Как се "рип-ва" DVD и как да си го презапишем след

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Как се "рип-ва" DVD и как да си го презапишем след

Мнениеот tx3m » Чет Дек 20, 2007 9:54 pm

На няколко пъти ми се е случвало, като си сваля някое DVD да не мога да си го запиша, и само да си прецаквам дисковете (последният такъв филм беше Earthed 5 :popcorn: ). До колкото знам, това се дължи на защитите против копиране, сложени от производителя. Но тъй като нямам възможност да отделям пари за да си купувам всеки нов филм, който излезе на DVD, както съм сигурен и повечето хора посещаващи форума, а и не само, реших да видя какво са измислили хората, за да избегнат защитите и човек да може да си запише филмчето. Това е също и начин да си направиш "backup" копие на DVD-то, в случай, че нещо се случи с него и информацията в него стане неизползваема. И ето какво успях да науча след като се поразрових малко в Интернет.

За да си презапишем едно оригинално DVD, трябва да го "рипнем" . На жаргон в английския, това ще рече да си го копираме на хард-диска (или на друг носител). За целта има множество програми, но тази която аз използвах се казва DVD Shrink 3.2 . Програмата е много приятна за работа, тъй като е лека (не натоварва работата на компютъра) и много лесна за ползване.
След като сложим оригиналното DVD в четящото устройство на компютъра, и то зареди, стартираме горепосочената програма. Като натиснем File , виждаме че има три опций за зареждане на файлове – Open disk (т.е. от диск, който сме сложили ), Open (т.е. от директория на хард-диска) и Open disk image (т.е. от файл, който съдържа ” цялото съдържание и структура на устройство за данни” ). След като искаме да заредим файловете от диск, избираме първата опция Open disk. Избираме устройството и зареждаме файловете. След като ги заредим, има опция за компресиране т.е. за „смачкване” на файловете с цел да се намали пространството, което заемат ( казано на прост език да може едно DVD да се запише на CD  ), но по този начин са разваля качеството на картината и звука. Аз лично, когато си записвам DVD, обичам то да си е с оригиналното качество, което е и най-добро.
След като сме избрали компресията, която искаме, или въобще не сме избирали компресияе време да си започнем самото „рипване”. За целта щракваме на бутона Backup!. Това може да стане от менюто Fail, от бутоните на програмата, както и със клавишна комбинация Ctrl+B. След като го натиснем се показва следният прозорец. От стрелката избираме къде да се запише новото копие. Ако използвате програмата за записване на дискове Nero, ще можете да изберете файловете да се копират директно на DVD (както направих аз). Ако използвате друга програма, ще трябва първо да ги копирате на хард-диска и след това на DVD.
В реда по-надоло, избираме директория където да се запишат „временните файлове”. От менютата най-отгоре, можем да си изберем различни настрйки. Когато сме направили всичко, натискаме бутона ОК и процесът започва. По принцип трае околко 10-15 минути, в зависимост от бързината на четене на диска и от скоростта на обработване на данните на вашия компютър.
И в общи линий е това  . Изчаквате да завърши процесът на „рипване” и вече имате копие на оригиналното ви DVD.

Ако имате някъкви въпроси питайте. С радост ще ви отговоря ако знам.

Извинявам се за евентуалните правописни и пунктуационни грешки, но.. толкова си мога.
Надявам се да съм ви бил полезен :popcorn:
Аватар
tx3m

Рейтинг: 1371

Мнениеот Alpina » Пет Дек 21, 2007 3:18 am

:popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот jivkonik » Пет Дек 21, 2007 11:21 am

Само да вметна, че ти си описал процеса Shrink-ване (свиване, намаляване) на DVD с цел, да се събере на носител от 4.5 GB (ако оригинала е бил на DVD 9) като същеврменно му махаш и регионалната защита със софтуера, който цитираш. След този процес то си остава DVD с менютата му, екстрите му (ако не си ги махнал при Shrinka) и т.н. Реално при този процес не променяш вида на компресията (тя си остава MPEG2), обикновено не променяш и формата на audio трака (остава си AC3)
Процеса RIP-ване на DVD е когато от него правиш Divx \XVid, MP4\ тоест това вече не е цяло DVD, а от него е извадена само видео-аудио частта (или само бонусите, зависи какво те интересува). При този процес обикновено променяш и типа на видео компресията (вече не е MPEG2), правиш промяна на големината на кадъра (намаляваш го), изрязваш черната рамка по краищата (crop) - крайната цел е да имаш видео частта със задоволително качество и значително по-малък обем. Ако желаеш още по-голямо намаляване на обема може да прекомпресираш и AC3 аудио трака в МР3, но съответно губиш 5.1 каналния формат на звука (той бива смесен в 2 канала само) RIP -ването е малко по-сложно (макар, че има софтуери с които е доста опростено, лично аз предпочитам по-сложните варианти, където имам пълен контрол върху процеса).
:)
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот tx3m » Пет Дек 21, 2007 3:28 pm

jivkonik написа:Само да вметна, че ти си описал процеса Shrink-ване (свиване, намаляване) на DVD с цел, да се събере на носител от 4.5 GB (ако оригинала е бил на DVD 9) като същеврменно му махаш и регионалната защита със софтуера, който цитираш. След този процес то си остава DVD с менютата му, екстрите му (ако не си ги махнал при Shrinka) и т.н. Реално при този процес не променяш вида на компресията (тя си остава MPEG2), обикновено не променяш и формата на audio трака (остава си AC3)
Процеса RIP-ване на DVD е когато от него правиш Divx \XVid, MP4\ тоест това вече не е цяло DVD, а от него е извадена само видео-аудио частта (или само бонусите, зависи какво те интересува). При този процес обикновено променяш и типа на видео компресията (вече не е MPEG2), правиш промяна на големината на кадъра (намаляваш го), изрязваш черната рамка по краищата (crop) - крайната цел е да имаш видео частта със задоволително качество и значително по-малък обем. Ако желаеш още по-голямо намаляване на обема може да прекомпресираш и AC3 аудио трака в МР3, но съответно губиш 5.1 каналния формат на звука (той бива смесен в 2 канала само) RIP -ването е малко по-сложно (макар, че има софтуери с които е доста опростено, лично аз предпочитам по-сложните варианти, където имам пълен контрол върху процеса).
:)

Eми специално като писах темата проверих какво е рипване: "Ripping DVDs (geek-speak for copying onto your PC's hard-drive) is good for making a backup of their content, or watching them on your PC."
Източник - Уикипедия :popcorn:

Иначе другите неща, които си написал са точно така :)
Аватар
tx3m

Рейтинг: 1371

Назад към Други