между закона и частните интереси на всеки шофьор, а именно да стигне бързо, лесно и навреме там, закъдето е тръгнал.
Admin написа:Освен това лошата инфраструктура е еднаква за всички! И за мен, и за теб, и за разни нагли тъпаци. Значи аз и ти можем да скърцаме със зъби, но да спазваме правилата, а онези не... ми не съм съгласен!
Аз не ги оправдавам, просто отбелязвам, че макар инфраструктурата да е еднаква за всички, тези всички не са еднакви. Някой са trigger-happy, други са с воля... оттам и хаоса. Причините са и още по-дълбоки, погледнати откъм социологическа перспектива, но тва не е тема за тук.
Admin написа:Лошата инфраструктура е налице и е проблем, но не може да е оправдание за ...бездействие от страна на КАТ.
Виж тук нямам какво да кажа, освен че за контрол е малко късно... духа е изпуснат от бутилката и сега трябва поколения наред да се култивират нормални ценности, което ще трябва да става с драконовски мерки и превенция. На теория. На практика съм песимист и мисля, че едва ли някога в България закона и контрола ще надделеят над хаоса до степен достатъчна за нормална сигурност по пътищата. Дано да греша де...
Admin написа:А и за съжаление се вижда, че е доста трудно тези, които са избрани или назначени на съответните държавни постове, да бъдат накарани от когото и да било да работят кадърно. Ама тук вече отиваме към друга тема, аз поне не смятам да навлизам в нея

Мда, и аз така

:agree:
Fenixxx написа:винаги ще се намерят хора дето да прежалят глобата викаш..... ами да прежалят 2 глоби? А 5 глоби? А да прежалят 1 глоба дето да се равнява на 10? А да си прежалят книжката? И да има такива кретени ще са 1-ци и ще загиват доста по-малко пешеходци и шофьори.
Изобщо не е толкова лесно, колкото си го мислиш. На теория си прав, но гледаш само от една страна. А корупцията у тия дето глобяват? А милионер с последен модел спортна кола, който може да затрие цяло семейство, да си плати от до по веригата и на следващия ден да му е все тая за тия разходчета? За да стане по този начин, трябва глобите да гонят приходите на най-богатата част от населението. Защото в голяма част точно те са тези, които нарушават най-много (както и най-бедната част от населението). Е и какво ще помогнат 10,000 лева глоба? Ще кажеш ми като не става с глоби - затвор. Ми аз съм за, ама помисли над закона, прилагането му и дали Стависки ще влезе в затвора.