Знаеш ли, може на теб да ти се струват митове, но не са. Точно заради това което казваш, наричам българския вариант "мек" - заради луканката и ракията. В тоя ред на мисли, на когото живота се изчерпва с попържане и неверие и чиято храна се изчерпва с луканка и ракия е нормално да нарече съветските ужаси "митове".
А и много обичам, когато някой започне да ми говори за митове, вместо да чете книги, мемоари на хора и прочие. Прочети малко книги от свидетели, живяли в СССР. Ако и на тях не вярваш съжалявам.
Разбирам защо е трудно да се повярва, но ако веднъж го видиш и го осмислиш, ще заговориш друго. Целия комунизъм е една гигантска казарма и в тоя ред на мисли, който не е бил наборен войник не може да усети за какво става дума и всичко му се струва преувеличение. Иди войник в соц-казарма и се радвай - там храна ВИНАГИ има за ВСИЧКИ. Друг въпрос е каква.
Ама нали не сме там в момента, пишем във виртуално пространство - тук и зад монитора казармата не може да се пипне, да се усети сега, веднага - значи е мит
Това мислене, точно това абсолютно неверие като твоето и на Alien е продукт на комунизма, на дивия фанатичен марксистки материализъм.
И да се разберем - изобщо не защитавам западната пропаганда. Напротив - намирам я за гадна. Това обаче не я прави тотално невярна. Само че аз не вярвам в абсолютната Истина и Справедливост и затова знам, че или избирам западната пропаганда или избирам комунистическата пропаганда.
Нали ме разбираш - аз коментирам от личен опит. Малко ми е нужно за да си представя по-зверския вариант - разликата е само количествена. Ако имаш нужда да отидеш на място, да пипнеш и да видиш за да повярваш на "митовете" - моля, давай. Аз не искам - been there before...
Edit: откакто има свободна преса и свободен пазар в България си купувам книги за комунизма и се мъча да разбера моите мижави преживявания в "мекия" му вариант. Смятам, че вече доста добре разбирам защо това или онова от спомените ми са били по един или друг начин. Да го наричаш "мит", при положение, че никога не си го усетил, не си опитвал да го усетиш, чрез свидетелства на други хора - това се нарича ignorance. А както знаем Ignorance is bliss.